COVID-19 και φροντίδα καρκίνου του μαστού: τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι ασθενείς

Σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς που ζούμε, όλοι αναρωτιούνται τι πρέπει να κάνουν ώστε να μείνουν υγιείς και να προστατευθούν από τον COVID-19 (κορονοϊό). Στο μυαλό των περισσοτέρων από μας τριγυρίζουν οι ίδιες ερωτήσεις: Ποια είναι τα συμπτώματα του κορονοϊού; Ποιος κινδυνεύει περισσότερο να κολλήσει; Χρειάζεται να φοράω μάσκα; Όσοι νοσούν από καρκίνο του μαστού ή άλλα είδη καρκίνου έχουν επιπλέον ανησυχία, αφού έχουν την επιπρόσθετη έγνοια σχετικά με το ανοσοποιητικό τους, καθώς και το πόσο ασφαλής είναι η συνεχιζόμενη θεραπεία τους.

Πρόσφατα είχαμε μια συζήτηση με την Επιστημονική Υπεύθυνο του BCRF (Breast Cancer Research Foundation), δρ Judy Garber, από το Dana-Farber Cancer Institute, σχετικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού την εποχή του κορονοϊού.

Παρότι στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού αυτός που θα σας συμβουλεύσει καλύτερα είναι ο γιατρός σας, παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ορισμένες οδηγίες από ειδικούς ως απάντηση στις πιο κοινές ερωτήσεις.

Πώς μπορώ να προστατεύσω τον εαυτό μου από τον COVID-19;
Όσα έχουν προτείνει οι ειδικοί είναι αυτά που όλοι –μαζί και όσοι νοσούν από καρκίνο– οφείλουν να ακολουθούν. Δηλαδή: να πλένετε τα χέρια σας και να αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας· να δίνετε μεγάλη βάση στην υγιεινή, καθαρίζοντας τις επιφάνειες και φροντίζοντας τακτικά την καθαριότητα του σπιτιού σας· και, το πιο σημαντικό, να φοράτε μάσκα όταν είστε μαζί με άλλους ανθρώπους.

Διατρέχω μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσω κορονοϊό επειδή είμαι σε θεραπεία;
Η χημειοθεραπεία που ακολουθούν οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού είναι γενικά λιγότερο τοξική για το ανοσοποιητικό σύστημα (σε σχέση με εκείνη που δίνεται σε άλλα είδη καρκίνου, όπως, λόγου χάρη, στη λευχαιμία, όπου η χημειοθεραπεία είναι ισχυρή και καταστρέφει πλήρως το ανοσοποιητικό). Ωστόσο, η χημειοθεραπεία επηρεάζει τη δυνατότητα του οργανισμού να καταπολεμά τα βακτήρια, και γι’ αυτό τον ενισχύουν με ενέσεις που αυξάνουν τα λευκά αιμοσφαίρια.

Οι ασθενείς με πρωτόκολλα θεραπειών που περιλαμβάνουν και ανοσοθεραπεία έχουν ορισμένες επιπρόσθετες ανησυχίες. Η ανοσοθεραπεία δεν είναι γενικά μια αντιμετώπιση που εφαρμόζεται ευρέως στον καρκίνο του μαστού, ωστόσο χρησιμοποιείται ενίοτε σε υποτύπους, όπως ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού. Η ανοσοθεραπεία μπορεί να επηρεάσει τους πνεύμονες, κάνοντας τις ασθενείς δυνητικά περισσότερο ευάλωτες στον COVID-19.
Όσες ασθενείς κάνουν ορμονοθεραπεία, παρότι δεν αισθάνονται απολύτως καλά όσο διαρκούν οι θεραπείες τους, έχουν σαφώς λιγότερο επιβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Εν ολίγοις, όλοι οι ασθενείς που βρίσκονται σε θεραπεία οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες των CDC (Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών) ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Όσοι, δε, ακολουθούν χημειοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία πρέπει να επιδεικνύουν επιπλέον προσοχή και να συμβουλευτούν τον γιατρό τους σχετικά με επιπλέον προφυλάξεις τις οποίες μπορούν να ακολουθήσουν.

Και αν έχω ολοκληρώσει με επιτυχία τις θεραπείες μου; Εξακολουθώ να έχω μειωμένο ανοσοποιητικό;
Όσες γυναίκες έχουν θεραπευτεί από τον καρκίνο του μαστού δεν παρουσιάζουν μειωμένη ανταπόκριση του ανοσοποιητικού τους λόγω των θεραπειών του παρελθόντος, ωστόσο καλό θα ήταν να μιλήσουν με τον γιατρό τους για τυχόν λανθάνουσες καταστάσεις.

Να συνεχίσω να πηγαίνω για χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία;
Είναι απολύτως βάσιμη η ανησυχία για τη συνέχιση των θεραπειών εν μέσω πανδημίας. Τα νοσοκομεία και τα κέντρα θεραπείας το γνωρίζουν, γι’ αυτό και λαμβάνουν επιπλέον προφυλάξεις προκειμένου να προστατεύσουν τους ασθενείς και το προσωπικό τους. Τα πράγματα έχουν αλλάξει από την αρχή της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές, είναι ασφαλές να πάτε σε έναν γιατρό ή στο νοσοκομείο, εφόσον φοράτε μάσκα και κρατάτε αποστάσεις από τους άλλους ασθενείς. Η θεραπεία σας είναι πολύ σημαντικό να γίνει. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γιατροί φροντίζουν να συνεχίζουν τις θεραπείες σύμφωνα με το πρόγραμμα. Αλλά και πάλι, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την περίπτωση που θα πρότεινε κάποιες τροποποιήσεις.

Και τι γίνεται με τη μαστογραφία και τις άλλες εξετάσεις ρουτίνας;
Στην αρχή της πανδημίας, τα νοσοκομεία και τα διαγνωστικά εργαστήρια έκλεισαν λόγω του κορονοϊού, και πολλές γυναίκες ανέβαλαν ή ακύρωσαν τις προγραμματισμένες μαστογραφίες τους. Οι γυναίκες με συμπτώματα καρκίνου του μαστού ωστόσο δεν αντιμετώπισαν σοβαρές καθυστερήσεις.

Εφόσον ο γιατρός σας συμφωνεί, τώρα μπορείτε να κάνετε με ασφάλεια την προγραμματισμένη μαστογραφία σας. Μετά τα πρώτα περιοριστικά μέτρα και την καραντίνα, τα διαγνωστικά εργαστήρια άλλαξαν τους χώρους αναμονής, τις διαδικασίες των ραντεβού, τις υπηρεσίες καθαριότητας και πολλά άλλα, ώστε να μπορούν να γίνονται οι μαστογραφίες με ασφάλεια. Αν όλοι στον χώρο φοράνε μάσκα, ο κίνδυνος να κολλήσετε τον ιό είναι μηδαμινός. Ανησυχείτε ακόμη, παρ’ όλα αυτά; Φροντίστε να κλείσετε ραντεβού νωρίς το πρωί ώστε να εκμηδενίσετε τον χρόνο αναμονής. Και αν η μαστογραφία σας αναβλήθηκε, τηλεφωνήστε για να την επαναπρογραμματίσετε το συντομότερο.

Για ποια συμπτώματα θα πρέπει να έχουν τον νου τους όσες γυναίκες νοσούν από καρκίνο του μαστού;
Τα πιο σημαντικά συμπτώματα του κορονοϊού, τα οποία πρέπει να προσέξει κανείς, είναι ο πυρετός και η δυσκολία στην αναπνοή. Οι ασθενείς που βρίσκονται σε θεραπεία πρέπει έτσι κι αλλιώς να έχουν πάντα αυτά τα συμπτώματα στον νου τους. Με την πρώτη ένδειξη, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Άλλα συμπτώματα του κορονοϊού, σύμφωνα με τα CDC, είναι: ρίγη, βήχας, απώλεια όσφρησης και γεύσης, κόπωση, μυϊκοί ή σωματικοί πόνοι, πονοκέφαλοι, πονόλαιμος, ρινική συμφόρηση, ναυτία ή εμετός, και διάρροια.

Τι θα με συμβουλεύατε για τη διαχείριση του στρες;
Όλοι αυτόν τον καιρό βιώνουμε περισσότερο στρες από ό,τι συνήθως. Στο ίντερνετ μπορείτε να βρείτε διάφορα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν – από μαθήματα γιόγκα ως υπηρεσίες συμβουλευτικής. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, τόσο οι ασθενείς όσο και οι φροντιστές τους, να βρουν τον δρόμο προς το εσώτερο είναι τους. Βάλτε στο πρόγραμμά σας τη γιόγκα, τη γυμναστική, οτιδήποτε ξέρετε ότι σας προσφέρει ηρεμία. Φροντίστε να τρώτε υγιεινά, ελαττώστε το αλκοόλ και προσπαθήσετε να κοιμάστε καλά το βράδυ. Επιπλέον έχει αποδειχθεί ότι ο διαλογισμός μειώνει το στρες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πηγή: www.bcrf.org

Call Now Button