Όχι στο αλκοόλ, Ναι στην υγεία του στήθους

Μία ακόμη έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τη συνάφεια μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με τα πορίσματα πρόσφατης έρευνας, ακόμη και οι γυναίκες που καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά εντός των συνιστώμενων ορίων βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, αφού ακόμη και ένα μικρό ποτήρι κρασί την ημέρα φαίνεται πως αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Η έρευνα που διεξήχθη από διάφορα ερευνητικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Harvard και από το Brigham and Women’s Hospital μελέτησε τις συνήθειες 106.000 γυναικών σε σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ για διάστημα 25 ετών. Η ανάλυση των στοιχείων απέδειξε πως ακόμη και τα πολύ χαμηλά επίπεδα αλκοόλ συνδέονταν με μικρή αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που έπιναν τρία με έξι ποτά την εβδομάδα (5γρ. με 9,9γρ. αλκοόλ την ημέρα) εμφάνισαν 15% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου σε σχέση με τις γυναίκες που δεν έπιναν καθόλου. Όσο μάλιστα αύξανε η κατανάλωση αλκοόλ, τόσο ανέβαιναν και τα ποσοστά κινδύνου για εμφάνιση της νόσου.

Η μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Η.Π.Α. και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of the American Medical Association παρόλο που παρουσιάζει κάποιους περιορισμούς διότι στηρίζεται σε μαρτυρίες των ίδιων των γυναικών σχετικά με την κατανάλωση του αλκοόλ μέσα στα χρόνια –κάτι που ενέχει την πιθανότητα λάθους –ουσιαστικά έρχεται να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα πολλών προγενέστερων μελετών που έχουν ενοχοποιήσει την κατανάλωση αλκοόλ για την εμφάνιση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

Call Now Button