Αντιγριπικό εμβόλιο εν μέσω της πανδημίας: Ορισμένες συμβουλές για τις γυναίκες που νοσούν με καρκίνο του μαστού

Ένα podcast της Jamie DePolo με την δρα Elizabeth Robilloti, assistant attending physician και medical epidemiologist expert στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης. Η δρ Robilloti τονίζει, μεταξύ άλλων, τη σημασία του αντιγριπικού εμβολίου εν μέσω της πανδημίας του COVID-19, και δίνει ορισμένες συμβουλές για τις γυναίκες που νοσούν με καρκίνο του μαστού.


J.D.P.: Δρ Robilloti, εκτός από την αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως, τον τελευταίο καιρό διαπιστώνουμε παράλληλα πως ορισμένοι γονείς, για παράδειγμα, δεν είναι πεπεισμένοι για το πόσο απαραίτητο είναι να κάνουν τα παιδιά τους το αντιγριπικό εμβόλιο φέτος. Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε γιατί το αντιγριπικό εμβόλιο είναι τόσο σημαντικό τον φετινό χειμώνα, ειδικά για τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού;
Dr. E.R.: Γενικά, όσοι ασθενούν από καρκίνο διατρέχουν κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρότερα συμπτώματα αλλά και επιπλοκές εάν κολλήσουν γρίπη, συνεπώς συνιστάται να κάνουν κάθε χρόνο το αντιγριπικό εμβόλιο. Ειδικά δε φέτος, που πολλοί άνθρωποι αναβάλλουν τα ιατρικά τους ραντεβού ή και διστάζουν να πάνε στον γιατρό, είναι εξαιρετικά σημαντικό οι ασθενείς να μην το αμελήσουν, καθώς ο γενικός πληθυσμός θα είναι πλημμελώς εμβολιασμένος.
Επίσης, δυο πράγματα σχετικά με το εμβόλιο: είναι απολύτως ασφαλές για τις γυναίκες που νοσούν από καρκίνο του μαστού, και θα είναι καλό να συνεννοηθούν με τον θεράποντα ιατρό τους ως προς το πότε θα το κάνουν, ανάλογα με τη φάση θεραπείας στην οποία βρίσκονται.

J.D.P.: Μια άλλη διευκρίνιση που είναι απαραίτητο να γίνει από τα χείλη ενός ειδικού όπως εσείς. Προφανώς η γρίπη δεν συνδέεται με τον COVID-19, και το εμβόλιο της γρίπης δεν μας προφυλάσσει από τον κορονοϊό, ωστόσο αν κολλήσουμε γρίπη, θα είμαστε πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό ή και πιθανόν να νοσήσουμε βαρύτερα αν κολλήσουμε, σωστά;
Dr. E.R.: Πολύ σωστά τα λέτε. Το αντιγριπικό δεν μας προφυλάσσει από τον κορονοϊό, και στη βιβλιογραφία υπάρχουν εξαιρετικά σπάνιες αναφορές ατόμων που νόσησαν ταυτόχρονα και από τα δύο.
Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι τα μέτρα προφύλαξης που παίρνουμε για την πανδημία βοηθούν παράλληλα και ενάντια στη γρίπη. Για να φτάσουμε σε αυτό το συμπέρασμα, μελετήσαμε την περίοδο της γρίπης στο νότιο ημισφαίριο, όπου διαπιστώθηκε μια σαφώς ηπιότερη επιδημία γρίπης – και σε αυτό συνέβαλαν η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων κ.ο.κ.

J.D.P.: Βεβαίως υπάρχουν άνθρωποι που θα πουν: «Εγώ δεν κάνω το αντιγριπικό, γιατί την τελευταία φορά που το έκανα, έπαθα γρίπη». Είμαι σχεδόν πεπεισμένη ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, απλώς θα ήθελα να το ακούσω και από σας.
Dr. E.R.: Πολύ χαίρομαι που μου κάνατε αυτή την ερώτηση. Λοιπόν, κατ’ αρχάς δυο λόγια για το πώς λειτουργούν τα εμβόλια γενικά. Το εμβόλιο της γρίπης φτιάχνεται από ανενεργό –δηλαδή νεκρό– ιό, ή απλώς από μια πρωτεΐνη – δηλαδή ένα κομμάτι μόνο του ιού. Κανένα από τα δύο δεν μπορεί να προκαλέσει γρίπη.
Υπάρχουν δύο περιπτώσεις όπου μπορεί κανείς να θεωρήσει εσφαλμένα ότι κόλλησε γρίπη από το εμβόλιο: η πρώτη είναι κάποιος να αποφασίσει να κάνει το εμβόλιο αφού έχει, εν αγνοία του, εκτεθεί στη γρίπη. Κάνει λοιπόν το εμβόλιο, ύστερα αρρωσταίνει, και κατηγορεί το εμβόλιο. Έγινε λοιπόν το εμβόλιο σε λάθος χρονική στιγμή – και γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό οι ασθενείς να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για το πότε θα το κάνουν.
Η δεύτερη περίπτωση, και πιθανότατα η πιο συνηθισμένη, είναι να κάνει κάποιος το εμβόλιο κι έπειτα να κολλήσει κάποια άλλη ίωση που κυκλοφορεί το ίδιο χρονικό διάστημα, με παρόμοια συμπτώματα.

J.D.P.: Σας ευχαριστώ που καταρρίψατε και αυτόν τον μύθο. Υπάρχουν πολλοί που έχουν στο άμεσο περιβάλλον τους συγγενείς ή φίλους σε ανοσοκαταστολή και ακούω συχνά να λένε: «Εγώ δεν παθαίνω ποτέ γρίπη, έτσι δεν εμβολιάζομαι». Μπορείτε να μας μιλήσετε λίγο γι’ αυτό;
Dr. E.R.: Ναι. Όσοι έχετε στο κοντινό σας περιβάλλον ή φροντίζετε ανθρώπους σε ανοσοκαταστολή, είναι σημαντικό να εμβολιαστείτε, ακριβώς για να φτιάξετε αυτό το προστατευτικό «κουκούλι» γύρω τους. Το χρειάζονται, ως πιο ευάλωτοι.
Το εμβόλιο κάποιες φορές δεν μας προστατεύει 100% από τη γρίπη, αλλά χάρη σε αυτό τα συμπτώματα είναι πολύ πιο ήπια. Και αυτό έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για τους ίδιους τους ασθενείς, αλλά και για τους φροντιστές τους – φαντάζεστε πόσο δύσκολο θα είναι για έναν άνθρωπο σε θεραπεία να αρρωστήσει ο φροντιστής του.

Πηγή: www.breastcancer.org

Call Now Button