Newsletter Απρίλιος 2014

EDITORIAL

Η μεγάλη γιορτή του Πάσχα πλησιάζει αλλάζοντας τη διάθεσή μας και χαρίζοντάς μας ελπίδα ότι η περίοδος που θα ακολουθήσει θα είναι πιο φωτεινή και χαρούμενη!
Το Φως της Ανάστασης είναι συνδεδεμένο με τον αγώνα που δίνει ο κάθε άνθρωπος να επιβιώσει, να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και να βγει νικητής στις προσωπικές του προσδοκίες.

Εύχομαι το φετινό Πάσχα να φέρει στις καρδιές όλων μας Χαρά και Αισιοδοξία!

Με εκτίμηση,

Δρ. Αθηνά  Βούρτση

Τα νέα για τον καρκίνο του μαστού

 

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μετά τα 50 

 

Έως και πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού αντιμετωπίζουν οι γυναίκες άνω των 50 που παράλληλα είναι καπνίστριες, σύμφωνα με μελέτη του Αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο που δημοσιεύθηκε στη Βρετανική Επιθεώρηση Καρκίνου.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν περίπου 186.000 γυναίκες, ηλικίας από 50 έως 71 ετών και βρήκαν ότι εκείνες που κάπνιζαν είχαν 19% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, απ’ ότι εκείνες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Ακόμη μάλιστα και οι γυναίκες που είχαν υπάρξει καπνίστριες για κάποιο διάστημα στη ζωή τους και είχαν κόψει το κάπνισμα, αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο κατά 7%!

Μόλις πριν από λίγα χρόνια, το 2009, ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν περιορισμένες ενδείξεις για τη δυνατότητα του καπνίσματος να πυροδοτήσει τον καρκίνο του μαστού. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, λόγω των νέων ευρημάτων, οι ειδικοί έχουν κάνει στροφή 180 μοιρών στις απόψεις τους.

Πέρυσι, ερευνητές από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία έδωσαν στη δημοσιότητα δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία οι δείκτες καρκίνου του μαστού, ήταν αυξημένοι κατά 24% μεταξύ των γυναικών που κάπνιζαν. Ο κίνδυνος ήταν πολύ μεγαλύτερος μεταξύ εκείνων που ξεκίνησαν το κάπνισμα σε μικρή ηλικία, προτού δηλαδή εμφανίσουν έμμηνο ρύση ή αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί.

Η νέα μελέτη από το Εθνικό Αμερικανικό Ινστιτούτο κατά του Καρκίνου διήρκεσε περίπου 10 χρόνια. Μέσα σε αυτό το διάστημα, 7.500 γυναίκες διαγνώσθηκαν με καρκίνο του μαστού. Οι ερευνητές δηλώνουν ότι προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης εξετάσει αυτή τη συσχέτιση, όμως παρέμεναν ανοιχτά ερωτήματα σχετικά με το πόσο και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα. Τώρα πλέον, όπως επισημαίνουν, χρειάζεται περισσότερη έρευνα ώστε να γίνουν κατανοητοί οι μηχανισμοί που κρύβονται πίσω από αυτή τη σύνδεση του καπνίσματος με τον καρκίνο του μαστού σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. 

www.theguardian.com

Ανακαλύπτοντας τις «ρίζες» του καρκίνου του μαστού

 

Κάθε καρκίνος στον μαστό μπορεί να έχει διαφορετική μορφή και συμπεριφορά. Το κλειδί για εξατομικευμένες θεραπείες βρίσκεται στην κατανόηση του «γιατί»  αλλά και του «πως» γίνεται αυτό.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση Παθολογίας, ο Δρ Ματ Σμάλλεϋ από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Έρευνας Βλαστοκυττάρων Καρκίνου προσπαθεί να ανακαλύψει τι είναι αυτό που κάνει τους καρκίνους στο μαστό να είναι τόσο διαφορετικοί ο ένας από τον άλλο.

«Ο απώτερος σκοπός αυτής της έρευνας είναι να μπορέσουμε να έχουμε τελικά μια πιο προσωπική προσέγγιση στη θεραπεία», λέει ο Δρ Σμάλλεϋ και συμπληρώνει: «Ελπίζουμε ότι με αυτόν τον τρόπο, οι ασθενείς θα λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, αποφεύγοντας περιττές θεραπευτικές αγωγές»

«Για να καταλάβουμε τι μπορεί να έχει παίξει ρόλο στις διαφορές που υπάρχουν σε κάθε καρκίνο του μαστού, χρησιμοποιήσαμε δύο γενετικά τροποποιημένα πειραματικά μοντέλα ποντικών. Σε καθένα από αυτά, οι καρκίνοι του μαστού προέρχονταν από διαφορετικούς τύπους κυττάρων, μέσω ενός γενετικού «τρικ».

Σε ένα στάδιο της μελέτης, δημιουργήσαμε και στους δύο τύπους κυττάρων, τις ίδιες γενετικές βλάβες που προδιαθέτουν για καρκίνο. Σε άλλο στάδιο, δημιουργήσαμε διαφορετικές γενετικές βλάβες στον ίδιο τύπο κυττάρων. Στη συνέχεια εξετάσαμε εάν οι διαφορές στην εμφάνιση των όγκων που προέκυψαν, έχουν να κάνουν περισσότερο με τα κύτταρα στα οποία αναπτύχθηκαν, με τις γενετικές βλάβες που προκάλεσαν τους καρκίνους, ή και με τα δύο».

«Τα ευρήματά μας», εξηγεί ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Δρ Λορέντζο Μέλκορ, «δείχνουν ότι πολλαπλές μορφές καρκίνου του μαστού μπορεί να προέρχονται από έναν συγκεκριμένο τύπο κυττάρου, γεγονός που θα μπορούσε να μας διαφωτίσει για το πως εστιάζουμε στην νόσο και πως τη θεραπεύουμε. Η  μελέτη αυτή μας βοηθά να καταλάβουμε γιατί ο καρκίνος του μαστού είναι μια τόσο ποικιλόμορφη νόσος. Μας λέει ότι παίζουν εξίσου ρόλο, η μετάλλαξη που πυροδοτεί τον καρκίνο αλλά και ο τύπος κυττάρου από όπου ξεκινά η νόσος. Η συγκεκριμένη πληροφορία, είναι πολύ σημαντική και μας βοηθά να οδηγηθούμε σε στοχευμένες θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού».

www.cardiff.ac.uk

Καρότα και γλυκοπατάτες στο… μικροσκόπιο κατά του καρκίνου του μαστού

Μπορεί τα καρότα και οι γλυκοπατάτες  να κρύβουν μυστικά για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού; Την απάντηση δίνει έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στη Διεθνή Επιθεώρηση Ογκολογίας. Σύμφωνα με την έρευνα, ένα παράγωγο της βιταμίνης Α, γνωστό ως ρετινοϊκό οξύ, που βρίσκεται άφθονο στις γλυκοπατάτες και τα καρότα, βοηθά τα προκαρκινικά κύτταρα που εντοπίζονται στο μαστό, να επιστρέφουν στην προηγούμενη υγιή κατάστασή τους.  Η έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν γιατί σε μερικές κλινικές μελέτες δεν έχει παρατηρηθεί κάποιο όφελος από τη βιταμίνη Α στη μάχη κατά του καρκίνου. Η βιταμίνη λοιπόν δεν φαίνεται να αλλάζει την πορεία του ανεπτυγμένου καρκίνου αλλά εκείνη των προκαρκινικών κυττάρων και μάλιστα δείχνει να είναι αποτελεσματική σε πολύ μικρές δόσεις.

Με δεδομένο ότι τα κύτταρα υφίστανται πολλές αλλαγές προτού γίνουν εντελώς επιθετικά και μεταστατικά, η Σάντρα Φερνάντεζ, επίκουρη καθηγήτρια Παθολογικής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Τόμας Τζέφερσον, και οι συνεργάτες της, χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο εξέλιξης του καρκίνου,  με κύτταρα σε 4 στάδια: φυσιολογικά, προκαρκινικά, καρκινικά και επιθετικά.

Όταν οι ερευνητές εξέθεσαν τους τέσσερις τύπους κυττάρων σε διαφορετικές συγκεντρώσεις ρετινοϊκού οξέος – μία από τις χημικές ουσίες στις οποίες μετατρέπει ο οργανισμός τη βιταμίνη Α – παρατήρησαν μια μεγάλη αλλαγή στα προκαρκινικά κύτταρα. Τόσο σε ότι αφορά το σχήμα τους, που άρχισε να φαίνεται πιο φυσιολογικό, όσο και στη γενετική τους υπογραφή. Τα προκαρκινικά κύτταρα που εξετάστηκαν, διέθεταν 443 γονίδια  που εξελίσσονταν σε καρκινικά. Όλα αυτά τα γονίδια επέστρεψαν σε φυσιολογικά επίπεδα έπειτα από θεραπεία με ρετινοϊκό οξύ.  « Καταφέραμε να δούμε την επίδραση του ρετινοϊκού οξέος επειδή παρατηρούσαμε τέσσερα διαφορετικά στάδια του καρκίνου του μαστού», λέει η Δρ. Φερνάντεζ. « Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε εάν αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να εφαρμοστούν και σε ασθενείς».

Το επόμενο βήμα για τους επιστήμονες θα είναι να προσπαθήσουν να δουν, εάν η ποσότητα ρετινοϊκού οξέος που απαιτείται, μπορεί να διατηρηθεί σε ένα μοντέλο με πειραματόζωα, και εάν η συγκεκριμένη συγκέντρωση έχει παρόμοια αποτελέσματα με αυτά που παρατηρήθηκαν στα κύτταρα. Εάν και αυτές οι μελέτες αποδειχθούν το ίδιο αποτελεσματικές, το επόμενο βήμα θα είναι πλέον οι δοκιμές στον άνθρωπο.

www.sciencedaily.com

Η καλεσμένη του μήνα Dr. Marcella BöhmVélez

 

Η Dr. Marcella Böhm-Vélez, Ακτινολόγος, πρόεδρος του Weinstein Imaging Associates και πρόεδρος της Pennsylvania Radiological Society Breast Imaging Committee, μας δίνει τις απαραίτητες διευκρινίσεις για το πόσο αξιόπιστη είναι η καναδική μελέτη που πρόσφατα αμφισβήτησε την αξία της μαστογραφίας.

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ακτινολογίας και η Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού ανταποκρίθηκαν άμεσα λέγοντας ότι η συγκεκριμένη μελέτη « εμπεριέχει μια απίστευτα παραπλανητική ανάλυση βασισμένη στην ελαττωματική και ευρέως αναξιόπιστη μελέτη CNBSS». Στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, η μελέτη είχε επανεξεταστεί από ειδικούς στην απεικόνιση του μαστού από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι η ποιότητα των μαστογραφιών ήταν φτωχή, χωρίς να έχει χρησιμοποιηθεί εξελιγμένος εξοπλισμός. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρησιμοποίησαν διαφράγματα για να μειώσουν τη δόση της διάχυτης ακτινοβολίας. Συνεπώς, η ευκρίνεια των εικόνων ήταν μειωμένη από την καλύτερη δυνατή, δυσκολεύοντας έτσι τον εντοπισμό αρχόμενων καρκίνων. Πολλές γυναίκες δεν είχαν τοποθετηθεί σωστά στο μηχάνημα, έτσι οι εικόνες δεν περιελάμβαναν το μαστό στο σύνολό του, με αποτέλεσμα κάποιοι καρκίνοι που εντοπίζονταν στο οπίσθιο τμήμα να είναι εκτός πεδίου μαστογραφίας.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο στο http://www.mammography.gr

 

Νεότερες εξελίξεις: Η αναντικατάστατη αξία των υπερήχων σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς

Η χρήση των υπερήχων αυξάνεται συνεχώς καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η διαγνωστική ακρίβεια της μαστογραφίας σε ασυμπτωματικές γυναίκες με πυκνούς μαστούς είναι περιορισμένη. Σήμερα, σε 14 πολιτείες των ΗΠΑ, το υπερηχογράφημα μαστών έχει θεσπιστεί ως υποχρεωτική συμπληρωματική εξέταση σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς και το κόστος της καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ευρεία εφαρμογή όμως των υπερήχων μαστού αλλά και οι περιορισμοί της μεθόδου λόγω της υποκειμενικής αντίληψης κάθε γιατρού, οδήγησε στην εφεύρεση μιας νέας τεχνολογίας που ονομάζεται Αυτοματοποιημένο Υπερηχογράφημα Μαστού (ABUS). Στο πλαίσιο προληπτικού πληθυσμιακού ελέγχου, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει ήδη εγκρίνει την νέα τεχνολογία για χρήση σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο στο http://www.radiologytoday.net/#sthash.bxORLt24.dpuf

Ultrasound Screening — Establishing Its Role in Women With Dense Breast Tissue By Kathy Hardy Radiology Today Vol. 15 No. 3 P. 10

 

Διεθνές σεμινάριο συνεχιζόμενης εκπαίδευσης

Eκπαιδευτικό σεμινάριο με Ελληνική συμμετοχή διοργανώνει το IBUS (International Breast Ultrasound School). Στο εκπαιδευτικό σεμινάριο, που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη από τις 15 έως τις 17 Ιουνίου 2014, θα συμμετάσχουν ως ομιλητές, επιστήμονες από την ελληνική και διεθνή κοινότητα, εξειδικευμένοι στη διάγνωση και αντιμετώπιση των παθήσεων του μαστού. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να  επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.ibus.org

Call Now Button