Μύθοι και αλήθειες

Ευθύνονται τα αποσμητικά και τα αντιιδρωτικά για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού;

Η συνεχής συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό βασίζεται κατά κύριο λόγο σε δύο εκδοχές. Τα αποσμητικά (deodorant) με τις συντηρητικές τους ουσίες, τα αποκαλούμενα parabens, και τα αντιιδρωτικά (antiperspirant) με τα άλατα αργιλίου, όπως το χλωρίδιο αργιλίου, περνούν στην κυκλοφορία του αίματος ή συσσωρεύονται στους ιστούς των μαστών και «δρουν» όπως τα οιστρογόνα. Η εκδοχή αυτή περιγράφεται στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Reading και έδειξε πως τα άλατα αργιλίου συμπεριφέρονται σαν οιστρογόνα μέσα στο σώμα. Η ίδια έρευνα έδειξε επίσης πως το συντηρητικό parabens συνδέεται με περιπτώσεις καρκίνου του μαστού. Η δεύτερη εκδοχή στηρίζεται στο γεγονός ότι με την εφίδρωση το σώμα αποβάλλει διάφορες τοξίνες, ενώ με τη χρήση αντιιδρωτικών αποσμητικών μειώνεται ο ιδρώτας στην περιοχή της μασχάλης και κατά συνέπεια οι τοξίνες αυτές συσσωρεύονται στους ιστούς των μαστών και δρουν επιβαρυντικά. Μια άλλη μελέτη όμως που διεξήχθη στο ερευνητικό κέντρο του Fred Hutchinson το 2002 σε περισσότερες από 800 ασθενείς δεν βρήκε καμία συσχέτιση μεταξύ της εμφάνισης του καρκίνου του μαστού και της χρήσης των αποσμητικών. Διαδεδομένες φήμες ενοχοποιούν την παραλλαγή του αλουμίνιου chlorohydrate που χρησιμοποιείται στα αποσμητικά και τα αντιιδρωτικά ως Al2CL (OH)5 ότι σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Μια έρευνα όμως που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Εθνικού Ιδρύματος για τον Καρκίνο από τους Dana Κ. Mirick, Scott Davis, David B. Thomas (16 Οκτωβρίου 2002) δεν βρήκε κανένα στοιχείο ότι αυτές οι ενώσεις αυξάνουν τον κίνδυνο. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι όλα τα παραπάνω παραμένουν αποτελέσματα μελετών τα οποία δεν έχουν κριθεί επισήμως ένοχα για τον καρκίνο του μαστού. Είναι όμως γεγονός ότι σχεδόν όλοι ξεκινάμε από πολύ μικρή ηλικία να χρησιμοποιήσουμε αποσμητικά, τα οποία εντάσσουμε στη ζωή μας καθημερινά μετατρέποντάς τα σε αναγκαία καθημερινή συνήθεια επί σειρά ετών και κατά συνέπεια ο οργανισμός μας συγκεντρώνει μεγάλη ποσότητα επιβαρυντικών ουσιών. Τι πρέπει να κάνουμε: Να αποφεύγουμε τη χρήση των αποσμητικών σε καθημερινή βάση και να τα χρησιμοποιούμε όταν τα χρειαζόμαστε περισσότερο, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ενοχοποιούνται τα καθαριστικά χώρου για τον καρκίνο του μαστού;

Μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο Silent Spring των ΗΠΑ από την Julia Brondy στο περιοδικό «Enviromental Health» (Περιβαλλοντική Υγεία) περιγράφει ότι τα εντομοκτόνα και τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούμε για την καθαριότητα καθώς και τα αποσμητικά χώρου είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία μας, καθώς περιέχουν καρκινογόνα στοιχεία που δρουν επιβαρυντικά στην ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Στη μελέτη περιγράφεται ότι οι γυναίκες που κάνουν χρήση καθαριστικών χώρου έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε σχέση με όσες δεν χρησιμοποιούν παρόμοια καθαριστικά. Και πάλι τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα, διότι βασίζονται σε προσωπικές συνεντεύξεις καρκινοπαθών που λόγω της ευαισθητοποίησής τους τείνουν να αποδίδουν την πρόκληση της ασθένειάς τους σε εξωτερικούς παράγοντες.

Προστατεύει ο θηλασμός από τον καρκίνο του μαστού;

Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αναλυτικότερα, οι γυναίκες που θήλασαν τα παιδιά τους για 6 με 7 μήνες έχουν μικρότερο κίνδυνο κατά 7% να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού. Σχετική επίσης έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill με επικεφαλής την Dr. Alison M. Stuebe με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 60.000 γυναικών κατέληξε ότι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου πριν από την εμμηνόπαυση αν είχαν θηλάσει τα μωρά τους σε σχέση με γυναίκες που δεν θήλασαν, ενώ, σύμφωνα με τελευταία έρευνα του World Cancer Research Fund, ο θηλασμός για διάρκεια ενός χρόνου βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στο μαστό κατά 4.8%.

Ευθύνεται το κάπνισμα στην ανάπτυξη καρκίνου του μαστού;

Μέχρι πρόσφατα το κάπνισμα δεν είχε συνδεθεί με τον καρκίνο του μαστού. Αποτελέσματα προσφάτων ερευνών όμως κατέληξαν ότι η νικοτίνη ευνοεί την καρκινογένεση στα κύτταρα του μαστού, και οι γυναίκες που καπνίζουν αλλά και οι παθητικές καπνίστριες εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cancer Epidemiology, περιγράφει ότι το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρων ημερησίως για εννέα έτη αυξάνει τον κίνδυνο της νόσου κατά 59%, επίδραση που μειώνεται στο 50% για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Σε άλλη έρευνα, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας υπό την Dr. Dejana Braithwaite και στην οποία παρακολουθήθηκαν 2.265 γυναίκες για 9 χρόνια από διάφορες εθνικότητες, όλες πάσχουσες από καρκίνο του μαστού, διαπιστώθηκε ότι οι καπνίστριες και οι πρώην καπνίστριες παρουσίασαν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού κατά 39% σε σχέση με όσες γυναίκες δεν κάπνισαν ποτέ.

Επιβαρύνει το αλκοόλ την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού;

Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι τρία ή περισσότερα ποτά την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής μιας γυναίκας από καρκίνο του μαστού. Η συσχέτιση αυτή αποδίδεται στο μηνανισμό της υπερινσουλιναιμίας, η οποία ευθύνεται για την απελευθέρωση της πρωτεϊνης IGI1R από τα κύτταρα των μαστών. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που έπιναν από ένα έως δύο οινοπνευματώδη ποτά ημερησίως αύξησαν τις πιθανότητες προσβολής τους από τον καρκίνο του μαστού κατά 10% σε σχέση με τις γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερο από ένα ποτό ημερησίως, ενώ οι πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου του μαστού αυξήθηκαν στο 30% στις γυναίκες που είχαν πιει περισσότερα από τρία ποτά ημερησίως. Τα αποτελέσματα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν παρόμοια σε γυναίκες διαφορετικής ηλικίας όπως και σε γυναίκες από διαφορετικές εθνικές ομάδες. Alcohol. 2010 Dec 17. Alcohol consumption in relation to aberrant DNA methylation in breast tumors. Tao MH, Marian C, Shields PG, Nie J, McCann SE, Millen A, Ambrosone C, Hutson A, Edge SB, Krishnan SS, Xie B, Winston J, Vito D, Russell M, Nochajski TH, Trevisan M, Freudenheim JL Breast Cancer Res. 2010 Dec 8;12(6):R106. Risk factors for ductal and lobular breast cancer: results from the nurses’ health study. Kotsopoulos J, Chen WY, Gates MA, Tworoger SS, Hankinson SE, Rosner BA
Call Now Button