Τι πρέπει να γνωρίζετε για την πρώτη σας μαστογραφία

Πολλές γυναίκες συνδέουν τη μαστογραφία με τη διάγνωση του καρκίνου στον μαστό και ακριβώς για αυτό αναβάλουν συχνά τα προγραμματισμένα τους ραντεβού. Ωστόσο, δεν θα έπρεπε: Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία για τον Καρκίνο ένας σχετικά μικρός αριθμός μαστογραφιών, από δύο έως τέσσερις στις 1.000 καταλήγουν στη διάγνωση καρκίνου στο μαστό, και τα ραντεβού αυτά μάλιστα είναι το κλειδί για τον εντοπισμό της νόσου σε πρώιμο στάδιο.


Πριν από το πρώτο ραντεβού για μαστογραφία θα πρέπει να ενημερωθείτε σχετικά ώστε να επιλέξετε σωστά, να γνωρίζετε τι να περιμένετε και να είστε προετοιμασμένες κατάλληλα.
Μη φοράτε αποσμητικό

Τα περισσότερα αποσμητικά εμπεριέχουν μεταξύ άλλο και αλουμίνιο, ένα συστατικό το οποίο εξετάζεται ως προς τη δράση του για την ανάπτυξη καρκίνου στο μαστό. Στη μαστογραφία το αλουμίνιο που εμπεριέχεται στο αποσμητικό αποτυπώνεται σαν άσπρες κηλίδες. Παρόλο που το αποσμητικό δεν εφαρμόζεται πάνω στον μαστό, η περοχή της μασχάλης συμπεριλαμβάνεται στην εικόνα της μαστογραφία και η χρήση των αποσμητικών θα πρέπει να αποφεύγονται την ημέρα της προγραμματισμένης σας εξέτασης.
Προγραμματίστε το ραντεβού σας μετά την έμμηνο ρύση

Οι μαστοί μας έχουν την τάση να είναι πιο ευαίσθητοι λίγο πριν και μετά την έμμηνο ρύση. Η διαδικασία της μαστογραφίας προκαλεί μικρή πίεση στην περιοχή των μαστών γι’ αυτό είναι καλύτερα να αποφεύγεται η πίεση αυτή σε περιόδους όπου οι μαστοί είναι πιο ευαίσθητοι από το σύνηθες. Προγραμματίστε το ραντεβού σας μία εβδομάδα μετά την λήξη της περιόδου. Τότε, οι ορμόνες είναι πιο σταθερές και οι μαστοί λιγότερο ευαίσθητοι.
Επιλέξτε ένα εξειδικευμένο κέντρο ακτινοδιάγνωσης μαστών

Είναι προτιμότερο για τον έλεγχο των μαστών σας να επιλέξετε ένα κέντρο όπου εξειδικεύεται στην απεικόνιση του μαστού. Ένα τέτοιο κέντρο ακολουθεί όλες τις προϋποθέσεις ορθής διάγνωσης, ενώ επιπλέον εξασφαλίζει την εμπειρία των τεχνολόγων και των ακτινοδιαγνωστών πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
Καταγράψτε το οικογενειακό σας ιστορικό και τις καθημερινές σας συνήθειες

Στο πρώτο σας ραντεβού για μαστογραφία, ο γιατρός θα καταγράψει το οικογενειακό σας ιστορικό, δεδομένου ότι ιατρικό οικογενειακό ιστορικό μπορεί να αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την ανάπτυξη της νόσου. Ωστόσο, μόλις το 5% με 10% των καρκίνων στο μαστό οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες, γι’ αυτό ακριβώς και θα πρέπει όλες οι γυναίκες, ανεξάρτητα από κληρονομικούς παράγοντες, να διενεργούν ετήσιους προληπτικούς απεικονιστικούς ελέγχους μαστών. Επιπλέον, στο πρώτο ραντεβού ο γιατρός θα καταγράψει όλους τους πιθανούς παράγοντες ανάπτυξης κινδύνου, όπως την παχυσαρκία, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ. Σημειώσετε ό,τι σας αφορά και αναφέρετέ το στον γιατρό σας.
Έπειτα από τη μαστογραφία

Με την ολοκλήρωση της μαστογραφίας θα πρέπει να λάβετε από τον γιατρό σας έναν φάκελο με όλες τις απεικονιστικές εξετάσεις και με σαφή αποτύπωση των αποτελεσμάτων. Θα πρέπει να θυμάστε να φέρνετε κάθε χρόνο όλες τις προγενέστερες μαστογραφίες στον γιατρό για να μπορεί να έχει πλήρη και σαφή εικόνα τυχόν αλλαγών.
Μπορείτε και πρέπει να κάνετε μαστογραφία εάν έχετε βάλει εμφυτεύματα μαστού

Οι γυναίκες με εμφυτεύματα μαστού όχι μόνο μπορούν, αλλά επιβάλλεται να διενεργούν απεικονιστικούς ελέγχους για την υγεία των μαστών τους. Η ανάγκη μάλιστα γι’ αυτό είναι διπλάσια: Με τη μαστογραφία εξακριβώνεται η αξιοπιστία του εμφυτεύματος και φυσικά η υγεία των ιστών του μαστού που βρίσκονται γύρω από αυτό. Ενδεχομένως οι γυναίκες με εμφυτεύματα να χρειαστούν περισσότερες λήψεις, ωστόσο στο τέλος της μαστογραφίας θα γνωρίζουν πως είναι ασφαλείς.
Δεν θα πρέπει να φοβάστε

Θα πρέπει να θυμάστε ότι η μαστογραφία μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο του μαστού σε πολύ πρώιμο στάδιο. Η συνειδητοποίηση αυτής και μόνο της δυνατότητας θα πρέπει να μας απαλλάσσει από κάθε φόβο, αφού ακόμη και αν εντοπιστεί κάτι, αυτό θα είναι πιθανότατα αντιμετωπίσιμο.

 

 

Call Now Button