Γιατί παχαίνουμε καθώς μεγαλώνουμε;

Ένα ερώτημα που βασανίζει άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι βλέπουμε το σώμα μας να φουσκώνει και τη ζυγαριά μας να δείχνει περισσότερα κιλά, χωρίς να τρώμε περισσότερο ή να γυμναζόμαστε λιγότερο. Το σουηδικό ινστιτούτο Καρολίνσκα έδωσε την απάντηση στο ερώτημα με στόχο να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των επιπλέον κιλών και της παχυσαρκίας που πλήττουν την τρίτη ηλικία και αυξάνουν τον κίνδυνο για ασθένειες απειλητικές για τη ζωή, όπως ο καρκίνος μαστού.

Γιατί παχαίνουμε καθώς μεγαλώνουμε; Ένα ερώτημα που βασανίζει άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι βλέπουμε το σώμα μας να φουσκώνει και τη ζυγαριά μας να δείχνει περισσότερα κιλά, χωρίς να τρώμε περισσότερο ή να γυμναζόμαστε λιγότερο. Το σουηδικό ινστιτούτο Καρολίνσκα έδωσε την απάντηση στο ερώτημα με στόχο να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των επιπλέον κιλών και της παχυσαρκίας που πλήττουν την τρίτη ηλικία και αυξάνουν τον κίνδυνο για ασθένειες απειλητικές για τη ζωή, όπως ο καρκίνος μαστού.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Medicine αποκάλυψε πως ο μεταβολισμός ή αλλιώς η κινητικότητα των λιπιδίων επιβραδύνεται καθώς μεγαλώνουμε, παρουσιάζοντας και αυτή σημάδια γήρανσης. Η επιστημονική ομάδα των ερευνητών μελέτησε τα λιπώδη κύτταρα 54 ανδρών και γυναικών για περίπου 13 χρόνια. Στο χρονικό αυτό διάστημα, όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα, ανεξάρτητα από το εάν έπαιρναν ή έχαναν σωματικό βάρος, έδειχναν μείωση στην κινητικότητα των λιπιδίων τους στον λιπώδη ιστό, δηλαδή μείωση του ρυθμού κατά τον οποίο τα λιπίδια (ή το λίπος) απομακρύνεται ή συσσωρεύεται στα λιπώδη κύτταρα. Όσοι από τους συμμετέχοντες στην έρευνα δεν μείωναν την ποσότητα της τροφής που κατανάλωναν και άρα τις θερμίδες, αύξαναν το βάρος τους κατά 20% μέσο όρο.

Στη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουπσάλα και του Πανεπιστημίου της Λυών στη Γαλλία, εξετάστηκε ο μεταβολισμός των λιπιδίων και σε 41 συμμετέχουσες γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε επεμβάσεις βαριατρικής χειρουργικής καθώς και η επίδραση της κινητικότητας των λιπιδίων στη διατήρηση του βάρους των γυναικών αυτών τέσσερα έως επτά χρόνια μετά την επέμβαση. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως μόνο οι γυναίκες που είχαν χαμηλό ποσοστό πριν την επέμβαση κατάφεραν να αυξήσουν την κινητικότητα των λιπιδίων τους και να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι γυναίκες που είχαν μεγαλύτερο περιθώριο αύξησης της κινητικότητας των λιπιδίων πριν την βαριατρική επέμβαση είχαν πλεονέκτημα έναντι των γυναικών που είχαν ήδη ένα υψηλό ποσοστό κινητικότητας πριν την επέμβαση.

Προγενέστερες έρευνες αλλά και αυτή η έρευνα που κατανόησε την δυναμική των λιπιδίων και τη συνδρομή τους στη ρύθμιση της λιπώδους μάζας στους ανθρώπους, καταλήγουν πως η επιτάχυνση του μεταβολισμού των λιπιδίων επιτυγχάνεται μόνο με την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Καθώς η παχυσαρκία και οι νόσοι που συνδέονται με αυτήν αποτελούν ένα τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα, η πρόταση της άσκησης ως τρόπο ζωής σε όλες τις ηλικίες αλλά κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες, ως τρόπος σταθεροποίησης του σωματικού βάρους, αποτελεί μία πρόταση που αποδίδει. Αρκεί, να την υιοθετήσουμε!

Πηγή: Science Daily 

Call Now Button