Σημαντικό το όφελος από τις απεικονιστικές προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο μαστού

Μια μεγάλη αναδρομική επισκόπηση των απεικονιστικών μεθόδων στην Ευρώπη για την ανίχνευση καρκίνου του μαστού, από την ερευνητική ομάδα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Queen Mary του Λονδίνου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προληπτικές απεικονιστικές εξετάσεις μαστού σώζουν πολλές περισσότερες ζωές συγκριτικά με αυτές που αναστατώνουν από την υπερδιάγνωση, δηλαδή λανθασμένη διάγνωση κακοήθειας.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε σε μία ειδική έκδοση του The Journal of Medical Screening today, κατέληξε στο συμπέρασμα πως για κάθε 1000 γυναίκες που υποβάλλονται σε απεικονιστικό έλεγχο κάθε δύο χρόνια, ηλικίας από 50 ετών έως και 68 με 69 ετών, μπορούν να σωθούν επτά έως και εννέα ζωές, ενώ σε τέσσερις περιπτώσεις μπορεί η διάγνωση να είναι λανθασμένη.

Η μία ερευνητική ομάδα, το European Screening Network (Euroscreen), με μέλη από 9 ευρωπαϊκές χώρες, αξιολόγησε τα αποτελέσματα των απεικονιστικών προγραμμάτων που έχουν δημοσιευτεί από την άποψη των θανάτων που έχουν προληφθεί αλλά και των βλαβών που έχουν προκληθεί κυρίως από αυτό που αποκαλείται «υπερδιάγνωση» του καρκίνου. Η υπερδιάγνωση αναφέρεται σε μορφές καρκίνου που διαγιγνώσκονται εξαιτίας της δυνατότητας διάγνωσης που παρέχουν οι εξελιγμένες απεικονιστικές μέθοδοι. Καρκίνοι που δε θα έδιναν ποτέ συμπτώματα κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας και δε θα μπορούσαν ποτέ να διαγνωστούν εάν δεν είχαν αυτές οι γυναίκες υποβληθεί σε προληπτικές εξετάσεις. Η δεύτερη ερευνητική ομάδα, το European Network for Indicators on Cancer (EUNICE) αξιολόγησε τα ποσοστά συμμετοχής και την απόδοση 26 απεικονιστικών προγραμμάτων σε 18 χώρες, με τη συμμετοχή 12 εκατομμυρίων γυναικών, από το 2001 έως το 2007. Και οι δύο ερευνητικές ομάδες κατέληξαν στο ίδιο αποτέλεσμα εξαίροντας τα οφέλη των απεικονιστικών μεθόδων συγκριτικά με τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν.

Call Now Button