Newsletter Απριλίου 2016

Ένα νέο διαγνωστικό εργαλείο για γυναίκες με πυκνούς μαστούς

EUSOBI 2016 interviewΣτα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ακτινολογίας –ECR 2016 (European Congress of Radiology), παρουσιάστηκε το νέο διαγνωστικό «εργαλείο», το υπερηχογράφημα Invenia™ ABUS (Automated Breast Ultrasound System), που εφαρμόζεται σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς. Το νέο αυτό διαγνωστικό εργαλείο, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, όχι μεγαλύτερο των 15 λεπτών, προσφέρει μία εξαιρετική εναλλακτική στη συμπληρωματική απεικόνιση του μαστού, μαζί με την ψηφιακή μαστογραφία, σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς. Η χρήση του, συμπληρωματικά με τη μαστογραφία, βελτιώνει την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού κατά 55% συγκριτικά με τη μαστογραφία μόνο. Η Δρ. Αθηνά Βούρτση μίλησε για το νέο διαγνωστικό υπερηχογράφημα εξηγώντας την καινοτόμο δράση του, στα πλαίσια του ECR, στη Βιέννη, Αυστρία.

 

Η «Διαγνωστική Μαστογραφία» αποτελεί Κέντρο Αναφοράς για το Invenia™ ABUS (Automated Breast Ultrasound System)

Υπερηχογράφημα Invenia™ automated breast ultrasound (ABUS)Η συνεχής έρευνα και η αλματώδης εξέλιξη στον τομέα της τεχνολογίας έχουν συμβάλλει σημαντικά στη διαγνωστική ακρίβεια ασθενειών, όπως ο καρκίνος του μαστού. Η Διαγνωστική Μαστογραφία, μετά την αναβάθμιση των υπηρεσιών της με τη 3D τομοσύνθεση, έχει εξοπλιστεί με το νέο, καινοτόμο διαγνωστικό υπέρηχο Invenia™ ABUS (Automated Breast Ultrasound System), εφαρμόζοντας την ιδιαίτερη διαγνωστική του ευκρίνεια σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς. Επιπλέον, η «Διαγνωστική Μαστογραφία», αποτελεί κέντρο αναφοράς στην Ευρώπη όπου ακτινοδιαγνώστες προσέρχονται για τη μελέτη περιστατικών και την εξοικείωσή τους στον καινοτόμο αυτό τρόπο διάγνωσης. Περισσότερα..

 

MRI VS ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Η ταχεία MRI (Μαγνητική Τομογραφία Μαστού) είναι μία συμπληρωματική απεικονιστική εξέταση σε περιπτώσεις που τα ευρήματα από τη Μαστογραφία ή το Υπερηχογράφημα είναι αμφίβολα. Επιπλέον, η εξέταση έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη για τον εξατομικευμένο έλεγχο γυναικών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Η Δρ. Αθηνά Βούρτση και ο Αρκάδιος Χ. Ρουσάκης, αναλύουν τις παραμέτρους που έχουν εμποδίσει την εφαρμογή της MRI μαστού ως εργαλείο πρώιμης διάγνωσης καρκίνου σε ασυμπτωματικές γυναίκες, με κυριότερο, την έλλειψη μελετών που να τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης μεθόδου. Περισσότερα..

 

Οστεοπόρωση: η πρόληψη και η αντιμετώπισή της

OsteoporosisΗ εμμηνόπαυση, είτε έρχεται φυσιολογικά στη ζωή της γυναίκας, συνήθως στη δεκαετία των ’50, είτε ως αποτέλεσμα της θεραπείας για καρκίνο, συνοδεύεται από επίμονα και ενοχλητικά συμπτώματα, που διαταράσσουν τον τρόπο της ζωής της. Ωστόσο, ανάμεσα στα πιο σοβαρά επακόλουθα της εμμηνόπαυσης, είναι η οστεοπόρωση, η νόσος όπου τα οστά γίνονται σταδιακά πορώδη και εύθραυστα και η οποία γίνεται αντιληπτή έπειτα από ένα αναίτιο κάταγμα. Για την έγκαιρη διάγνωσή της είναι επιβεβλημένη η εξέταση οστικής πυκνότητας. Μία ανώδυνη, ολιγόλεπτη εξέταση, που απεικονίζει με σαφήνεια την κατάσταση των οστών. Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης της νόσου, με τη διατροφή, την άσκηση και τη φαρμακευτική αγωγή στο «Τρόπο Ζωής» του mammography.gr.

 

Δύο επικείμενα συνέδρια με επιστημονικό ενδιαφέρον

IBUS_posterΤα επιστημονικά, ενημερωτικά συνέδρια αποσκοπούν στη διαρκή επιμόρφωση των συμμετεχόντων, στο μοίρασμα γνώσης, εμπειρίας και τεχνογνωσίας ανάμεσα στα μέλη της επιστημονικής κοινότητας. Τα συνέδρια αυτά αποτελούν απαραίτητο εκπαιδευτικό εργαλείο για γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, κάθε επαγγελματικής βαθμίδας γνώσης και καταξίωσης. Το Μάιο, το 19ο Παγκόσμιο Συνέδριο SIS (Senologic International Society) για τη φροντίδα και την έρευνα στον τομέα του καρκίνου του μαστού και τον Ιούνιο, το εκπαιδευτικό σεμινάριο του IBUS για την απεικόνιση του μαστού με γενικό τίτλο «Multimodality Breast Imaging and Image-guided Interventions», αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον επιστημόνων με εξειδίκευση στον καρκίνο του μαστού, με τη συμμετοχή σημαντικών ομιλητών από όλο τον κόσμο. Η Δρ. Αθηνά Βούρτση θα συμμετάσχει ως ομιλήτρια –εκπαιδεύτρια και στα δύο επιστημονικά συνέδρια, με ομιλίες –διαλέξεις. Περισσότερα..

 

Call Now Button