ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ EUROPEAN RADIOLOGY ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ

Δημοσιευμένο άρθρο της Δρ. Αθηνάς Βούρτση και της Wendie A. Berg , MD, PhD, FACR, καθηγήτριας ακτινολογίας, στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Πίτσμπουργκ – ΗΠΑ, στο European Radiology, με θέμα: πυκνότητα μαστού, επιπτώσεις και συμπληρωματικός απεικονιστικός έλεγχος – Breast density implications and supplemental screening. Στο άρθρο που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στις 25 Σεπτεμβρίου εξετάζεται η απόδοση των διαφόρων απεικονιστικών μεθόδων σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς.


Βασικά σημεία που αναδεικνύουν οι δύο συγγραφείς είναι:

  • Η μειωμένη ευαισθησία της μαστογραφίας σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς και ο συμπληρωματικός απεικονιστικός έλεγχος με υπερηχογράφημα για τον εντοπισμό πρώιμων, διηθητικών καρκίνων μαστού.
  • Το μειωμένο ποσοστό ανακλήσεων για επανέλεγχο και το αυξημένο ποσοστό εντοπισμού καρκίνου με την τομοσύνθεση, η οποία ωστόσο δεν αποδεικνύεται εξίσου αποτελεσματική σε γυναίκες με εξαιρετικά πυκνούς μαστούς.
  • Τη μαγνητική μαστογραφία που βελτιώνει την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου στον μαστό, περισσότερο από ό,τι το υπερηχογράφημα, η οποία συστήνεται σε γυναίκες υψηλού κινδύνου. Η εκτίμηση του κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου και του κινδύνου που επιφέρει η πυκνότητα στον μαστό, είναι απαραίτητη προκειμένου να αποσαφηνιστεί ποια γυναίκα θα πρέπει να πρέπει να ξεκινήσει ετήσιο έλεγχο με μαγνητική μαστογραφία.

Περισσότερα … 

 

Call Now Button