Οι τροφές που πολεμούν τον καρκίνο

Η διατροφή διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην πρόληψη πλήθους ασθενειών, επικίνδυνων για τη ζωή μας. Ανάμεσα σε αυτές, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης και ο καρκίνος αποτελούν ασθένειες όπου η ακατάλληλη διατροφή μπορεί να τις προκαλέσει, ενώ η σωστή να τις αποτρέψει.


Μία τροφή μόνη της δεν μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο
Δεν υπάρχουν τροφές που από μόνες τους να αποτελούν τη λύση στην αποτροπή ασθενειών, ωστόσο οι συνδυασμοί των τροφών που καταναλώνουμε μπορούν να αποβούν σωτήριοι για την υγεία και τη ζωή μας. Η διατροφή που περιλαμβάνει δύο τρίτα φυτικές τροφές και ένα τρίτο πρωτεϊνούχες ζωικές φαίνεται ότι παρέχει τη χρυσή ισορροπία.
Πολεμήστε τον καρκίνο με άφθονο χρώμα
Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών που πολεμούν τον καρκίνο -και όσο περισσότερο χρώμα διαθέτουν, τόσα περισσότερα θρεπτικά συστατικά συμπεριλαμβάνουν στις ουσίες τους. Εκτός όμως από αυτά, οι φυσικές αυτές τροφές μας βοηθούν να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος, βοηθώντας διπλά στην αποφυγή καρκίνων, όπως του οισοφάγου, του παχέος εντέρου και του ήπατος.
Το σωστό πρωινό ανοίγει τον δρόμο για μια υγιή μέρα
Το φυλλικό οξύ που βρίσκεται στη φύση σε συγκεκριμένες τροφές αποτελεί μία σημαντική βιταμίνη του συμπλέγματος Β που βοηθά ιδιαίτερα στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του εντέρου και του μαστού. Μπορείτε να το βρείτε άφθονο στα δημητριακά ολικής άλεσης, στα αυγά, στα πορτοκάλια, στο πεπόνι και στις φράουλες. Τη σημαντική αυτή βιταμίνη τη βρίσκουμε επίσης στα σπαράγγια, στα φασόλια, στους ηλιόσπορους και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως στο σπανάκι και στα λαχανάκια Βρυξελλών. Θυμηθείτε: Ο καλύτερος τρόπος για να λαμβάνουμε το φυλλικό οξύ είναι από τις τροφές, με φυσικό τρόπο, και όχι μέσα από σκευάσματα. Εξαίρεση αποτελεί η περίοδος της εγκυμοσύνης, όπου οι ανάγκες για φυλλικό οξύ είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
Αφήστε πίσω σας το επεξεργασμένο κρέας
Ένα σάντουιτς με ζαμπόν ή ένα χοτ ντογκ περιστασιακά δεν πρόκειται να επιβαρύνει την υγεία σας. Ωστόσο, η αποφυγή επεξεργασμένου κρέατος, όπως το ζαμπόν, η μορταδέλα, το σαλάμι, τα λουκάνικα, το προσούτο, η πανσέτα, το μπέικον, το χοιρομέρι, κ.ά., βοηθά σημαντικά στη μείωση μορφών καρκίνου, όπως του εντέρου και του στομάχου. Επίσης, η κατανάλωση των τροφών αυτών επιβαρύνει τον οργανισμό με επιπλέον αλάτι και τον εκθέτει σε χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν διάφορες μορφές καρκίνου.
Οι ντομάτες είναι εξαιρετικά ευεργετικές για τον οργανισμό μας
Δεν γνωρίζουμε εάν οφείλεται στο λυκοπένιο, στην ουσία που δίνει στην ντομάτα το κόκκινο χρώμα, ή σε κάποια άλλη ουσία που εμπεριέχεται στη ντομάτα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η κατανάλωση ντομάτας καταπολεμά την ανάπτυξη πολλών μορφών καρκίνου. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, οι επεξεργασμένες ντομάτες σε μορφή πελτέ, χυμού, σάλτσας φαίνεται να έχει ακόμη πιο ενισχυτική δράση στην καταπολέμηση του καρκίνου.
Η πιθανή αντικαρκινική δράση του τσαγιού
Σε εργαστηριακές μελέτες έχει διαφανεί ότι το τσάι και ειδικότερα η πράσινη ποικιλία προλαμβάνει την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του εντέρου, του ήπατος, του προστάτη και του μαστού, ενώ η ευεργετική του δράση επηρεάζει τους ιστούς των πνευμόνων και του δέρματος. Ωστόσο, η επιβεβαίωση της ευεργετικής, αντικαρκινικής δράσης του τσαγιού χρειάζεται περαιτέρω συστηματικές έρευνες.
Τα σταφύλια και ο καρκίνος;
Υπάρχουν αρκετές αναφορές για την αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση των σταφυλιών και ειδικότερα των κόκκινων σταφυλιών, εξαιτίας της βασικής τους ουσίας, ρεσβερατρόλης. Η συγκεκριμένη ουσία διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε εργαστηριακές μελέτες έχει διαφανεί ότι προλαμβάνει τη φθορά που μπορεί να κινητοποιήσει την καρκινική διαδικασία στα κύτταρα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά ευρήματα που να επιβεβαιώνουν τη δράση της.
Περιορίστε το αλκοόλ για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου
Ο καρκίνος του στόματος, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος, του μαστού και του εντέρου, συνδέεται με την κατανάλωση αλκοόλ. Οι συστάσεις για κατανάλωση αλκοόλ διαφέρουν ανάλογα με την επιστημονική εταιρία και τον οργανισμό, ωστόσο στις γυναίκες με ιστορικό καρκίνου μαστού συστήνεται να συζητούν με τον γιατρό τους για την ποσότητα ή ακόμη και για τον αποκλεισμό του αλκοόλ από τη ζωή τους.
Πίνετε άφθονο νερό και άλλα υγρά
Το νερό μας ξεδιψά αλλά επίσης μας βοηθά να αποβάλουμε συχνά ουσίες που παραμένοντας στην ουροδόχο κύστη μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου στην περιοχή.
Τα ισχυρά φασόλια
Τα φασόλια κάνουν καλό στον οργανισμό μας με ποικίλους τρόπους και δεν αποτελεί έκπληξη ότι καταπολεμούν και τον καρκίνο. Στις θρεπτικά τους συστατικά περιλαμβάνουν φυτοχημικές ουσίες που θωρακίζουν τα κύτταρα του οργανισμού μας από φθορές που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο. Τα συστατικά των φασολιών έχει αποδειχτεί εργαστηριακά ότι επιβραδύνουν την ανάπτυξη του όγκου, ενώ εμποδίζουν τους όγκους να απελευθερώσουν ουσίες που καταστρέφουν τα κοντινά κύτταρα.
Η οικογένεια του μπρόκολου και η δράση του ενάντια στον καρκίνο
Το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, το κέιλ, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κινέζικο λάχανο, ανήκουν στην οικογένεια των Κραμβοειδών και οι ουσίες τους, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, μπορεί να βοηθήσουν τον οργανισμό να αμυνθεί ενάντια σε μορφές καρκίνου, όπως του εντέρου και του μαστού. Ωστόσο, άλλες έρευνες δεν έχουν καταλήξει στα ίδια συμπεράσματα αναφορικά με την προληπτική τους δράση ενάντια στον καρκίνο.
Προστασία από ένα εξωτικό μπαχαρικό
Η κουρκουμίνη, το βασικό συστατικό του ινδικού μπαχαρικού κουρκουμάς έχει αποδειχτεί εργαστηριακά ότι καταστέλλει τον μετασχηματισμό και τον επιποπλασμό και τη διήθηση των καρκινικών κυττάρων σε ένα εύρος τύπων καρκίνου. Αναμένονται αποτελέσματα από μελέτες σε ανθρώπους.
Ο τρόπος ψησίματος μετρά!
Ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύουμε την τροφή διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην πρόκληση κινδύνου ανάπτυξης διαφόρων μορφών καρκίνου. Τα μαγειρεμένα στο τηγάνι και στη σχάρα κρέατα ψήνονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα την πρόκληση χημικών ουσιών που μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Το βράσιμο, το μαγείρεμα στον ατμό και το σιγοψήσιμο στην κατσαρόλα παράγουν πολύ λιγότερα από αυτά τα χημικά. Θυμηθείτε να μαγειρεύετε το κρέας μαζί με λαχανικά.
Τα μούρα είναι ευεργετικά
Οι φράουλες, τα μούρα, τα βατόμουρα, τα κεράσια, τα ρόδια αποτελούν καρπούς με υψηλή ποσότητα φυτοπροστατευτικών ουσιών, όπως το ελλαγικό οξύ. Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό μπορεί πράγματι να πολεμήσει τον καρκίνο με διάφορους τρόπους, όπως με την απενεργοποίηση συγκεκριμένων ουσιών που προκαλούν καρκίνο και την επιβράδυνση της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Ωστόσο, αυτές οι εργαστηριακές ενδείξεις χρήζουν περαιτέρω έρευνας σε ανθρώπους.
Κόψτε τη ζάχαρη
Η ζάχαρη δεν προκαλεί καρκίνο με άμεσο τρόπο. Μπορεί όμως να εκτοπίσει τις ευεργετικές δράσεις άλλων θρεπτικών ουσιών που βοηθούν στην πρόληψη ενάντια στον καρκίνο. Επιπλέον, αυξάνει τις θερμίδες, συμβάλλοντας στην αύξηση βάρους, το οποίο επίσης ενοχοποιείται για μορφές καρκίνου, όπως και του μαστού. Ως εναλλακτική, επιλέγετε φρούτα, τα οποία προσφέρουν φυσική ζάχαρη και πολλές βιταμίνες.
Μη βασίζεστε στις βιταμίνες
Οι βιταμίνες βοηθούν στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου, αλλά μόνο όταν λαμβάνονται με φυσικό τρόπο. Τόσο η Αμερικανική Εταιρία για τον Καρκίνο όσο και το Αμερικάνικο Ινστιτούτο για την έρευνα στον καρκίνο δίνουν έμφαση στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουμε τις βιταμίνες προκειμένου να βοηθούν δραστικά στην πρόληψη ασθενειών και ο τρόπος αυτός είναι μόνο μέσα από τις τροφές. Φυσικός.
Πηγή: webmed

Call Now Button