Οι επιπτώσεις στη διάγνωση καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Μειωμένος αριθμός διαγνώσεων καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Σύμφωνα με μια μελέτη, στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαγνωστεί αισθητά λιγότερες περιπτώσεις καρκίνων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με μια μελέτη, στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαγνωστεί αισθητά λιγότερες περιπτώσεις καρκίνων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε ηλεκτρονικά στις 4/8/20 από το JAMA Network Open και έχει τίτλο «Changes in the Number of US Patients With Newly Identified Cancer Before and During the Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Pandemic».

COVID-19 και καρκίνος του μαστού

Στην ομάδα των κορονοϊών συγκαταλέγονται πολλοί ιοί που προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα σε ανθρώπους και ζώα. Ο σχετικά καινούργιος ιός που αντιμετωπίζουμε τους τελευταίους μήνες ονομάζεται SARS-CoV-2 και προκαλεί την ασθένεια που έχει συντμηθεί σε COVID-19 (από το coronavirus disease 2019).

Πρόκειται για εξαιρετικά μεταδοτικό ιό – περίπου τρεις φορές πιο μεταδοτικό από τον ιό της γρίπης. Μεταδίδεται μέσα από τα σταγονίδια που προκαλούνται όταν κάποιος βήχει ή φτερνίζεται, και τα οποία μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό ενός άλλου ανθρώπου έως δύο μέτρα μακριά μέσω της μύτης, του στόματος ή των ματιών του.

Καθώς δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία για τον ιό και ο εμβολιασμός του πληθυσμού μόλις έχει ξεκινήσει και προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στους ασθενείς του κορονοϊού, πολλά νοσοκομεία και άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις από τον Μάρτιο του 2020 αναβάλλουν ή ακυρώνουν διάφορα προγραμματισμένα ραντεβού– δηλαδή, οτιδήποτε δεν είναι απαραίτητο ώστε να σωθεί η ζωή ενός ασθενούς. Οι προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του μαστού συγκαταλέχθηκαν σε αυτές τις διαδικασίες, με αποτέλεσμα να αναβληθούν ή να ματαιωθούν όχι μόνο πολλές μαστογραφίες, αλλά και ορισμένες θεραπείες και προγραμματισμένα χειρουργεία.

Ο κορονοϊός δεν επηρέασε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ το ίδιο, συνεπώς οι καθυστερήσεις στις προληπτικές εξετάσεις διέφεραν από περιοχή σε περιοχή. Η μελέτη που παρουσιάζουμε εδώ εξέτασε γενικά τη διαφορά στον αριθμό των νέων διαγνώσεων καρκίνου πριν και μετά την πανδημία.

 

Σχετικά με τη μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά ιστορικά των ανθρώπων που εξετάστηκαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο μέσω του Quest Diagnostics στις ΗΠΑ και έλαβαν κατόπιν διάγνωση για έξι τύπους καρκίνου:

  •  Μαστού
  •  Παχέος εντέρου
  •  Πνεύμονα
  •  Παγκρέατος
  •  Στομάχου
  •  Οισοφάγου

Οι άνθρωποι αυτοί εξετάστηκαν μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2018 και 18 Απριλίου 2020. Ως περίοδος πανδημίας ορίστηκε το διάστημα από 1η Μαρτίου μέχρι 18 Απριλίου.

Συνολικά, η έρευνα περιλάμβανε 278.788 ανθρώπους:

  •  258.598 (92,8%) διαγνώστηκαν προ πανδημίας.
  •  20.180 (7,8%) διαγνώστηκαν στην πανδημία.

Από αυτούς:

  •  209.478 (75,1%) ήταν γυναίκες.
  •  Η μέση ηλικία τους ήταν τα 66,1 χρόνια.

Στην περίοδο προ πανδημίας, ο μέσος αριθμός των ανθρώπων που διαγιγνώσκονταν ανά εβδομάδα για συγκεκριμένους τύπους καρκίνου ήταν:

  •  2.208 με καρκίνο του μαστού
  •  946 με καρκίνο του παχέος εντέρου
  •  695 με καρκίνο του πνεύμονα
  •  271 με καρκίνο στο πάγκρεας
  •  96 με καρκίνο του στομάχου
  •  94 με καρκίνο του οισοφάγου

Στη διάρκεια της πανδημίας, ο μέσος όρος των διαγνώσεων αυτών των έξι τύπων καρκίνου έπεσε κατά 46,4%. Οι διαγνώσεις καρκίνου του μαστού, συγκεκριμένα, έπεσαν κατά 51,8% – από 2.208 σε 1.064.

«Τα συμπεράσματά μας, τα οποία ευθυγραμμίζονται με αυτά άλλων χωρών, καταδεικνύουν σημαντική μείωση στις νέες διαγνώσεις των έξι συνηθέστερων τύπων καρκίνου», αναφέρουν οι ερευνητές. «To Ολλανδικό Μητρώο Καρκίνου έχει σημειώσει σχεδόν 40% μείωση στα νέα περιστατικά καρκίνου, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο οι αναφορές για ύποπτες περιπτώσεις καρκίνου έχουν πέσει κατά 75% από τότε που επιβλήθηκαν οι περιορισμοί για τον COVID-19.

»Όσο όμως εμείς τηρούμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ο καρκίνος δεν σταματά», συνεχίζουν. «Οι καθυστερήσεις στη διάγνωση είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε εμφάνιση της νόσου σε πιο προχωρημένο στάδιο και σε χειρότερες προγνώσεις. Υπάρχει μια μελέτη που αναφέρει πιθανή αύξηση θανάτων λόγω καρκίνου κατά 33.890 επιπλέον στις Ηνωμένες Πολιτείες».

 

Τι σημαίνει αυτό για σας

Όταν ξεκίνησε η πανδημία, πολλές ιατρικές πράξεις που θεωρήθηκαν μη επείγουσες είτε αναβλήθηκαν είτε ακυρώθηκαν, και τούτο έγινε κατεξοχήν για δύο λόγους:

  • Προκειμένου ο χρόνος του ιατρικού προσωπικού (γιατροί, νοσηλευτές, χειριστές μηχανημάτων), ο ιατρικός εξοπλισμός, τα φάρμακα, τα επείγοντα και οι ΜΕΘ να αφιερωθούν στους ασθενείς του κορονοϊού.
  • Ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να προσβληθούν από COVID-19 όσοι επισκέπτονταν νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας όπου φιλοξενούνταν νοσούντες από κορονοϊό.

Προϊόντος του χρόνου, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η τήρηση συγκεκριμένων μέτρων, όπως η μάσκα, το τακτικό πλύσιμο των χεριών, η κοινωνική αποστασιοποίηση και η αποφυγή συγκεντρώσεων, μειώνουν τη μετάδοση του ιού. Έτσι, πολλές ιατρικές εγκαταστάσεις προσφέρουν ξανά προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού.

Οι περισσότεροι γιατροί τονίζουν πως η έγκαιρη διάγνωση στον καρκίνο του μαστού τον κάνει ευκολότερο στην αντιμετώπιση και δίνει την καλύτερη δυνατή πρόγνωση. Είναι πολύ σημαντικό για όλες τις γυναίκες να εξετάζονται τακτικά από επαγγελματίες, και να κάνουν ετησίως μαστογραφία και όλες τις απαραίτητες εξετάσεις του μαστού.

Αν η ετήσια μαστογραφία σας αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας, μην αμελήσετε να την επαναπρογραμματίσετε. Αν ανησυχείτε για τον ιό, ρωτήστε ποια μέτρα προστασίας έχουν υιοθετήσει, και παράλληλα λάβετε κι εσείς τα μέτρα σας:

  •  Αποφεύγοντας να αγγίζετε το πρόσωπό σας όσο βρίσκεστε στο διαγνωστικό κέντρο/μονάδα υγείας
  •  Φορώντας πάντοτε μάσκα
  •  Εφαρμόζοντας αντισηπτικό στα χέρια αφού αποχωρήσετε και
  •  Πλένοντας σχολαστικά τα χέρια μόλις επιστρέψετε στο σπίτι.

Εννοείται πως εάν εμφανίζετε οποιαδήποτε συμπτώματα, όπως βήχα, δύσπνοια, ανοσμία και αγευσία, ακυρώστε το ραντεβού σας, κάντε ένα τεστ για κορονοϊό και, εφόσον βγει θετικό, μπείτε σε καραντίνα για όσο κρίνεται απαραίτητο.

 

Πηγή: www.breastcancer.org

Call Now Button