Newsletter Δεκέμβριος 2018

EDITORIAL

Αγαπητές μου φίλες και φίλοι,

Μέσα στη χρονιά που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την ενημέρωση των γυναικών και την εκπαίδευση των νέων ακτινοδιαγνωστών στον τομέα της πρόληψης του καρκίνου μαστού. Σε δεκάδες επιστημονικά συνέδρια, στην Αμερική και στην Ευρώπη, παρουσιάζεται ολοένα και πιο έντονη η ανάγκη για εξατομικευμένο έλεγχο των γυναικών για την υγεία των μαστών τους. Οι πυκνοί μαστοί θεωρούνται πλέον παγκοσμίως ότι χρειάζονται επιπρόσθετο έλεγχο, ενώ ο τρόπος ζωής, οι καθημερινές συνήθειες και η διατροφή, αποδεικνύεται συνεχώς ότι συμβάλλουν ουσιαστικά στην πρόληψη της νόσου. Επιπλέον, η τεχνολογική πρόοδος και η εξέλιξη στον τομέα της ακτινοδιάγνωσης, έχουν οδηγήσει σε πιο ακριβείς διαγνώσεις, με την ψηφιακή μαστογραφία, την τομοσύνθεση, το υπερηχογράφημα, τη μαγνητική μαστογραφία και το 3D ABUS (αυτοματοποιημένο υπερηχογράφημα μαστού), να συνδυάζονται επιτυχώς ανάλογα με τις ανάγκες κάθε γυναίκας, προσφέροντας εγκυρότητα στη διάγνωση.

Σκοπός μας και το 2019 είναι να πετύχουμε τον εξατομικευμένο έλεγχο για κάθε γυναίκα έτσι ώστε να μειωθούν σημαντικά τα ποσοστά θνησιμότητας από τη νόσο αλλά και ο χρόνος της θεραπείας και της πλήρους αποκατάστασης.

Καλές γιορτές με υγεία και δύναμη σε όλους μας.

Αθηνά Βούρτση MD, PhD

 

 

DENSE BREAST INFO: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΥΚΝΩΝ ΜΑΣΤΩΝ

Η επιστημονική σελίδα που ασχολείται με την υγεία των πυκνών μαστών ξεκίνησε στις ΗΠΑ, από τον οργανισμό Dense Breast Info. Λίγο πριν κλείσει το 2018, ο οργανισμός επέκτεινε τη δράση του και στην Ευρώπη, ανεβάζοντας την ευρωπαϊκή σελίδα Dense Breast Info, με τη συνεργασία γιατρών που εξειδικεύονται στη διάγνωση παθήσεων του μαστού και δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση και την ενημέρωση γιατρών και κοινού για τον ιδιαίτερο απεικονιστικό έλεγχο που χρειάζονται οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς.

Ο επιστημονικός οργανισμός Dense Breast Info, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2018, είχε ενημερώσει για την επέκταση της δράσης του στην Ευρώπη, με εκπρόσωπο την Δρ. Αθηνά Βούρτση από την Ελλάδα ως τον σύνδεσμο του οργανισμού στην Ευρώπη και της Cheryl Cruwys, ως συντονίστριας σε αυτό το εγχείρημα.

Ο Dense Breast Info Ευρώπης πρόκειται να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην εκπαίδευση των ακτινοδιαγνωστών μαστού για τον πυκνό μαστό και στην ενημέρωση τόσο της ιατρικής κοινότητας όσο και του κοινού για τον εξατομικευμένο έλεγχο στον οποίο θα πρέπει να υποβάλλονται οι γυναίκες αυτές, δεδομένου ότι εκτός του ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου παράλληλα μειώνει σημαντικά την αξία της μαστογραφίας.

 

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΔΡ. ΑΘΗΝΑΣ ΒΟΥΡΤΣΗ ΣΤΟ EUROPEAN RADIOLOGY

Η Δρ. Αθηνά Βούρτση και η Wendie A. Berg , MD, PhD, FACR, καθηγήτρια ακτινολογίας στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Πίτσμπουργκ – ΗΠΑ, συνέγραψαν άρθρο που δημοσιεύθηκε στο European Radiology, με θέμα: «Πυκνότητα μαστού, επιπτώσεις και συμπληρωματικός απεικονιστικός έλεγχος». Στο άρθρο που είναι προσβάσιμο διαδικτυακά από τις 25 Σεπτεμβρίου, σε συναδέλφους των δύο γιατρών, η Δρ. Αθηνά Βούρτση και η Wendie A. Berg εξετάζουν την απόδοση των διαφόρων απεικονιστικών μεθόδων σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς.

Συγκεκριμένα, το άρθρο αναφέρεται στη μειωμένη ευαισθησία της μαστογραφίας σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς και στον επιβεβλημένο συμπληρωματικό απεικονιστικό έλεγχο με υπερηχογράφημα, στην τομοσύνθεση και στη συμβολή της στον εντοπισμό κακοήθειας στον μαστό, η οποία ωστόσο δεν επαρκεί διαγνωστικά στις γυναίκες με πυκνό μαστό και στη μαγνητική μαστογραφία ως μέσο πρώιμης διάγνωσης της νόσου και εκτίμησης της πυκνότητας του μαστού.

https://mammography.gr/?p=3196

https://mammography.gr/wp-content/uploads/2018/10/Breast_density_implications_and_supplemental.pdf

 

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΔΡ. ΑΘΗΝΑΣ ΒΟΥΡΤΣΗ ΣΤΟ RSNA ΜΕ ΔΥΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ

To RSNA, το ετήσιο επιστημονικό συνέδριο της ακτινολογικής εταιρίας Βόρειας Αμερικής φιλοξένησε δεκάδες γιατρούς από τις ΗΠΑ κυρίως αλλά και πολλούς ακόμη από διαφορετικές χώρες, από την Ιαπωνία, την Κίνα, χώρες της Νότιας Αμερικής και της Ευρώπης.

Στο RSNA που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, η Δρ. Αθηνά Βούρτση συμμετείχε με ομιλίες και workshops με κύριο άξονα την αναγκαιότητα του εξατομικευμένου ελέγχου. Η Δρ. Βούρτση συμμετείχε με δύο ξεχωριστές επιστημονικές ομιλίες. Η πρώτη αφορούσε την ψηφιακή μαστογραφία και τους τρόπους που μπορούν να υπερκεραστούν προβλήματα ελλιπούς διάγνωσης και η δεύτερη αναφέρονταν εκτενώς στον εξατομικευμένο έλεγχο των γυναικών στην Ελλάδα, στον τρόπο προσέγγισης της νόσου και σε σχετικά περιστατικά.

Η Δρ. Βούρτση παρουσίασε αναλυτικά στατιστικά στοιχεία που αφορούσαν τον γυναικείο πληθυσμό, τη συμμετοχή των γυναικών σε απεικονιστικούς ελέγχους, τη συχνότητα και το είδος των ελέγχων, αναφέρονταν στις δυνατότητες που δίνει η χώρα μας στις γυναίκες ως προς την ενημέρωση για την υγεία των μαστών τους, στην πρόληψη, στους παράγοντες που την επηρεάζουν καθώς και στην αξία της διατροφής (μεσογειακή διατροφή). Στη σχετική συζήτηση, οι συνάδελφοι της Δρ. Βούρτση από διάφορα μέρη του κόσμου που μοιράζονταν απόψεις, αναφέρθηκαν στα δεδομένα της δικής τους χώρας αναφορικά με την πρόληψη της νόσου. Η πολύτιμη ανταλλαγή απόψεων και η κατάθεση των δεδομένων που αφορούν στη χώρα μας βοηθά σημαντικά στη διαμόρφωση της πορείας της χώρας μας ως προς τον εξατομικευμένο έλεγχο του μαστού και κατ’ επέκταση της νόσου και συμβάλλει στην προώθηση του μοντέλου της εξατομικευμένες πρόληψης, που θα πρέπει να επικρατήσει ως ιδανικός τρόπος πρόληψης.

2018 Radiological Society of North America Annual Meeting

 

ΝΕΑ ΣΤΟ MAMMOGRAPHY

Η ιστοσελίδα της Διαγνωστικής Μαστογραφίας ενημερώνεται σε εβδομαδιαία βάση για να ενημερώσει έγκυρα όλες τις ενδιαφερόμενες γυναίκες για την προστασία της υγείας των μαστών τους, συνδράμοντας στο έργο της έγκυρης ενημέρωσης. Στα πλαίσια της ανανέωσης της ιστοσελίδας, οι επισκέπτες μπορούν να ενημερώνονται για τις εξελίξεις στον τομέα της επιστημονικής έρευνας για την πρόληψη της νόσου, για διατροφικές έρευνες και τα πορίσματά τους, για τεχνολογικές εξελίξεις που αναμένεται να συμβάλλουν στην ακόμη πιο έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

Στο mammography έχει ανοίξει μία ακόμη ενότητα, η ενότητα που αναφέρεται στον Πυκνό Μαστό, προκειμένου να συμβάλλει στην ενημέρωση της αναγκαιότητας εξατομικευμένου ελέγχου στις γυναίκες με πυκνό μαστό, με άρθρα που απευθύνονται άλλα στην επιστημονική κοινότητα και άλλα στο ευρύ κοινό.

Η αρθρογραφία, είτε αφορά στην κατηγορία των νέων, είτε αναφέρεται στον τρόπο ζωής, στη διατροφή, στην άσκηση, στις καθημερινές συνήθειες, κ.ά., απευθύνεται κυρίως στο κοινό συμβάλλοντας με απλό και κατανοητό τρόπο στην ανάγκη για τακτική και έγκυρη πρόληψη, τέτοια που θα συμβάλλει τόσο στην πρόληψη της νόσου όσο και στην έγκυρη αντιμετώπισή της, με επακόλουθα οφέλη για τη ζωή των γυναικών.

https://mammography.gr/?cat=9

 

 

Call Now Button