Χρησιμοποιείτε ασφαλέστερα προϊόντα καθαρισμού

Όπως και τα καλλυντικά, έτσι και τα προϊόντα καθαρισμού κρύβουν κινδύνους για την υγεία μας, μεταξύ των οποίων και η ανάπτυξη καρκίνου μαστού. Ορισμένες απλές συμβουλές θα βοηθήσουν στη μείωση της έκθεσης των μελών της οικογένειάς μας στους πιθανούς αυτούς κινδύνους που συνήθως κρύβονται μέσα στο σπίτι μας.


Συμβουλή 1: Καθαρίζετε συχνά, χρησιμοποιώντας λιγότερα προϊόντα καθαρισμού, λιγότερο συχνά

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφεύγουμε τα χημικά είναι να καθαρίζουμε πιο συχνά τους χώρους του σπιτιού ώστε να μη συσσωρεύεται η βρωμιά και να μη χρειάζονται τόσο πολλά καθαριστικά και τόσο συχνά. Τα καθαριστικά που απομακρύνουν τη βρωμιά περιέχουν σε υψηλά ποσοστά ένα εύρος προβληματικών χημικών ουσιών, όπως φθαλάτες, επιβραδυντικά φλόγας και δισφαινόλες
Συμβουλή 2: Χρησιμοποιείτε προϊόντα φιλικά στο περιβάλλον

Ελέγχετε τις ετικέτες των προϊόντων καθαρισμού πριν αποφασίσετε να τα αγοράσετε και να τα χρησιμοποιήσετε. Προτιμάτε προϊόντα με πιστοποίηση οικολογική από την Ευρωπαϊκή Ένωση, φιλικά προς το περιβάλλον, τα οποία δεν περιέχουν βλαβερές χημικές ουσίες για τον οργανισμό.
Συμβουλή 3: Αποφεύγετε προϊόντα που περιέχουν αντιμικροβιακά

Αποφεύγετε προϊόντα που περιέχουν αντιμικροβιακά στοιχεία όπως triclosan και triclocarban, τα οποία όχι μόνο δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματικά από άλλα καθαριστικά προϊόντα αλλά υπάρχουν και σοβαρές υπόνοιες ότι δεν είναι ασφαλή, ούτε για το περιβάλλον, ούτε και για την υγεία μας. Το Triclosan επηρεάζει τα οιστρογόνα και τις ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα. Επιπλέον, η χρήση των προϊόντων που περιέχουν Triclosan ενδέχεται να προκαλέσει αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά.
Συμβουλή 4: Χρησιμοποιείτε καθαριστικά προϊόντα χωρίς άρωμα

Τα καθαριστικά που αναγράφουν ότι περιέχουν άρωμα μπορεί να περιλαμβάνουν πολλά διαφορετικά χημικά, όπως ενδοκρινικούς διαταράκτες, χημικά που μιμούνται τις δράσεις των οιστρογόνων –φθαλάτες και συνθετικές μάσκες. Προτιμάτε προϊόντα χωρίς άρωμα ή αρωματίζετε τον χώρο σας με αιθέρια έλαια ή άλλα φυσικά αρώματα.
Συμβουλή 5: Φτιάχνετε τα δικά σας καθαριστικά!

Υπάρχουν δεκάδες ιστοσελίδες που παρουσιάζουν «συνταγές» καθαριστικών προϊόντων. Αναζητήστε τα στο διαδίκτυο ή σε βιβλία σχετικά με οικολογικά προϊόντα.
Πηγή: Breast Cancer Org UK

Call Now Button