Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μετά τα 50

Έως και πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού αντιμετωπίζουν οι γυναίκες άνω των 50 που παράλληλα είναι καπνίστριες, σύμφωνα με μελέτη του Αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο που δημοσιεύθηκε στη Βρετανική Επιθεώρηση Καρκίνου.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν περίπου 186.000 γυναίκες, ηλικίας από 50 έως 71 ετών και βρήκαν ότι εκείνες που κάπνιζαν είχαν 19% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, απ’ ότι εκείνες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Ακόμη μάλιστα και οι γυναίκες που είχαν υπάρξει καπνίστριες για κάποιο διάστημα στη ζωή τους και είχαν κόψει το κάπνισμα, αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο κατά 7%!

Μόλις πριν από λίγα χρόνια, το 2009, ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν περιορισμένες ενδείξεις για τη δυνατότητα του καπνίσματος να πυροδοτήσει τον καρκίνο του μαστού. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, λόγω των νέων ευρημάτων, οι ειδικοί έχουν κάνει στροφή 180 μοιρών στις απόψεις τους.

Πέρυσι, ερευνητές από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία έδωσαν στη δημοσιότητα δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία οι δείκτες καρκίνου του μαστού, ήταν αυξημένοι κατά 24% μεταξύ των γυναικών που κάπνιζαν. Ο κίνδυνος ήταν πολύ μεγαλύτερος μεταξύ εκείνων που ξεκίνησαν το κάπνισμα σε μικρή ηλικία, προτού δηλαδή εμφανίσουν έμμηνο ρύση ή αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί.

Η νέα μελέτη από το Εθνικό Αμερικανικό Ινστιτούτο κατά του Καρκίνου διήρκεσε περίπου 10 χρόνια. Μέσα σε αυτό το διάστημα, 7.500 γυναίκες διαγνώσθηκαν με καρκίνο του μαστού. Οι ερευνητές δηλώνουν ότι προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης εξετάσει αυτή τη συσχέτιση, όμως παρέμεναν ανοιχτά ερωτήματα σχετικά με το πόσο και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα. Τώρα πλέον, όπως επισημαίνουν, χρειάζεται περισσότερη έρευνα ώστε να γίνουν κατανοητοί οι μηχανισμοί που κρύβονται πίσω από αυτή τη σύνδεση του καπνίσματος με τον καρκίνο του μαστού σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. 

www.theguardian.com

Call Now Button