Παίξε & Μάθε

Σε ποια ομάδα ανήκετε ως προς τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στον μαστό;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συντείνουν στην ανάπτυξη καρκίνου μαστού. Εξωγενείς και Ενδογενείς. Τους γνωρίζετε; Εάν ναι, μπορείτε να αναδιαμορφώσετε τη ζωή σας με τέτοιον τρόπο ώστε να προστατευθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν τους γνωρίζετε; Ενημερωθείτε και πράξτε αναλόγως.

Περισσότερα »

Η γνωστοποίηση της πυκνότητας των μαστών θα πρέπει να είναι κατανοητή

Οι γυναίκες θα πρέπει να ενημερώνονται για την πυκνότητα των μαστών τους με τρόπο απολύτως κατανοητό από τον γιατρό τους, κάτι που δε συμβαίνει έως σήμερα, σύμφωνα με τα πορίσματα έρευνας που παρουσιάστηκαν τον Σεπτέμβριο στην επιθεώρηση Journal of American College of Radiology. Το θέμα της μη κατανοητής κοινοποίησης των αποτελεσμάτων της πυκνότητας των μαστών στη γυναίκα – ασθενή είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας, διότι εάν είναι θολό ή συγκεχυμένο, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία της ασθενούς, έγραψε ο επικεφαλής των ερευνητών, Dr. Derek Nguyen από το Johns Hopkins Medicine στη Βαλτιμόρη. Ο Nguyen και οι συνεργάτες τους διερεύνησαν το

Περισσότερα »

ΚΡΕΑΣ Ή ΟΧΙ; Αντικρουόμενες δηλώσεις από επιστημονικούς φορείς

Μία νέα έρευνα που σάρωσε τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης βρήκε πολλούς επικριτές αλλά και πολλούς θιασώτες, που επιτέλους ένιωσαν ότι βρήκαν σύμμαχο στην αγάπη τους για τα λουκάνικα και τα σαλάμια, καταλήγει πως η κατανάλωση κόκκινου κρέατος δεν επιβαρύνει την υγεία και δε συνδέεται με σοβαρές ασθένειες. Τι ισχύει τελικά;

Περισσότερα »

Ο εντοπισμός του καρκίνου με τη συνδρομή της τεχνολογίας

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσίευσε στην επιθεώρηση Radiology από τον Hongping Song, MD, PhD από το Fourth Military Medical University, αναφέρεται πως ο επιπρόσθετος μηχανισμός εντοπισμού πιθανής κακοήθειας στον μαστό με το αυτοματοποιημένο υπερηχογράφημα μαστού (ABUS), σε συνδυασμό με την καθοδηγούμενη διάγνωση από υπολογιστή (CAD), μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επωφελείς για τον ασθενή αλλά και για τους ακτινοδιαγνώστες, ανεξάρτητα από το εάν είναι σχετικά άπειροι σε αυτόν τον τομέα ή εξαιρετικά έμπειροι.

Περισσότερα »

Οι υπέρβαροι ενήλικες μειώνουν τις πιθανότητες να επιβιώσουν από καρκίνο μαστού

Η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής -από τα 20 έως τα 50 -αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στον μαστό, αλλά και τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο. Η μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Παγκόσμιο Ερευνητικό Ταμείο για τον Καρκίνο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο μεγαλύτερο διάστημα μία γυναίκα είναι υπέρβαρη στην ενήλικη ζωή, από τα 20 έως τα 50 της χρόνια, τόσο περισσότερο είναι πιθανόν να μην επιβιώσει εάν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού ή εντέρου, μετά την εμμηνόπαυση.

Περισσότερα »

Η ορμονική θεραπεία για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης & ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου μαστού

Η ορμονοθεραπεία για την παράταση της εμμηνόρροιας και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας που δημοσιεύθηκε στο The Lancet στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η έρευνα που βασίστηκε σε ιατρικά δεδομένα 108.647 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών που ανέπτυξαν καρκίνο μαστού περίπου στα 65 τους χρόνια, είχε ως στόχο να εντοπίσει το ποσοστό κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που κάνουν ορμονοθεραπεία έναντι αυτών που δεν κάνουν. Οι μισές από τις γυναίκες που εκδήλωσαν καρκίνο μαστού είχαν προβεί σε ορμονοθεραπεία, ενώ οι άλλες μισές ποτέ δεν είχαν κάνει ορμονική υποκατάσταση. Η ηλικία έναρξης της ορμονοθεραπείας για τις γυναίκες που την

Περισσότερα »

Εξατομικευμένος συμπληρωματικός έλεγχος με το αυτοματοποιημένο υπερηχογράφημα μαστού (ABUS)

Πριν την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου της EUSOBI (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού), που θα γίνει στη Βουδαπέστη (3-5 Οκτωβρίου), η ηλεκτρονική σελίδα Auntminnie.com φιλοξενεί την άποψη τεσσάρων διακεκριμένων ακτινοδιαγνωστών στην απεικόνιση μαστού, αναφορικά με τον εξατομικευμένο έλεγχο των μαστών των γυναικών με τη χρήση νέων τεχνολογικά εργαλείων, όπως το ABUS, ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου που εμφανίζει κάθε γυναίκα.

Περισσότερα »

Το 11ο Race for the Cure στον ιερό σκοπό της μάχης ενάντια στον καρκίνο του μαστού

Με κεντρικό σύνθημα «Στόχος μας ένας κόσμος χωρίς θανάτους από καρκίνο του μαστού», ένα ακόμη Race for the Cure ολοκληρώθηκε, επιτυγχάνοντας όχι μόνο την αθρόα συμμετοχή χιλιάδων γυναικών, ανδρών και παιδιών, αλλά κυρίως την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, την επαγρύπνηση για τη νόσο που αφορά όλες και όλους μας.

Περισσότερα »

Γιατί παχαίνουμε καθώς μεγαλώνουμε;

Ένα ερώτημα που βασανίζει άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι βλέπουμε το σώμα μας να φουσκώνει και τη ζυγαριά μας να δείχνει περισσότερα κιλά, χωρίς να τρώμε περισσότερο ή να γυμναζόμαστε λιγότερο. Το σουηδικό ινστιτούτο Καρολίνσκα έδωσε την απάντηση στο ερώτημα με στόχο να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των επιπλέον κιλών και της παχυσαρκίας που πλήττουν την τρίτη ηλικία και αυξάνουν τον κίνδυνο για ασθένειες απειλητικές για τη ζωή, όπως ο καρκίνος μαστού.

Περισσότερα »