Μαγνητική Μαστογραφία

Η μαγνητική τομογραφία μαστών έχει εξελιχθεί σε μια εξαιρετικά σημαντική απεικονιστική εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

 

Σε αντίθεση με τη μαστογραφία και την τομοσύνθεση, η μαγνητική μαστών είναι μια αιμοδυναμική εξέταση η οποία βασίζεται σε ισχυρά μαγνητικά πεδία και ενδοφλέβια χορήγηση παραμαγνητικής ουσίας χωρίς να χρησιμοποιείται ιοντίζουσα ακτινοβολία.

3 Tesla Μαγνητικός τομογράφος στη Διαγνωστική Μαστογραφία

Στη Διαγνωστική Μαστογραφία διαθέτουμε Μαγνητικό Τομογράφο ισχύος 3 Τesla τύπου Magnetom Lumina XA31A που είναι σχεδιασμένος με ειδικά πηνία και τεχνολογία αιχμής για να παρέχει υψηλή διαγνωστική ακρίβεια στην απεικόνιση του μαστού. Μέσω της υπερσύγχρονης βιομετρικής τεχνολογίας και των αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτει, αξιολογούνται αυτόματα πληροφορίες για την ανατομία και τη φυσιολογία της κάθε ασθενούς ξεχωριστά, ενώ διαθέτει ειδικές τεχνικές για τη μείωση του χρόνου σάρωσης εξατομικεύοντας την εξέταση με μικρότερη χρονική διάρκεια σε σύγκριση με τους συμβατικούς μαγνητικούς τομογράφους.

Τα ειδικά πηνία μαστού BI 7 και 18 κανάλια προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα εικόνας 2D και 3D για την απεικόνιση του μαστού, προσφέροντας ταχεία και άνετη εξέταση και ελαχιστοποιώντας τον θόρυβο σε σχέση με τα προηγούμενα συστήματα. Επιπλέον, υπάρχουν εξειδικευμένα προγράμματα για την απεικόνιση ενθεμάτων και την αξιολόγηση τυχόν ρήξης αυτών, προσαρμόζοντας ειδικά πρωτόκολλα εξέτασης ανάλογα με τον τύπο και την κατάσταση των ενθεμάτων.

Παράλληλα, το ευρύ άνοιγμα του μαγνήτη σε 70 εκ. είναι ειδικά σχεδιασμένο για να διευκολύνει την εξέταση σε γυναίκες με αυξημένο βάρος και σε όσες δυσκολεύονται στους κλειστούς χώρους. Εντούτοις, για τις γυναίκες που πάσχουν από υπερβολικό άγχος ή κλειστοφοβία υπάρχει η επιλογή χορήγησης μέθης ώστε να πραγματοποιηθεί η εξέταση.

 

Ποιες είναι οι κύριες ενδείξεις της μαγνητικής τομογραφίας μαστών;

  • Για τον προληπτικό έλεγχο γυναικών με επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή εάν υπάρχει γενετική μετάλλαξη BRCA1 ή BRCA2, η μαγνητική μαστογραφία είναι η εξέταση εκλογής σε συνδυασμό με την ψηφιακή μαστογραφία.
  • Για τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και έχουν πυκνούς μαστούς ή για όσες γυναίκες κάτω των 50 ετών έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, η Αμερικανική Ακτινολογική Εταιρεία συνιστά μαγνητική μαστών ετησίως.
  • Για τις γυναίκες με ενθέματα, η μαγνητική τομογραφία μαστών αποτελεί την εξέταση εκλογής για έλεγχο της ακεραιότητας των ενθεμάτων και τη γενικότερη κατάσταση αυτών, ενώ παράλληλα, με τη χορήγηση σκιαγραφικού, απεικονίζεται το μαζικό παρέγχυμα και μέρος αυτού που λόγω της παρουσίας των ενθεμάτων δεν δύναται να απεικονιστεί με άλλες τεχνικές.
  • Σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε αποκατάσταση με ενθέματα μετά από ογκεκτομή ή μαστεκτομή για καρκίνο του μαστού, η μαγνητική μαστογραφία με σκιαγραφικό προφέρει πληροφορίες για έλεγχο τυχόν υποτροπής.
  • Εάν έχετε πρόσφατα διαγνωστεί με διηθητικό ή in situ καρκίνωμα μαστού, η μαγνητική τομογραφία μαστού προσφέρει υψηλότερη ακρίβεια στην εκτίμηση της έκτασης της νόσου και τη χαρτογράφηση τυχόν πολυεστιακής ή πολυκεντρικής νόσου, εξατομικεύοντας τον χειρουργικό σχεδιασμό για κάθε ασθενή ξεχωριστά. Τονίζεται ότι στις ασθενείς αυτές η μαγνητική μαστογραφία ανιχνεύει λανθάνουσες κακοήθειες μη ορατές σε άλλες απεικονιστικές εξετάσεις σε ποσοστό 3%-5%.
  • Αξιολόγηση της ανταπόκρισης στη νεοεπικουρική χημειοθεραπεία (πριν από την έναρξη της θεραπείας, κατά τη διάρκεια και στο πέρας αυτής, για την αξιολόγηση της έκτασης εναπομείνασας νόσου και τον καταλληλότερο χειρουργικό σχεδιασμό).
  • Σε ασθενείς που παρουσιάζουν μασχαλιαία ή απομακρυσμένη μεταστατική νόσο χωρίς μαστογραφικά ή κλινικά ευρήματα πρωτοπαθούς καρκινώματος στον μαστό. Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η μαγνητική μαστογραφία βοηθά στο να εντοπιστεί πρωτοπαθής όγκος στον μαστό σε >50% των γυναικών που παρουσιάζουν μεταστατική μασχαλιαία λεμφαδενοπάθεια.
  • Για την επίλυση αμφίβολων ευρημάτων που έχουν εντοπιστεί με τη μαστογραφία ή το υπερηχογράφημα μαστών και τον ακριβέστερο χαρακτηρισμό αυτών. Λόγου χάρη, διαταραχή της αρχιτεκτονικής που απεικονίζεται στη μαστογραφία μόνο σε μία εικόνα και στο υπερηχογράφημα συνυπάρχει βλάβη ή αιματηρή έκκριση από τη θηλή. Βεβαίως η μαγνητική τομογραφία δεν πρέπει να προηγείται ή να αντικαθιστά τη διαγνωστική μαστογραφία και το υπερηχογράφημα για την αξιολόγηση ύποπτων κλινικών ευρημάτων ή για την αξιολόγηση βλαβών που εντοπίστηκαν σε προληπτική μαστογραφία.
  • Βιοψία καθοδηγούμενη από τον μαγνητική τομογράφο. Η μαγνητική μαστών ενδείκνυται για την καθοδήγηση διαδερμικών βιοψιών για βλάβες που δεν είναι ορατές στη μαστογραφία ή στο υπερηχογράφημα και έχουν εντοπιστεί μόνο με τη μαγνητική μαστών.

Πότε πρέπει να γίνεται μαγνητική μαστών κατά τη διάρκεια του κύκλου;

  • Σε γυναίκες που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία η μαγνητική μαστών είναι προτιμότερο να γίνεται ανάμεσα στην έβδομη με δέκατη τέταρτη ημέρα του εμμηνορρυσιακού κύκλου. Σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που λαμβάνουν ορμονική θεραπεία υποκατάστασης, προκειμένου να περιοριστούν τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα, συνιστάται η διακοπή της θεραπείας 6-8 εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη εξέταση.
  • Έχοντας όλα αυτά τα χρόνια εξειδίκευση στο αντικείμενο του μαστού, στο κέντρο μας εγκαταστήσαμε ειδικό λογισμικό για διαδερμικές βιοψίες μαστού υπό την καθοδήγηση του μαγνητικού τομογράφου ή για την τοποθέτηση συρμάτινου οδηγού σε ύποπτη περιοχή που απεικονίζεται αποκλειστικά σε μαγνητική μαστών και δεν είναι ορατή σε άλλες απεικονιστικές εξετάσεις.

Τονίζεται ότι στη Διαγνωστική Μαστογραφία η εξειδικευμένη ομάδα μας αξιολογεί τα αποτελέσματα της μαγνητικής μαστογραφίας πάντοτε σε συνδυασμό με εκείνα της μαστογραφίας ή και των υπερήχων, προσφέροντας υψηλότερη ευαισθησία στη διάγνωση καρκίνου του μαστού και βέλτιστη ιατρική φροντίδα στις ασθενείς μας.

Πηγές:

  1. Warner E, Plewes DB, Hill KA, et al. Surveillance of BRCA1 and BRCA2 mutation carriers with magnetic resonance imaging, ultrasound, mammography, and clinical breast examination. JAMA : the journal of the American Medical Association. 2004;292(11):1317-1325.
  2. Weinstein SP, Localio AR, Conant EF, Rosen M, Thomas KM, Schnall MD. Multimodality screening of high-risk women: a prospective cohort study. Journal of clinical oncology: official journal of the American Society of Clinical Oncology. 2009;27(36):6124-6128.
  3. Monticciolo D, Newell M, Moy L, Niell BL, Monsees B, Sickles E. Breast cancer screening in women at higher than average risk: recommendations from the American College of Radiology. JACR. 2017;In Press.
  4. Barco I, Chabrera C, Garcia-Fernandez A, et al. Magnetic resonance imaging in the preoperative setting for breast cancer patients with undetected additional disease. European Journal of Radiology. 2016;85(10):1786- 1793.
  5. Debald M, Abramian A, Nemes L, et al. Who may benefit from preoperative breast MRI? A single-center analysis of 1102 consecutive patients with primary breast cancer. Breast cancer research and treatment. 2015;153(3):531-537.
  6. Harvey SC, Di Carlo PA, Lee B, Obadina E, Sippo D, Mullen L. An Abbreviated Protocol for High-Risk Screening Breast MRI Saves Time and Resources. Journal of the American College of Radiology: JACR. 2016;13(4):374-380.
  7. Kuhl CK, Schrading S, Strobel K, Schild HH, Hilgers RD, Bieling HB. Abbreviated breast magnetic resonance imaging (MRI): first postcontrast subtracted images and maximum-intensity projection-a novel approach to breast cancer screening with MRI. Journal of clinical oncology: official journal of the American Society of Clinical Oncology. 2014;32(22):2304-2310.
  8. American College of Radiology. ACR practice parameter for performing and interpreting magnetic resonance imaging (MRI) 2017; Available at: https://www.acr.org/-/media/ACR/Files/Practice-Parameters/MR-Perf-Interpret.pdf. Accessed December 14, 2016.
  9. American College of Radiology. ACR–SIR practice parameter for sedation/analgesia 2015; Available at: https://www.acr.org/-/media/ACR/Files/Practice-Parameters/Sed-Analgesia.pdf.
  10. American College of Radiology. ACR practice parameter for the performance for the performance of contrast-enhanced magnetic resonance imaging (MRI) of the breast 2018; Available at: https://www.acr.org.
Call Now Button