ΚΡΕΑΣ Ή ΟΧΙ; Αντικρουόμενες δηλώσεις από επιστημονικούς φορείς

Μία νέα έρευνα που σάρωσε τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης βρήκε πολλούς επικριτές αλλά και πολλούς θιασώτες, που επιτέλους ένιωσαν ότι βρήκαν σύμμαχο στην αγάπη τους για τα λουκάνικα και τα σαλάμια, καταλήγει πως η κατανάλωση κόκκινου κρέατος δεν επιβαρύνει την υγεία και δε συνδέεται με σοβαρές ασθένειες. Τι ισχύει τελικά;


Τα αποτελέσματα μίας κατηγορίας μελετών αναφορικά με το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας και την ανθρώπινη υγεία, τα οποία δημοσιεύθηκαν στα Annals of Internal Medicine (Χρονικά Παθολογίας), αναφέρουν πως η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος δε συνδέεται με προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιαγγειακές νόσοι και οι διάφορες μορφές καρκίνου. Τα δημοσιευμένα αυτά αποτελέσματα εγείραν πλήθος αντιδράσεων κυρίως από ερευνητές γιατρούς και διατροφολόγους, οι οποίοι εδώ και πολλές δεκαετίες υποστηρίζουν πως η υπερβολική κατανάλωση κρέατος υπονομεύει την υγεία μας και πραγματικά μας κάνει κακό.

Ο Walter Willett, MD, DrPH, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στο Harvard T.H. Chan School of Public Health, δήλωσε πως αυτά τα δημοσιεύματα αποτελούν την πιο εξωφρενική κακοποίηση δεδομένων που έχει δει ποτέ, τονίζοντας εμφατικά πως εμπεριέχουν επιστρώσεις προβλημάτων. Οι μελέτες αποτέλεσαν προϊόν ανάλυσης προγενέστερων ερευνών, προκειμένου να συνδέσουν την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και απειλητικών για τη ζωή ασθενειών. Σύμφωνα με τους ειδικούς που επεξεργάστηκαν τα δεδομένα, τα στοιχεία που διαθέτουν οι συγκεκριμένες έρευνες δεν είναι επαρκή και δεν επιβεβαιώνουν τη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και της εκδήλωσης σοβαρών ασθενειών. Τα κείμενα των ερευνητών συμπεριελάμβαναν πέντε μετα-αναλύσεις και κατευθυντήριες οδηγίες, που στο σύνολό τους συνιστούσαν στους ενήλικες να μη μειώσουν τις ποσότητες κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος και να μη διαφοροποιήσουν τις διατροφικές τους συνήθειες, προκειμένου να καταναλώνουν λιγότερο κρέας. Ο Bradley Johnston, PhD, συνιδρυτής του ανεξάρτητου οργανισμού NutriRECS, που διεξήγε την έρευνα, αναφέρει ότι η προσέγγισή τους στην ανάλυση των δεδομένων άλλων ερευνών υπήρξε πολύ διαφορετική από όλες τις άλλες προσεγγίσεις και αυτό διότι έλαβαν υπόψη τους τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά και δεν προχώρησαν σε μία κοινωνική προσέγγιση.

Εν τω μεταξύ έξι οργανισμοί διαμαρτυρήθηκαν εγγράφως στην αρχισυντάκτρια των Χρονικών Παθολογίας, Christine Laine, MD, επισημαίνοντας πως μία τέτοια έκδοση θα έπρεπε να ενεργεί προληπτικά και να μη δημοσιεύει έρευνες, οι οποίες προφανώς χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση και ανασκόπηση. Διότι διαφορετικά εκθέτουν το κοινό που δεν γνωρίζει, σε δημόσιο κίνδυνο. Στην τεκμηρίωση της αντίθεσής τους με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα της NutriRECS αναφέρουν πως ο ανεξάρτητος αυτός οργανισμός δεν συγκατέλεξε στις προ εξέταση έρευνες, αυτές που θεωρούνται ορόσημα για τον συγκεκριμένο ερευνητικό τομέα, όπως την Lyon Heart Study, η οποία αναφέρονταν στα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και εάν συμπεριλαμβάνονταν στη μετά-ανάλυση των ερευνητών, σίγουρα θα διαφοροποιούσε τα συμπεράσματά τους. Επιπλέον, οι ερευνητές της NutriRECS σχημάτιζαν ελλιπή εικόνα για τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων στις έρευνες, δεδομένου ότι δεν συνέκριναν ομάδες ανθρώπων που έτρωγαν κρέας με ομάδες ανθρώπων που τρέφονταν κυρίως με φυτικά προϊόντα, το οποίο προφανώς θα τους οδηγούσε σε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα. Στα μειονεκτήματα της συγκεκριμένης ανάλυσης συμπεριλαμβάνεται και η επιλογή της μεθόδου, η οποία δεν ενδείκνυται για τη διεξαγωγής ευρημάτων που συνδέουν την αιτία με το αποτέλεσμα, ενώ σε έναν δεύτερο έλεγχο που διεξήγαγε ο Οργανισμός True Health Initiative, ο οποίος αντέδρασε εντόνως στα δημοσιεύματα, βρήκε πως στην ανάλυση των στοιχείων είχε διαφανεί σαφώς η σύνδεση της κατανάλωσης κρέατος και των κινδύνων για την υγεία μας -καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος και διαβήτης -αλλά το σύστημα αξιολόγησης των στοιχείων που επέλεξαν οι ερευνητές τους επέτρεπε να παραβλέψουν αυτά τα αποτελέσματα από τα συμπεράσματά τους.
Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα από τα αποτελέσματα των ερευνητών της NutriDECS προκάλεσε σύγχυση, αφού επιτρέπει στους ανθρώπους να καταναλώνουν επεξεργασμένο κόκκινο κρέας ελεύθερο και οδηγεί στην λανθασμένη αντίληψη ότι τα θέματα της διατροφής είναι μάλλον ασαφή και ακόμη και οι ειδικοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε αυτά.
Πηγή: webmd

Call Now Button