Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, χωρίς καμία αμφιβολία

Μία νέα πανευρωπαϊκή μελέτη καταδεικνύει την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες που καταναλώνουν αλκοόλ. Ερευνητές από πέντε πανεπιστημιακά νοσοκομεία εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία 334.000 γυναικών ηλικία από 35 έως 70 ετών, από 10 Ευρωπαϊκές χώρες. Από τις γυναίκες αυτές, κατά τη διάρκεια της μελέτης, σχεδόν 12.000 νόσησαν με καρκίνο μαστού.


Τα πορίσματα της μελέτης που ενοχοποιούν την κατανάλωση αλκοόλ
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της International Journal of Cancer, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου μαστού τετραπλασιάζονταν με κάθε ποτήρι κρασί ή μπύρα σε καθημερινή βάση. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η έρευνα δεν είχε σχεδιαστεί για ν’ αποδείξει τον άμεσο συσχετισμό μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και καρκίνου μαστού, αλλά την πιθανή σύνδεση. Μία εκ των συντακτών των πορισμάτων της μελέτης, η Maria Dolores Chirlaque, MD, MPH, δήλωσε πως «η καθημερινή πρόσληψη ενός ποτηριού κρασιού ή μπύρας –ή και λιγότερο –μπορεί να ανταποκρίνεται με ίσης αξίας κίνδυνο. Ωστόσο, εάν αυξήσουμε την καθημερινή πρόσληψη σε δύο ποτήρια κρασιού ή μπύρας, ο κίνδυνος μπορεί ν’ αυξηθεί έως και 4 φορές», ενώ προσθέτει ότι «ο κίνδυνος φαίνεται πως συνεχίζει ν’ αυξάνεται όσο μεγαλώνει η κατανάλωση αλκοόλ». Επιπλέον, στην έρευνα αποδεικνύεται πως η ηλικία και ο αριθμός των ετών που μία γυναίκα καταναλώνει αλκοόλ επιδρούν στην αύξηση κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, ειδικότερα εάν η γυναίκα έχει ξεκινήσει να πίνει πριν την πρώτη της εγκυμοσύνη.
Τα καλά νέα
«Η πρόσληψη αλκοόλ αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου που τροποποιείται εάν η γυναίκα αποφασίσει ν’ αλλάξει τις καθημερινές της συνήθειες», τονίζει η Chirlaque και συνεχίζει «γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες να γνωρίζουν τον κίνδυνο για να μπορέσουν να έχουν κίνητρο να λάβουν αποφάσεις υγείας».

Πηγή: Health Day News

Call Now Button