Εξατομικευμένος συμπληρωματικός έλεγχος με το αυτοματοποιημένο υπερηχογράφημα μαστού (ABUS)

Πριν την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου της EUSOBI (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού), που θα γίνει στη Βουδαπέστη (3-5 Οκτωβρίου), η ηλεκτρονική σελίδα Auntminnie.com φιλοξενεί την άποψη τεσσάρων διακεκριμένων ακτινοδιαγνωστών στην απεικόνιση μαστού, αναφορικά με τον εξατομικευμένο έλεγχο των μαστών των γυναικών με τη χρήση νέων τεχνολογικά εργαλείων, όπως το ABUS, ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου που εμφανίζει κάθε γυναίκα.

Με 562.000 νέα περιστατικά καρκίνου μαστού, η νόσος παραμένει η πιο συχνή μορφή καρκίνου σε γυναίκες σε όλη την Ευρώπη. Η συμβολή του εξατομικευμένου ελέγχου αναμένεται να εντοπίσει τον καρκίνο σε πρώιμα στάδια και να μειώσει τη θνησιμότητα από τη νόσο. Στις ερωτήσεις που τέθηκαν στους τέσσερις ειδικούς, τα ερωτήματα εστίαζαν ακριβώς στη δυνατότητα μείωσης των καρκίνων που διαφεύγουν σε πυκνούς μαστούς, με τη χρήση συμπληρωματικών απεικονιστικών εργαλείων, όπως το αυτοματοποιημένο υπερηχογράφημα μαστών (3D ABUS).
Πιστεύετε πως χρειάζεται μία εξατομικευμένη απεικονιστική προσέγγιση για τη διάγνωση του καρκίνου στον μαστό;
Δρ. Αθηνά Βούρτση: Προκειμένου να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς της διάγνωσης με τη χρήση της μαστογραφίας σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς, χρειάζεται να βελτιώσουμε την απεικονιστική μας προσέγγιση, και με τη χρήση συμπληρωματικών απεικονιστικών εργαλείων.

Πόσο σημαντική κρίνεται η ενημέρωση στην αναβαθμισμένη προσέγγιση του εξατομικευμένου απεικονιστικού ελέγχου;
Δρ. Αθηνά Βούρτση: Στις Η.Π.Α. έχει βελτιωθεί σημαντικά η ευαισθητοποίηση αναφορικά με την πυκνότητα του μαστού από ομάδες ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης γυναικών με καρκίνο μαστού, οι οποίες έχουν πετύχει και την αναφορά της επικινδυνότητας του πυκνού μαστού σε σχετική νομολογία. Ωστόσο, στην Ευρώπη χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά. Πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ακόμη τη σύσταση των μαστών τους και κατά πόσο ο πυκνός μαστός μπορεί να καθυστερήσει τη διάγνωση. Όταν οι γυναίκες δεν γνωρίζουν αυτή την τόσο σημαντική πληροφορία, θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο χωρίς τα οφέλη ενός συμπληρωματικού ελέγχου.

Ποια είναι η ανταπόκριση των γυναικών στην εξέταση ABUS; Τι αποτελέσματα είχατε έως σήμερα από τη χρήση του;
Δρ. Αθηνά Βούρτση: Έχουμε ενσωματώσει το ABUS στην κλινική πράξη ήδη από το 2016 και έχουμε πραγματοποιήσει με αυτό 5.750 διαγνωστικούς ελέγχους. Έχουμε εκπαιδεύσει τεχνολόγους, ώστε με την ενδεδειγμένη πίεση στον μαστό και με προσεκτική εφαρμογή της ειδικής λοσιόν, να παρέχουμε τη σωστή εξέταση και να διαπιστώνουμε βελτιωμένη απόδοση των αποτελεσμάτων, με στόχο πάντα την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση.

Το κείμενο με τις απαντήσεις των τεσσάρων ακτινοδιαγνωστών καθώς και όλες οι σχετικές πληροφορίες για το αυτοματοποιημένο υπερηχογράφημα μαστού (ABUS) δημοσιεύεται από σήμερα, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019, στην ηλεκτρονική διεύθυνση auntminnieeurope.com .

Call Now Button