Καθημερινότητα

Καρκίνος του μαστού, COVID-19 και εορταστική περίοδος: Πώς θα βρεθούμε με ασφάλεια με τους αγαπημένους μας

Όλοι μας έχουμε χάσει την επαφή με τους φίλους και τους συγγενείς μας τους τελευταίους μήνες, και τρέφαμε την ελπίδα ότι θα καταφέρναμε να βρεθούμε στις γιορτές. Ωστόσο, φαίνεται πως ακόμα και με τη χρήση μάσκας, οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους, τα μοιρασμένα γεύματα και οι μετακινήσεις εξακολουθούν να εγκυμονούν κινδύνους.

Περισσότερα »

Οι επιπτώσεις στη διάγνωση καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Μειωμένος αριθμός διαγνώσεων καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Σύμφωνα με μια μελέτη, στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαγνωστεί αισθητά λιγότερες περιπτώσεις καρκίνων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Περισσότερα »

Ογκίδια στο στήθος: Πώς αναπτύσσονται και πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας

Διαπιστώνετε πως κάτι έχει αλλάξει στο στήθος σας. Ανακαλύπτετε ένα ογκίδιο. Ποια είναι τα επόμενα βήματα; Αν έχει αλλάξει οτιδήποτε στο στήθος σας, επικοινωνήστε το συντομότερο με τον γιατρό σας για να το ελέγξετε, αλλά μη σας πιάσει πανικός. Τα περισσότερα ογκίδια είναι καλοήθειες, δηλαδή όχι καρκίνος. Οι καλοήθεις όγκοι συνήθως έχουν μαλακή υφή και μετακινούνται ελαφρώς κάτω από πίεση. Συχνά εμφανίζονται και στους δύο μαστούς.

Περισσότερα »

Διατήρηση του σωματικού βάρος εν μέσω πανδημίας

Πώς θα χάσετε βάρος στην καραντίνα, σύμφωνα με την Kristin Kirkpatrick, διαιτολόγο της Cleveland Clinic «Η μακροχρόνια παραμονή στο σπίτι έχει φέρει ορισμένους ανθρώπους αντιμέτωπους με αρκετό στρες και ανία, και μια αδυναμία να εστιάσουν σε μια αληθινή αλλαγή στον τρόπο ζωής τους ενόσω τόσα πράγματα συμβαίνουν γύρω τους. Για άλλους, ωστόσο, αυτή η μεγάλη αλλαγή στον τρόπο ζωής μας αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία», αναφέρει η Kirkpatrick. Ο χρόνος που άλλοτε αφιέρωναν στο πήγαινε έλα για τη δουλειά τώρα αφήνει χώρο για γυμναστική και μαγείρεμα υγιεινών γευμάτων. «Ενώ οι μισοί ασθενείς μου λένε ότι είναι το χειρότερο πράγμα που

Περισσότερα »

Αντιγριπικό εμβόλιο εν μέσω της πανδημίας: Ορισμένες συμβουλές για τις γυναίκες που νοσούν με καρκίνο του μαστού

Ένα podcast της Jamie DePolo με την δρα Elizabeth Robilloti, assistant attending physician και medical epidemiologist expert στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης. Η δρ Robilloti τονίζει, μεταξύ άλλων, τη σημασία του αντιγριπικού εμβολίου εν μέσω της πανδημίας του COVID-19, και δίνει ορισμένες συμβουλές για τις γυναίκες που νοσούν με καρκίνο του μαστού.

Περισσότερα »

COVID-19 και φροντίδα καρκίνου του μαστού: τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι ασθενείς

Σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς που ζούμε, όλοι αναρωτιούνται τι πρέπει να κάνουν ώστε να μείνουν υγιείς και να προστατευθούν από τον COVID-19 (κορονοϊό). Στο μυαλό των περισσοτέρων από μας τριγυρίζουν οι ίδιες ερωτήσεις: Ποια είναι τα συμπτώματα του κορονοϊού; Ποιος κινδυνεύει περισσότερο να κολλήσει; Χρειάζεται να φοράω μάσκα; Όσοι νοσούν από καρκίνο του μαστού ή άλλα είδη καρκίνου έχουν επιπλέον ανησυχία, αφού έχουν την επιπρόσθετη έγνοια σχετικά με το ανοσοποιητικό τους, καθώς και το πόσο ασφαλής είναι η συνεχιζόμενη θεραπεία τους.

Περισσότερα »

Η γυμναστική στην πανδημία

Το κλείσιμο στο σπίτι και οι διακοπές για πολλούς και πολλές από εμάς σήμανε και σε αύξηση του βάρους μας, η οποία συνηγορεί στην ανάπτυξη του κινδύνου εμφάνισης πολλών νοσημάτων, μεταξύ του οποίου και του καρκίνου μαστού. Ωστόσο, οι συνθήκες ενός γυμναστηρίου μπορεί να αποδειχτούν άκρως επικίνδυνες για τη μετάδοση του κορωνοϊού, που θα συνεχίσει να αποτελεί τον νούμερο ένα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία έως ότου βρεθεί ικανοποιητική φαρμακευτική αντιμετώπιση ή το πολυαναμενόμενο εμβόλιο.

Περισσότερα »

Οι ακτινοδιαγνώστες μπορούν να βοηθήσουν την ενδοοικογενειακή βία

Άρθρο που δημοσιεύθηκε στο European Radiology ανέφερε πως οι ακτινοδιαγνώστες μπορούν να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στην εξακρίβωση στοιχείων που συνηγορούν για ενδοοικογενειακή βία, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19.

Περισσότερα »

Τα περιστατικά καρκίνου μαστού σε άνοδο σε όλον τον κόσμο

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο τεύχος Αυγούστου του Lancet Global Health, τα περιστατικά καρκίνου μαστού πληθαίνουν σε όλον τον κόσμο, ενώ οι γυναίκες που ζουν σε λιγότερο ανεπτυγμένα έθνη φαίνεται πως έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από τη νόσο.

Περισσότερα »

Πόση ζάχαρη είναι πολλή; Η συνήθεια του καλοκαιριού και η διακοπή της

Βραχυπρόθεσμα η πολλή ζάχαρη προσθέτει βάρος και αίσθημα κόπωσης. Μακροπρόθεσμα, η πολλή ζάχαρη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο. Οι ειδικοί μας προειδοποιούν αλλά μας δίνουν και λύσεις για να την περιορίσουμε σταδιακά από τη ζωή μας και να μπορούμε να κάνουμε και χωρίς αυτήν.

Περισσότερα »