Ψηφιακή μαστογραφία και 3D τομοσύνθεση για καλύτερη απεικόνιση μαστού

Ο συνδυασμός της ψηφιακής μαστογραφίας με την τομοσύνθεση εντοπίζει 90 τοις εκατό περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου μαστού συγκριτικά με την ψηφιακή μαστογραφία μόνη της, σύμφωνα με τα πορίσματα νέας μελέτης.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα της επιθεώρησης Radiology αναφέρεται διεξοδικά στην ψηφιακή τομοσύνθεση (DBT), ως μία απεικονιστική μέθοδο που παρέχει τρισδιάστατη απεικόνιση του μαστού (3D), με τη λήψη τομών σε διαφορετικά επίπεδα με πολύ χαμηλή δόση ακτινοβολίας. Στην μελέτη συγκρίθηκαν και οι δύο τεχνολογικές απεικονιστικές μέθοδοι στις ίδιες γυναίκες και η DBT αποδείχτηκε πιο ευαίσθητη στον εντοπισμό καρκίνων συγκριτικά με την ψηφιακή μαστογραφία. Μάλιστα, παρά την εξαιρετικά υψηλή ευαισθησία της στον εντοπισμό καρκινικών βλαβών, η DBT μπορούσε να εντοπίσει καρκίνους που δεν θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν ή να θεωρηθούν ψευδώς καρκινικοί – φαινόμενο που είναι γνωστό ως υπερδιάγνωση.

Ο συνδυασμός της ψηφιακής μαστογραφίας με την DBT εντοπίζει 8,6 καρκίνους ανά 1.000 περιστατικά, ένας δείκτης σχεδόν διπλάσιος από τους 4,5 ανά 1.000 περιστατικά που εντοπίζει μόνη η μαστογραφία, ενώ ο δείκτης επανεξέτασης περιστατικών ήταν για τις δύο ομάδες ο ίδιος, στο 3,5%. Το DBT εντόπισε 72 από 80 περιπτώσεις καρκίνων σε γυναίκες που υποβλήθηκαν και σε 3D τομογραφία και σε μαστογραφία. «Η τομοσύνθεση και η ψηφιακή μαστογραφία είναι πολύ πιο ευαίσθητες από ό,τι η ψηφιακή μαστογραφία» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Pierpaolo Pattacini, M.D., ακτινοδιαγνώστης και διευθυντής του τμήματος Ακτινολογίας στο AUSL Reggio Emilia στην Ιταλία, και συνέχισε τονίζοντας πως «η πλειονότητα των πλεονεκτημάτων στην απεικόνιση οφείλεται στην τομοσύνθεση και μόνο σε αυτή». Ωστόσο, η τομοσύνθεση μπορεί να εντοπίζει καρκίνους οι οποίοι ποτέ δεν θα μπορούσαν να αποβούν απειλητικοί για τη ζωή της γυναίκας, αυξάνοντας έτσι τα ποσοστά της υπερδιάγνωσης, χωρίς θετικό αντίκτυπο στη μείωση της θνησιμότητας. Για τα εθνικά συστήματα υγείας, η ένταξη της τομοσύνθεσης στο σταθερό τακτικό προληπτικό έλεγχο θα πρέπει να εφαρμόζεται με τέτοιον τρόπο ώστε να μειώνεται ή και να εξαλείφεται το επιπλέον κόστος. Για αυτό επιβάλλεται η ανάγκη περαιτέρω έρευνας που θα αποσαφηνίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια και αξιοπιστία τα οφέλη της τομοσύνθεσης στα αποτελέσματα της υγείας των γυναικών, με το σχεδιασμό συνεχιζόμενων σχετικών μελετών σε όλη την Ευρώπη.
Πηγή: Radiological Society of North America

Call Now Button