Συμβάλλει η νομοθεσία ενημέρωσης για την πυκνότητα των μαστών στην υγεία των γυναικών;

Η νομοθεσία που επιβάλει την ενημέρωση των γυναικών για την πυκνότητα των μαστών τους δεν αποδεικνύεται αποτελεσματική, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 9 Ιανουαρίου στην Επιθεώρηση Journal of General Internal Medicine.

Η νομοθεσία που επιβάλει την ενημέρωση των γυναικών για την πυκνότητα των μαστών τους δεν αποδεικνύεται αποτελεσματική, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 9 Ιανουαρίου στην Επιθεώρηση Journal of General Internal Medicine.


Μόλις το ένα τέταρτο των γυναικών που πήρε μέρος στη σχετική έρευνα της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Yale γνώριζε πως η πυκνότητα των μαστών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μαστού – και το ποσοστό αυτό δε διέφερε για τις γυναίκες που ζουν σε Πολιτείες όπου εφαρμόζονται οι σχετικοί νόμοι ενημέρωσης.

Η Dr. Cary Gross, καθηγήτρια στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου και συγγραφέας της έρευνας δήλωσε σε συνέντευξη τύπου πως «Γνωρίζαμε ότι οι γυναίκες με σχετικά χαμηλό μορφωτικό επίπεδο ήταν πιθανό να μην συμμορφώνονταν στον κατάλληλο προληπτικό έλεγχο για την υγεία των μαστών τους. Η έρευνα μας υπογραμμίζει έναν πιθανό μηχανισμό αντίδρασης σε αυτή την ανισότητα: Η διασφάλιση της γραπτής ενημέρωσης σε απλή, κατανοητή γλώσσα θα μπορούσε να βοηθήσει τις γυναίκες να κατανοήσουν τις ανάγκες τους και να διεκδικήσουν την ανάλογη φροντίδα. Από το 2009 έως σήμερα, 38 Πολιτείες των Η.Π.Α. έχουν ψηφίσει νόμους που υποχρεώνουν για την ενημέρωση της πυκνότητας των μαστών και για τις υποχρεωτικές προληπτικές εξετάσεις για την πρόληψη της νόσου. Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα της μελέτης αποδεικνύουν πως οι γυναίκες δεν γνωρίζουν σχετικά με την πυκνότητα των μαστών τους. Οι ερευνητές ρώτησαν χιλιάδες γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε μία τουλάχιστον μαστογραφία και χωρίς ιστορικό καρκίνου στον μαστό. Μόλις το 23% των γυναικών αυτών γνώριζε τον κίνδυνο που απορρέει από την πυκνότητα των μαστών και παρόλο που ορισμένες γυναίκες ζούσαν σε Πολιτείες όπου ο νόμος της ενημέρωσης ήταν υποχρεωτικός, δεν εμφανίστηκαν καθόλου πιο ενημερωμένες για τη σύνδεση της πυκνότητας με τον καρκίνο.

«Ο στόχος για τις Πολιτείες αυτές δεν επετεύχθη» δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Dr. Kelly Kyanko, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής και δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Οι γυναίκες που ζούσαν σε Πολιτείες με νόμους που υποχρεώνουν την ενημέρωση δεν αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις της πυκνότητας με την ανάπτυξη καρκίνου». Η έρευνα υποχρεώνει τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) να δημιουργήσει έναν παναμμερικανικό κοινό τρόπο αναφοράς πυκνότητας μαστών που θα ενημερώνει τόσο για την πυκνότητα των μαστών όσο και για τη σύνδεση της με την ανάπτυξη καρκίνου. Σύμφωνα με την JoAnn Pushkin, εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού DenseBreast-Info «Είναι απολύτως επιβεβλημένο να δημιουργηθεί ένα ενιαίο εθνικό πρότυπο αναφοράς για την πυκνότητα και τις επιπτώσεις της, ώστε να εξαλειφθούν όλες αυτές οι ανακολουθίες».

 

Πηγή: Auntminnie

Call Now Button