Καρκίνος του μαστού, COVID-19 και εορταστική περίοδος: Πώς θα βρεθούμε με ασφάλεια με τους αγαπημένους μας

Όλοι μας έχουμε χάσει την επαφή με τους φίλους και τους συγγενείς μας τους τελευταίους μήνες, και τρέφαμε την ελπίδα ότι θα καταφέρναμε να βρεθούμε στις γιορτές. Ωστόσο, φαίνεται πως ακόμα και με τη χρήση μάσκας, οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους, τα μοιρασμένα γεύματα και οι μετακινήσεις εξακολουθούν να εγκυμονούν κινδύνους.

Όλοι μας έχουμε χάσει την επαφή με τους φίλους και τους συγγενείς μας τους τελευταίους μήνες, και τρέφαμε την ελπίδα ότι θα καταφέρναμε να βρεθούμε στις γιορτές. Ωστόσο, φαίνεται πως ακόμα και με τη χρήση μάσκας, οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους, τα μοιρασμένα γεύματα και οι μετακινήσεις εξακολουθούν να εγκυμονούν κινδύνους.

Xmas 2020

Είναι μεγάλος ο πειρασμός φέτος να αφήσουμε λίγο στην άκρη την ανησυχία μας και τις προφυλάξεις μας, και να οργανώσουμε οικογενειακά τραπέζια. Όμως, η ασφάλεια προηγείται, και αυτό ισχύει ειδικά σε περιπτώσεις ασθενειών όπως ο καρκίνος του μαστού, καθώς, σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC), συγκαταλέγεται στις περιπτώσεις όπου κινδυνεύει κανείς να νοσήσει βαριά από κορονοϊό.

«Όσο και αν μου λείπουν τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου, θα αποφύγω να γιορτάσω μαζί τους φέτος», αναφέρει ένα μέλος της κοινότητας του Breastcancer.org με το ψευδώνυμο Betrayal. «Λόγω ηλικίας και ανοσοκαταστολής, είμαι σε ομάδα υψηλού κινδύνου, και τα εγγόνια μου λόγω ηλικίας ενδέχεται να είναι ασυμπτωματικοί φορείς. Έτσι, στερούμαι τις αγκαλιές και τα φιλιά τους, όσο κι αν αυτό με στενοχωρεί».

Υπολογίστε τον κίνδυνο

Έχει σημασία να υπολογίσετε τον κίνδυνο που διατρέχετε ανάλογα με την ηλικία σας, τη γενικότερη κατάσταση της υγείας σας και τυχόν ιατρικά θέματα που αντιμετωπίζετε.
Σύμφωνα με το CDC, ο κίνδυνος να νοσήσει κανείς βαριά από κορονοϊό αυξάνει με την ηλικία, καθώς και από έναν διαγνωσμένο καρκίνο, ενώ η χημειοθεραπεία αυξάνει τις πιθανότητες κάποιου να κολλήσει τον ιό, λόγω εξασθενημένου ανοσοποιητικού.

«Όσοι βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή λόγω χημειοθεραπείας πρέπει να προσέχουν περισσότερο από όλους τον αριθμό των συναναστροφών τους», αναφέρει η Megan Kruse, ογκολόγος ειδικευμένη στον μαστό στην Κλινική του Κλίβελαντ, στο Οχάιο. «Όσοι έχουν επιβιώσει από καρκίνο οφείλουν να προσέχουν όσο ο μέσος υγιής άνθρωπος, ενώ για όσους αντιμετωπίζουν μεταστατικό καρκίνο του μαστού η κατάσταση περιπλέκεται· ενώ η καθημερινότητά τους μένει σε γενικές γραμμές αμετάβλητη, παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να ξανασκεφτούν τις οικογενειακές συγκεντρώσεις».

Ας αποδεχτούμε ότι η καλύτερη λύση είναι η απόσταση

Παρ’ όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, έχει αποδειχθεί ότι η καλύτερη προφύλαξη είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση. Όσο δύσκολο κι αν μας είναι να το αποδεχτούμε, λοιπόν, ο πιο σίγουρος τρόπος να μην ασθενήσουμε ή/και να μην κολλήσουμε άλλους είναι να μείνουμε μακριά τους.
Ήδη, έπειτα από τόσους μήνες, έχουμε συνηθίσει τις διάφορες εκδηλώσεις εξ αποστάσεως, και μπορούμε να βρούμε διάφορες ιδέες για εορτασμό μέσα από το ίντερνετ. Ιδού ορισμένες:

  • Κατ’ αρχάς, να συμφωνήσουμε μια ώρα που να βολεύει όλους τους συμμετέχοντες.
  • Να «μοιραστούμε» ένα δείπνο.
  • Να οργανώσουμε ένα διαδικτυακό παιχνίδι ή να ανοίξουμε ταυτόχρονα τα δώρα.
  • Να δούμε όλοι μαζί μια ταινία (π.χ. μέσω του Netflix Teleparty).

Αν, παρ’ όλα αυτά, προτιμήσετε τον διά ζώσης εορτασμό, προφυλαχτείτε

Εφόσον επιλέξετε να συγκεντρωθείτε για τις γιορτές, καλό είναι να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Όσο είναι δυνατόν, συναντηθείτε σε εξωτερικό/ανοιχτό χώρο.
  • Μαζευτείτε όσο το δυνατόν λιγότερα άτομα.
  • Φροντίστε να κρατάτε την ενδεδειγμένη απόσταση μεταξύ σας.
  • Καλό είναι να φοράτε όλοι μάσκα.
  • Μπορείτε να φέρετε ο καθένας δικό του φαγητό και σερβίτσια, ώστε να μην αγγίζουν όλοι τα πάντα.
  • Φροντίστε η συνάθροιση να μην τραβήξει υπερβολικά σε μάκρος.
  • Μην ξεχνάτε να αερίζετε καλά τον χώρο όσο βρίσκονται άνθρωποι συγκεντρωμένοι μέσα.

Επικοινωνήστε ανοιχτά με τους αγαπημένους σας

Είμαστε όλοι απομονωμένοι εδώ και μήνες, βοηθάει όμως να σκεφτόμαστε πως είναι κάτι που το περνάμε όλοι μαζί. Το κλειδί σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση είναι η επικοινωνία: είναι σημαντικό να θέτουμε ξεκάθαρα τα όριά μας. Όπως αναφέρει η δρ Elizabeth Robilotti, assistant attending physician και associate medical epidemiologist στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center, «είναι σημαντικό φέτος να σεβαστούμε τα όρια του άλλου και να μη φέρουμε κανέναν στη θέση να βρεθεί σε έναν χώρο όπου δεν νιώθει έτοιμος να βρεθεί».

Φέτος οι γιορτές σε όλο τον κόσμο θα είναι διαφορετικές. Τα Χριστούγεννα όμως είναι κάθε χρόνο· ας βγούμε ασφαλείς από τα φετινά, που δεν μοιάζουν με κανένα από τα προηγούμενα ή τα επόμενα, για να μοιραστούμε ξανά σύντομα εμπειρίες με τους αγαπημένους μας.

 

Πηγή: www.breastcancer.org

Call Now Button