Τα οφέλη της μεσογειακής δίαιτας για την πρόληψη του καρκίνου μαστού

Στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας Βόρειας Αμερικής (RSNA), η Δρ. Αθηνά Βούρτση σε μία από τις ομιλίες της αναφέρθηκε στην αξία της μεσογειακής διατροφής και στη συμβολή της στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου καθώς και του καρκίνου μαστού. Η αξία της μεσογειακής διατροφής έχει τεκμηριωθεί από δεκάδες έρευνες και έχει επισημανθεί από εξίσου πολλούς επιστημονικούς φορείς.


Η ανάπτυξη του καρκίνου στον μαστό συνδέεται με πολλούς διαφορετικούς παράγοντες όπως γενετικούς, περιβαλλοντικούς, ορμονικούς (ενδοκρινείς ορμόνες και εμμηνόπαυση). Ενώ οι περισσότεροι από αυτούς τους παράγοντες είναι σε μεγάλο βαθμό μη αναστρέψιμοι, η έρευνα έχει δείξει ότι η διατροφή ενός ανθρώπου σε συνδυασμό με την υιοθέτηση ενός προσαρμοστικού τρόπου ζωής θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν υποδείξει μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου μαστού σε αυτούς που ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, ειδικότερα τη μεσογειακή δίαιτα.

Έρευνα του 2014 έδειξε πως οι γυναίκες που ακολουθούσαν πιστά τη μεσογειακή διατροφή εμφάνιζαν 56% λιγότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου συγκριτικά με αυτές που δεν ήταν προσκολλημένες σε αυτή, ενώ η προληπτική επίδραση της νόσου φαίνονταν ακόμη πιο δραστική σε τριπλά αρνητικούς όγκους (68%).

Το 2015 μία ομάδα Ισπανών ερευνητών εξέτασε την επίδραση που είχε σε ομάδες γυναικών η εμπλουτισμένη με παρθένο ελαιόλαδο μεσογειακή διατροφή, η εμπλουτισμένη με ξηρούς καρπούς μεσογειακή διατροφή ή η διατροφή με χαμηλά λιπαρά. Έπειτα από έρευνα τεσσάρων ετών κατέληξαν ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν την εμπλουτισμένη με παρθένο ελαιόλαδο μεσογειακή διατροφή είχαν 62% μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μαστού συγκριτικά με τις γυναίκες που ακολουθούσαν μία ελεγχόμενη διατροφή με χαμηλά λιπαρά, ενώ οι γυναίκες που προτίμησαν τη μεσογειακή διατροφή με ξηρούς καρπούς δε σημείωσαν καμία μείωση του κινδύνου. Οι δύο μεσογειακές διατροφές σε συνδυασμό εμφάνιζαν μείωση του κινδύνου κατά 51%. Από την έρευνα διαφάνηκε ότι η κατανάλωση παρθένου ελαιόλαδου διαδραματίζει ουσιώδη ρόλο και αξιοσημείωτη προστασία. Άλλου τύπου έρευνες έχουν επικεντρωθεί στη συμβολή της μεσογειακής διατροφής στη μείωση του κινδύνου υποτροπής της νόσου. Έπειτα από τρία χρόνια συνεχούς παρακολούθησης των γυναικών που συμμετείχαν στις συγκεκριμένες έρευνες διαφάνηκε ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή συγκρινόμενες με όσες ακολουθούσαν τυποποιημένη διατροφή, εμφάνιζαν αξιοσημείωτα μικρότερο κίνδυνο υποτροπής. Συγκεκριμένα στα τρία χρόνια παρακολούθησης εμφανίστηκαν 11 ασθενείς με υποτροπή ανάμεσα στις γυναίκες που ακολουθούσαν τυποποιημένη διατροφή και καμία υποτροπή ανάμεσα στις γυναίκες που διατρέφονταν σύμφωνα με τη μεσογειακή δίαιτα.
Πηγή: Breast Cancer UK – Official Site

 

Call Now Button