Υγιεινή διατροφή και άσκηση, ασπίδα κατά του καρκίνου

Στο «μικροσκόπιο» μπήκαν και πάλι τα στοιχεία αμερικανικής μελέτης που παρουσιάστηκε το 1992 και αποτελεί τη μεγαλύτερη μελέτη για την υγεία των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών που έγινε ποτέ. Οι ερευνητές  από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από καρκίνο, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν ακολουθούσαν τις κατευθυντήριες οδηγίες.

Η επικεφαλής καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας, Σύνθια Τόμσον και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία από 65.838 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ηλικίας από 50 έως 79 ετών. Όσες είχαν ακολουθήσει υγιεινό τρόπο ζωής, είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού και αντίστοιχα 52% λιγότερες πιθανότητες για καρκίνο του εντέρου.

Οι συστάσεις δόθηκαν από την Αμερικανική Ένωση κατά του Καρκίνου, και εστίαζαν στην διατήρηση φυσιολογικού βάρους, τη φυσική δραστηριότητα, την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και τον περιορισμό του αλκοόλ.

«Το μήνυμα είναι απλό και ξεκάθαρο», λέει η επικεφαλής της έρευνας. «Εάν επιθυμείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία, να ελέγχετε τι τρώτε, να ασκείστε καθημερινά, να αποφεύγετε ή να περιορίσετε το αλκοόλ και να μην καπνίζετε».

Τα στοιχεία που αφορούσαν στις γυναίκες, συγκεντρώθηκαν μέσα στα οκτώ χρόνια που διήρκεσε η μελέτη. Στην πλειονότητά τους οι συμμετέχουσες βαθμολογήθηκαν από 3 έως 6 για το κατά πόσο προσηλωμένες ήταν στις οδηγίες. Ο ανώτερος βαθμός ήταν το 8, με το οποίο όμως βαθμολογήθηκε λιγότερο από το 1% των γυναικών.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 8.632 γυναίκες διαγνώσθηκαν με καρκίνο και 2.356 έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου. Οι γυναίκες που είχαν υιοθετήσει υγιεινό τρόπο ζωής αντιμετώπιζαν επίσης μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από άλλες αιτίες που δεν είχαν σχέση με τον καρκίνο.

www.medicalnewstoday.com

Call Now Button