Όχι κόκκινο κρασί σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal συμπέρανε πως οι γυναίκες που καταναλώνουν μακροχρόνια αλκοόλ ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, παρόλο που μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νόσων.

Η έρευνα με επικεφαλής την Marie Dam από το University of Southern Denmark, παρακολούθησε το μοντέλο κατανάλωσης αλκοόλ ανάμεσα σε 22.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από το 1993 έως το 1998 και ξανά, από το 1999 έως το 2003.

Η ομάδα από τη Δανία συμπέρανε πως οι γυναίκες που έπιναν δύο ποτήρια αλκοόλ την ημέρα για διάρκεια πέντε ετών εμφάνιζαν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού κατά 30%. Την ίδια στιγμή, η Dam και οι συνάδελφοί της βρήκαν ότι οι γυναίκες που είχαν αυξήσει την κατανάλωση αλκοόλ την ίδια αυτή χρονική περίοδο, εμφάνιζαν 20% μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νόσων συγκριτικά με τις γυναίκες που διαφοροποίησαν την ποσότητα πρόσληψης αλκοόλ. Ωστόσο, η μείωση της πρόσληψης αλκοόλ δεν μεταφράζονταν σε καλυτέρευση των ποσοστών ανάπτυξης καρκίνου του μαστού ή καρδιαγγειακών νόσων.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια στο τμήμα κλινικής διαιτολογίας του UT Southwestern  Medical Center του Ντάλλας, Lona Sandon, «γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι η μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και τα δεδομένα της έρευνας δεν μας εκπλήσσουν, ωστόσο παραμένει αίνιγμα η συμβολή του αλκοόλ στην υγεία της καρδιάς». Και συνεχίζει προτείνοντας στις γυναίκες που εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού εξαιτίας οικογενειακού ιστορικού, να μην πίνουν κόκκινο κρασί. «Για την προφύλαξη της υγείας της καρδιάς τους μπορούν να κάνουν άλλα πράγματα, όπως να ασκούνται καθημερινά, να τρώνε τροφές ολικής άλεσης και να διατηρούν φυσιολογικό και σταθερό βάρος».

 

Call Now Button