Το περπάτημα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού

Η θεμελιώδης συμβολή της άσκησης στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου μαστού. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention έδειξε ότι η άσκηση, όπως το περπάτημα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο μαστού. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ήταν πολύ δραστήριες κινητικά ή περπατούσαν για τουλάχιστον 7 ώρες την εβδομάδα, εμφάνισαν μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

Η θεμελιώδης συμβολή της άσκησης στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου μαστού.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention έδειξε ότι η άσκηση, όπως το περπάτημα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο μαστού. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ήταν πολύ δραστήριες κινητικά ή περπατούσαν για τουλάχιστον 7 ώρες την εβδομάδα, εμφάνισαν μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

Η διεξαγωγή της έρευνας

Οι ερευνητές κατέληξαν στα δεδομένα αυτά έπειτα από αναλύσεις προοπτικών μελετών με τη συμμετοχή 73.615 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, στις οποίες οι συμμετέχουσες ανέφεραν τη φυσική τους δραστηριότητα. Οι μελετητές βρήκαν ότι οι γυναίκες που συμμετείχαν σε έντονη φυσική δραστηριότητα καθημερινά είχαν 25% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού ενώ οι γυναίκες που περπατούσαν τουλάχιστον 7 ώρες την εβδομάδα, εμφάνιζαν αντίστοιχη μείωση στο 14%. Ακόμη και χωρίς καμία επιπλέον μορφή άσκησης, εκτός από το περπάτημα, οι γυναίκες εμφάνιζαν αισθητά μειωμένες πιθανότητες να νοσήσουν με καρκίνο στο μαστό. Το περπάτημα μάλιστα μπορούσε να είναι τόσο ευεργετικό για το σώμα όσο το τρέξιμο ή το κολύμπι. Οι ερευνητές διερεύνησαν τα πλεονεκτήματα της άσκησης μόνο με περπάτημα και διαπίστωσαν ότι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη μείωση της χοληστερίνης και στην πρόληψη του διαβήτη.

«Ο σύγχρονος τρόπος ζωής σήμερα είναι ολοένα και περισσότερο «καθιστικός» για την πλειονότητα του πληθυσμού», σημειώνει η Άλφα Πατέλ, συγγραφέας της έρευνας για τον καρκίνο μαστού και ανώτερος επιδημιολόγος στην Αμερικανική Εταιρία για τον Καρκίνο. «Καθώς εισάγουμε την άσκηση στην καθημερινή ζωή διαπιστώνουμε τα οφέλη της και αντιλαμβανόμαστε τον σπουδαίο ρόλο της στην παχυσαρκία αλλά και στις νεοπλασίες.

Άλλη μελέτη που διενεργήθηκε προγενέστερα αυτής έχει δείξει τα οφέλη της άσκησης στον διαβήτη και την πρόληψη της παχυσαρκίας αλλά μαθαίνουν ολοένα και περισσότερα για την επίδρασή της στον καρκίνο», συμπληρώνει.

Για τις γυναίκες που δεν γυμνάζονται, η αρχική σύσταση είναι περπάτημα μέτριας έντασης για περίπου 2.5 ώρες την εβδομάδα και σταδιακή αύξηση των ωρών εκγύμνασης καθώς και της έντασης.

Πηγή: TimeHealth

Call Now Button