Σημαντικά ταχύτερη η ανάπτυξη καρκίνου στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες έως το 2035

Η παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου που επικεντρώνεται στην πρόληψη της νόσου, σηματοδοτήθηκε από μία είδηση που δίνει έμφαση στην «απειλητική» αύξηση των περιστατικών της νόσου στις γυναίκες.

Η παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου που επικεντρώνεται στην πρόληψη της νόσου, σηματοδοτήθηκε από μία είδηση που δίνει έμφαση στην «απειλητική» αύξηση των περιστατικών της νόσου στις γυναίκες.

Τα επόμενα 20 χρόνια τα ποσοστά περιστατικών καρκίνου στις γυναίκες θα αυξηθούν σχεδόν έξι φορές πιο γρήγορα συγκριτικά με αυτά των ανδρών, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο του Ηνωμένου Βασιλείου (Cancer Research UK).
Προβλέπεται ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο θ’ αυξηθούν περίπου 0,5% για τους άνδρες και 3% για τις γυναίκες έως το 2035, ενώ οι τελευταίοι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί ως προς την εξάπλωση της νόσου, με 7.4 εκατομμύρια άνδρες και 6.7 εκατομμύρια γυναίκες να διαγιγνώσκονται με καρκίνο κάθε χρόνο παγκοσμίως.

Ως βασικές αιτίες γι’ αυτήν την ταχύτερη ανάπτυξη του ποσοστού εμφάνισης της νόσου στις γυναίκες αναφέρονται το κάπνισμα και η παχυσαρκία. Η διάδοση του καπνίσματος ανάμεσα στο γυναικείο πληθυσμό έχει συμβάλλει σημαντικά στον αριθμό περιστατικών καρκίνου που διαγιγνώσκονται ετησίως καθώς και τα περιστατικά ορισμένων τύπων καρκίνου που απαντώνται μόνο στις γυναίκες και συνδέονται με την παχυσαρκία.

Ανάμεσα στους τύπους καρκίνου που αναμένεται να συμβάλλουν στην ταχύτατη αύξηση των περιστατικών της νόσου σε γυναίκες στα επόμενα 20 χρόνια είναι ο καρκίνος των ωοθηκών, ο καρκίνος της μήτρας και ο καρκίνος του στόματος, ενώ οι τέσσερις πιο συχνοί τύποι καρκίνου σε γυναίκες και άνδρες είναι ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου, οι οποίοι αναλογούν στο 53% των νέων περιστατικών καρκίνου κάθε χρόνο, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Sir Harpal Kumar, γενικός διευθυντής του Cancer Research UK δήλωσε πως «τα νέα αυτά δεδομένα αποτελούν μία τεράστια πρόκληση για τους επιστήμονες που ασχολούνται με τη νόσο, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και σε όλο τον κόσμο. Όλη η ερευνητική προσπάθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί στην εύρεση τρόπων που θα μειώσουν τα περιστατικά καρκίνου και θα διασφαλίσουν την επιβίωση των ασθενών, κυρίως αυτών που αντιμετωπίζουν μορφές καρκίνου με χαμηλά ποσοστά θεραπείας. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για τη μείωση του ανυπολόγιστου κόστους που έχει η νόσος σε τόσες πολλές οικογένειες».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία περισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι καταλήγουν από τη νόσο κάθε χρόνο, παγκοσμίως, πολλοί περισσότεροι από τους ανθρώπους που αναμένεται να πεθάνουν από AIDS, ελονοσία και φυματίωση μαζί. Επιβάλλεται να εντατικοποιηθούν ερευνητικά προγράμματα ώστε να σημειωθεί μεγάλη βελτίωση στη διάγνωση αλλά και στη θεραπεία της νόσου σε πρώιμο στάδιο έτσι ώστε οι τρεις στους τέσσερις ανθρώπους που θα έχουν διαγνωστεί με καρκίνο έως το 2035, να επιβιώσουν από την νόσου.
Πηγή: Cancer Research Org. UK

Call Now Button