Παρηγορητική φροντίδα

«Ο πόνος είναι ο δυνάστης των λαών» έλεγε ο Αλβέρτος Σβάιτσερ, ενώ ο Αριστοτέλης τον ονόμαζε «πάθος ψυχής».

Το 2001 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίστηκε από 29 κράτη-μέλη ότι ο πόνος είναι νόσος και ως νόσος έχει τα δικά της δικαιώματα.

Η ανακούφιση από το χρόνιο πόνο και η παρηγορητική φροντίδα αποτελούν επείγουσα ανθρωπιστική ανάγκη με στόχο την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που υποφέρουν.

Ασθενείς με μεθερπητική νευραλγία, διαβητική νευροπάθεια, νευραλγία τριδύμου, οσφυαλγία και οστεοαρθρίτιδα, θύματα από τροχαία και εργατικά ατυχήματα, παραπληγικοί αλλά και ασθενείς από εγκεφαλικά επεισόδια ή κατά πλάκας σκλήρυνση υποφέρουν καθημερινά από έντονους πόνους, ενώ μπορούν να ανακουφιστούν επισκεπτόμενοι τα εξειδικευμένα Κέντρα Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας.

Οι καρκινοπαθείς ασθενείς υποφέρουν κατά 30-40% από πόνο στα αρχικά στάδια της νόσου και κατά 80-90% στα τελικά στάδια. Ο πόνος τους πρέπει να αντιμετωπίζεται μόλις εμφανιστεί και αυτό γίνεται από κατάλληλα εκπαιδευμένους γιατρούς, γνώστες της ανακούφισης του πόνου και της παρηγορητικής φροντίδας. Η θεραπεία πρέπει να είναι πολυπαραγοντική ώστε να αντιμετωπίζεται ο πόνος και τα συνοδά συμπτώματα όπως η κατάθλιψη, η ανορεξία, η δυσκοιλιότητα κ.λπ. και να παρέχεται από ομάδα επαγγελματιών υγείας.

Για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του έλληνα ασθενούς για αξιοπρέπεια και ποιότητα ζωής ιδρύθηκε το 1997 η Ελληνική Εταιρεία Παρηγορητικής και Συμπτωματικής Φροντίδας Καρκινοπαθών και μη Ασθενών. Για πληροφορίες σχετικά με τα Κέντρα Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας σε όλη την Ελλάδα απευθυνθείτε στα γραφεία της Εταιρείας στο τηλ. 210 6457878 και επισκεφτείτε το www.grpalliative.org

Αθηνά Βαδαλούκα
Αναπληρώτρια καθηγήτρια Aναισθησιολογίας
Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παρηγορητικής και Συμπτωματικής Φροντίδας Καρκινοπαθών και μη Ασθενών (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α)
Ιδρύτρια του Kέντρου Πόνου του Αρεταίειου Nοσοκομείου Πανεπιστημίου Αθηνών
και του Κέντρου Πόνου του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών
Εκπρόσωπος Παγκοσμίου Ινστιτούτου Πόνου
Τηλ. 6936 718181, e-mail: athinajv@ath.forthnet.gr

Call Now Button