Το junk food ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Νέα δεδομένα έρχονται στην επιφάνεια για τις επιπτώσεις του λεγόμενου junk food στην υγεία. Πρόσφατη αμερικανική μελέτη του  National Institute of Environmental Health Sciences και του National Cancer Institute έδειξε ότι τα κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες πρόχειρου φαγητού μπορεί να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού, και μάλιστα επιθετικής μορφής.  Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι οι ποσότητες  λίπους που καταναλώνονται και όχι εάν μια κοπέλα είναι υπέρβαρη ενώ παρατήρησαν ότι η κατανάλωση φαγητών με πολλά λιπαρά κατά την εφηβεία σχετίζεται με την ταχύτητα ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.

Προκαταρκτική μελέτη είχε δείξει ότι, προτού εμφανιστούν οι όγκοι, παρατηρούνται αλλαγές στο μαστό, όπως αυξημένη ανάπτυξη κυττάρων και μεταβολές κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι αλλαγές αυτές συνεχίζουν και κατά τη διάρκεια της εφηβείας και μπορούν να οδηγήσουν σε προκαρκινικές  αλλοιώσεις που αποτελούν το πρώιμο στάδιο του καρκίνου του μαστού.

Βρέθηκε επίσης ότι στα κορίτσια που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες  πρόχειρου φαγητού,  οι όγκοι εμφάνιζαν γενετική μετάλλαξη, η οποία συσχετιζόταν με πολύ σοβαρές μορφές καρκίνου του μαστού.  Ο καθηγητής Richard Schwartz από το Michigan State University τονίζει ότι εφόσον το συγκεκριμένο πειραματικό μοντέλο δεν συμπεριέλαβε καθόλου τον παράγοντα της πρόσληψης βάρους από διατροφή πλούσια σε λίπη, τότε τα ευρήματα μπορούν να αφορούν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, και όχι απλώς εκείνους που είναι υπέρβαροι.

Οι επιστήμονες μάλιστα πιστεύουν ότι το λίπος, στην προκειμένη περίπτωση το κορεσμένο ζωικό λίπος, μπορεί να αποδειχθεί βλαβερό σε βάθος χρόνου, ακόμη κι αν μια γυναίκα αποφασίσει στη διάρκεια της  ζωής της να ακολουθήσει μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά.

Παρότι είναι απαραίτητο να γίνει περαιτέρω έρευνα για το θέμα, ο καθηγητής Schwartz επισημαίνει ότι τουλάχιστον υπάρχουν ενδείξεις ότι η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης κορεσμένου λίπους μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Κι αφού δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι  είναι βλαβερό να μην καταναλώνει κανείς κορεσμένα λίπη, τότε είναι απολύτως λογικό να τα αποφεύγει.

Call Now Button