Το στήθος μας. Από την εφηβεία έως την ενηλικίωση

Το στήθος κάθε γυναίκας μεγαλώνει και αναπτύσσεται διαφορετικά αναφορικά με το ρυθμό, το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα. Εάν διανύετε τα πρώτα χρόνια της εφηβείας και αναρωτιέστε πότε και εάν θα μεγαλώσει το στήθος σας ή εύχεστε ήδη να μη μεγαλώσει περισσότερο, η σελίδα αυτή θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τη διαδικασία ανάπτυξής του και θα απαντήσει σε ορισμένες απορίες σας.

Πώς αναπτύσσονται οι μαστοί;
Πριν ξεκινήσει η ανάπτυξη των μαστών μας, το στήθος μας είναι επίπεδο και οι θηλές μικρές. Στη συνέχεια, οι θηλές διατείνονται και φουσκώνουν. Η σταδιακή αυτή αλλαγή μπορεί στην αρχή να προκαλέσει αίσθημα ερεθισμού αλλά καθώς η διαδικασία ανάπτυξης συνεχίζετε, αυτό σταματά.
Οι θηλές και η περιοχή γύρω από αυτές (θηλαία άλω) μπορεί να αλλάξουν σε χρώμα και οι θηλές να γίνουν πιο σκληρές και να προβάλουν προς τα έξω.
Καθώς μεγαλώνουμε το στήθος γίνεται πιο στρογγυλό και γεμάτο και παίρνει σχήμα μαστού.
Οι μαστοί μπορεί να μεγαλώνουν αργά ή να μας δίνουν την εντύπωση ότι μεγάλωσαν σε μία νύχτα!
Η ανάπτυξη των μαστών ξεκινά από την ηλικία τον 8 έως και των 13 ετών και συνεχίζουν να μεγαλώνουν μέχρι τις αρχές τις δεκαετίας των 20.

Τι μέγεθος θα έχουν οι μαστοί μου;
Τα στήθη έχουν ποικιλία σχημάτων και μεγεθών και είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το μέγεθός τους, το οποίο καθορίζεται από παράγοντες όπως το σωματικό βάρος και γενετικούς, κληρονομικούς παράγοντες.

Πόσο χρόνο διαρκεί η ανάπτυξη των μαστών;
Το στήθος μας μπορεί να είναι το πρώτο πράγμα που ξεκινά να διαφοροποιείται κατά τη διάρκεια της εφηβείας, ακόμη και πριν την έναρξη της περιόδου.
Το τελικό μέγεθος των μαστών καθορίζεται χρονικά στα τέλη της εφηβείας και ίσως και έως τις αρχές της δεκαετίας των 20.

Πώς μοιάζουν τα «φυσιολογικά» στήθη;
Δεν υπάρχει «φυσιολογική» όψη στα στήθη, αφού κάθε γυναίκα έχει διαφορετικό στήθος σε μέγεθος, σχήμα και χρώμα και πολλές φορές έχει και διαφορετικό μέγεθος μαστών, αφού ο ένας μπορεί να είναι ελάχιστα μεγαλύτερος από τον άλλο. Η διαφορά αυτή, ορισμένες φορές, εξαλείφεται με την πάροδο της εφηβείας, άλλοτε πάλι όχι.

Μπορώ να αλλάξω την εικόνα των μαστών μου;

  • Ο καλύτερος τρόπος να αγαπήσουμε το σώμα μας είναι να νιώθουμε άνετα μαζί του. Εάν δε νιώθουμε ευτυχείς με την όψη του στήθους μας είναι καλύτερα να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για αυτό και όχι να το αλλάξουμε με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Ο όγκος των μαστών μας αλλάζει με την πρόσληψη ή την απώλεια βάρους.
  • Η χειρουργική επέμβαση είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να αλλάξουμε την όψη του στήθους μας. Μπορεί να επιλεγεί ως αποτελεσματική μέθοδος σε περιπτώσεις όπου ο όγκος των μαστών μας προκαλεί παθολογικό πρόβλημα, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις πολύ μεγάλων μαστών (σε κάθε περίπτωση το στήθος δεν πρέπει να υποβληθεί σε καμία χειρουργική επέμβαση πριν ολοκληρώσει την ανάπτυξή του).

Πότε και πως επιλέγω στηθόδεσμο;
Η εφαρμογή στηθόδεσμου είναι καθαρά δική μας επιλογή. Δεν είμαστε υποχρεωμένες να φοράμε στηθόδεσμο εάν δεν το επιθυμούμε.
Τα σουτιέν βγαίνουν σε πολλά διαφορετικά στυλ, όπως για παράδειγμα αθλητικά σουτιέν, ενισχυμένα σουτιέν, κ.λπ.. Μπορούμε να αγοράσουμε πολλά διαφορετικά στυλ σουτιέν ανάλογα με τον τρόπο ζωής μας. Διαφορετικό στηθόδεσμο για την ώρα της άθλησης, άλλο για μέσα στο σπίτι και άλλο για να τονίσουμε το στήθος μας ή να μας βοηθήσει στην καλύτερη εφαρμογή ενός ρούχου.
Το καλύτερο μέρος για να αγοράσουμε ένα σουτιέν είναι σε ειδικό κατάστημα όπου υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό που μπορεί να μας βοηθήσει προτείνοντάς μας το σωστό μέγεθος. Μη διστάσετε να τους συμβουλευτείτε για την αγορά του σωστού για εσάς στηθόδεσμου. Η εμπειρία τους μετράει!
Επίσης θα ήταν καλό για τις πρώτες φορές αγοράς στηθόδεσμου να έρθει μαζί μας ένα μέλος της οικογένειάς μας που μπορεί να σας βοηθήσει με την εμπειρία του, όπως η μητέρα μας, η μεγάλη μας αδελφή, μία οικογενειακή φίλη, κ.ά..

Το στήθος μου συνεχίζει να αλλάζει. Τι συμβαίνει;
Ο βασικός λόγος για τον οποίο τα στήθη μας αλλάζουν είναι οι συνεχιζόμενες ορμονικές αλλαγές στις οποίες υποβάλλεται ο γυναικείος οργανισμός, όπως πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την έμμηνο ρύση ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπου μπορεί να νιώθουμε τους μαστούς μας πιο ευαίσθητους, πιο βαρείς, κ.ά.
Οι αλλαγές θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσουν αλλαγή στο μέγεθος και στην αίσθηση των μαστών μας.
Η απώλεια και η απόκτηση βάρους μπορεί επίσης να επιφέρει αλλαγές στους μαστούς.
Όπως το δέρμα και πολλά ακόμη μέρη του σώματος, οι μαστοί μπορεί να είναι επιρρεπείς σε εξανθήματα και σε ξηροδερμία.

Χρήσιμη συμβουλή:
Είναι καλό να γνωρίζουμε με ακρίβεια τι είναι φυσιολογικό για το στήθος μας παρά τις μικρές διαφοροποιήσεις που μπορεί να εμφανίζονται περιοδικά. Εάν ωστόσο ανησυχήσουμε με κάποια αλλαγή, πρέπει να επικοινωνήσουμε αμέσως με τον γιατρό μας για να μας εξετάσει και να αποφανθεί εάν η αλλαγή που διαπιστώσαμε είναι φυσιολογική.

 

Call Now Button