Τα σημεία όπου συσσωρεύεται το λίπος μπορεί να επιδρούν στον τύπο του καρκίνου στον μαστό

Οι γυναίκες που έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεγαλύτερο από 25 χαρακτηρίζονται υπέρβαρες και παχύσαρκες και εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στον μαστό συγκριτικά με εκείνες που διατηρούν ένα φυσιολογικό βάρος, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση. Το υπερβολικό βάρος μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου στον μαστό σε γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο.

Το αυξημένο αυτό ποσοστό κινδύνου οφείλεται κυρίως στα λιπώδη κύτταρα που παράγουν οιστρογόνα. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των λιπωδών κυττάρων τόσα περισσότερο αυξάνεται η παραγωγή οιστρογόνων στο σώμα, τα οποία μπορούν να αναπτύξουν καρκίνους στο μαστό θετικούς για υποδοχείς οιστρογόνων. Η επιστημονική έρευνα έχει επίσης δείξει ότι ο υπερβάλλων λιπώδης ιστός μπορεί να πυροδοτεί στο σώμα μακροχρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού, η οποία φλεγμονή έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου στο μαστό.
Το είδος του λίπους και η σύνδεσή του με ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου στο μαστό

Το υπερβάλλον λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, το αποκαλούμενο κοιλιακό λίπος, αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων επικίνδυνων καταστάσεων για την υγεία, όπως καρδιαγγειακές νόσοι, διαβήτης και καρκίνος στο παχύ έντερο. Ωστόσο, έως σήμερα δεν είχε διαπιστωθεί εάν το κοιλιακό λίπος επιβάρυνε περισσότερο την αύξηση του κινδύνου για καρκίνο μαστού. Ωστόσο, μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Oncologist, η οποία διενεργήθηκε από κινέζους ερευνητές με τη συμμετοχή 1.316 Κινέζων γυναικών που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο στο μαστό, ηλικίας από 25 ως 70 ετών, κατέδειξε πως οι γυναίκες με περισσότερο υποδόριο λίπος στους μηρούς, τους γοφούς και τους γλουτούς ήταν πιθανότερο να διαγνωστούν με καρκίνο μαστού θετικό για υποδοχείς οιστρογόνων, ειδικότερα εάν η διάγνωση της νόσου αφορούσε προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ενώ οι γυναίκες που είχαν περισσότερο σπλαχνικό λίπος είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στο μαστό αρνητικό σε υποδοχείς οιστρογόνων, κυρίως εάν εμφάνιζαν τη νόσο πριν την εμμηνόπαυση.
Τα αποτελέσματα της έρευνας και η ερμηνεία τους

Μία πιθανή εξήγηση για τα ευρήματα αυτά οφείλεται στο γεγονός ότι το υποδόριο λίπος εμπλέκεται με την παραγωγή οιστρογόνων, η οποία μπορεί να προάγει την ανάπτυξη καρκίνου στο μαστό (θετικός στους υποδοχείς οιστρογόνων).

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής προτείνουν πως η γενικευμένη παχυσαρκία και η εντοπισμένη μπορεί να διαδραματίζει διαφορετικό ρόλο σε διαφορετικές κατηγορίες ανάπτυξης καρκίνου στο μαστό, υποστηρίζοντας την υπόθεση ότι η παχυσαρκία επηρεάζει την καρκινογένεση στον μαστό μέσα από πολύπλοκες μοριακές αλληλεπιδράσεις, πέραν και από την επίδραση των οιστρογόνων στην ανάπτυξη της νόσου.. Για τους επιστήμονες-ερευνητές της συγκεκριμένης έρευνας είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η μελέτη διενεργήθηκε με τη συμμετοχή γυναικών που είχαν ήδη αναπτύξει καρκίνο στο μαστό και δεν περιλάμβαναν μετρήσεις βάρους με την πάροδο των ετών, οι οποίες επίσης μπορεί να επηρέαζαν περαιτέρω την ανάπτυξη της νόσου. Επίσης, η έρευνα δεν περιελάμβανε πληροφορίες αναφορικά με πιθανή ορμονική υποκατάσταση ορισμένων γυναικών, η οποία επίσης επιβαρύνει την επιβάρυνση του κινδύνου ανάπτυξης της νόσου.

Οι ειδικοί συστήνουν σε όλες τις γυναίκες που έχουν επιπλέον βάρος να συμβουλεύονται ειδικούς για να προγραμματίζουν σωστά τον έλεγχο του βάρους τους, σύμφωνα με την ηλικία τους, τον τύπο του σώματος, τον τρόπο της ζωής και άσκησης, ώστε η μείωση του βάρους να είναι ασφαλής και να γίνεται σωστά, σύμφωνα με τις εξατομικευμένες ανάγκες της κάθε γυναίκας.

Πηγή: Breastcancer.org

Call Now Button