Οι ακτινοδιαγνώστες μπορούν να βοηθήσουν την ενδοοικογενειακή βία

Άρθρο που δημοσιεύθηκε στο European Radiology ανέφερε πως οι ακτινοδιαγνώστες μπορούν να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στην εξακρίβωση στοιχείων που συνηγορούν για ενδοοικογενειακή βία, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19.

Το ξέσπασμα της πανδημίας έχει επιβαρύνει σημαντικά την ψυχική και σωματική υγεία πολλών ανθρώπων, πέραν από την ίδια τη λοίμωξη του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με στοιχεία ερευνητικής ομάδας από τη Λουκέρνη και τη Ζυρίχη της Ελβετίας, το Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, το Μανχάϊμ της Γερμανίας και το Λονδίνο, με επικεφαλής τη Simon Matoori, PhD του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Στις επισημάνσεις της, η ερευνητική ομάδα έγραψε πως «Οι ακτινοδιαγνώστες θα πρέπει να είναι σε θέση να κατανοούν την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας και τις προκλήσεις που έχουν να διαχειριστούν τα θύματα της σε αυτές τις δύσκολες εποχές των περιορισμών, της οικονομικής δυστοκίας και της αδυναμίας των νοσοκομειακών συστημάτων».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενδοοικογενειακή βία ορίζεται κάθε συμπεριφορά ανάμεσα στα μέλη μίας οικογένειας που προκαλεί σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βλάβη. Τα θύματα της βίας αυτής συχνά αναζητούν βοήθεια σε εξωτερικά ιατρεία, ωστόσο τη συγκεκριμένη εποχή, αυτή η βοήθεια δεν είναι εύκολο να παρασχεθεί. Στην Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με τα στοιχεία των κατά τόπους αστυνομικών τμημάτων, η αύξηση της βίας κατά της διάρκεια της Πανδημίας διαπιστώθηκε σε όλες τις μεγάλες πόλεις της και μάλιστα σε υψηλά ποσοστά, από 10% έως 27%.

Πώς θα μπορούσαν οι ακτινοδιαγνώστες να στηρίξουν τα θύματα της βίας και να τα προστατεύσουν από τους συντρόφους τους; Ένας τρόπος είναι να στηριχθούν σε πρωτόκολλα αναγνώρισης και στήριξης των θυμάτων και να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους να εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα αυτά τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όσο και αργότερα.

Στην περίπτωση που εξαιτίας της πανδημίας οι ακτινοδιαγνωστές κληθούν να προχωρήσουν βαθύτερα στη φροντίδα των ασθενών, οι ερευνητές συνόψισαν τις δράσεις τους διευκρινίζοντας ότι «Η παγκόσμια κρίση του COVID-19 έχει άμεση επίδραση στις οικογένειες και στις κοινωνίες, ενώ είμαστε μάρτυρες του τρόπου που η κρίση αυτή οξύνει ακόμη περισσότερο υπάρχοντα κοινωνικά θέματα. Ωστόσο, η παρούσα αυτή κατάσταση παρέχει στους ακτινοδιαγνώστες τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τη διαγνωστική τους δεινότητα ώστε να κάνουν τη διαφορά».

 

Call Now Button