Σε ορισμένες γυναίκες ο έλεγχος των μαστών πρέπει να ξεκινά στα 30

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες αναφέρει ότι οι γυναίκες που έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μαστού μπορεί να πρέπει να εντάσσονται σε τακτικούς προληπτικούς ελέγχους με μαστογραφία νωρίτερα από ό,τι αναφέρεται στις κατευθυντήριες οδηγίες (από τα 40 και ετησίως), ακόμη και από την ηλικία των 30-35 ετών.


Οι νέες γυναίκες που έχουν ιδιαιτέρως βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού, φαίνεται ότι επωφελούνται σημαντικά από τακτικούς προληπτικούς ελέγχους με μαστογραφία ακόμη και πριν την ηλικία των 40 ετών. Τα νέα αυτά ευρήματα υποστηρίζουν την επανεξέταση των κατευθυντήριων οδηγιών που έχουν δοθεί από την Αμερικανική Εταιρία Ακτινολογίας για το τρέχοντα έτος, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Lindy Lee, επίκουρη καθηγήτρια ακτινολογίας στο πανεπιστημιακό κέντρο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη.

Για τη συγκεκριμένη μελέτη, η Dr. Lee και οι συνεργάτες της ανέλυσαν ιατρικά δεδομένα από 5.7 εκατομμύρια απεικονιστικές μαστογραφίες που διεξήχθησαν σε περισσότερες από 2.6 εκατομμύρια γυναίκες από το 2008 έως το 2015. Οι μαστογραφίες αυτές διενεργήθηκαν σε 150 κέντρα μαστού σε 31 Πολιτείες των Η.Π.Α..

Οι ερευνητές έλεγξαν τα δεδομένα γυναικών ηλικίας από 30 έως 39 ετών με δύο συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου -πυκνό μαστό και προηγούμενη διάγνωση καρκίνου ή καρκίνο μαστού σε συγγενή πρώτου βαθμού (μητέρα, αδελφή). Στη συνέχεια, συνέκριναν τα αποτελέσματα των μαστογραφιών αυτών των γυναικών με μαστογραφίες γυναικών 40 έως 49 ετών, οι οποίες δεν είχαν παράγοντες κινδύνου. Στα αποτελέσματά τους διέκριναν ότι ο καρκίνος μαστού εντοπίζονταν το ίδιο συχνά σε γυναίκες νεότερες των 40 ετών με παράγοντα κινδύνου και σε γυναίκες 40 και άνω χωρίς παράγοντες κινδύνου. Επίσης, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες στη δεκαετία των 30 με κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μαστού έπρεπε να επανέρχονται για περαιτέρω προληπτικούς ελέγχους και βιοψίες τόσο συχνά όσο και οι μεγαλύτερες γυναίκες που υποβάλλονταν σε τακτικούς προληπτικούς ελέγχους.

«Οι γυναίκες με έναν τουλάχιστον από τους επιβαρυντικούς παράγοντες -πυκνό μαστό και καρκίνο σε νεότερη ηλικία ή βαρύ οικογενειακό ιστορικό -ωφελούνταν από την προληπτική μαστογραφία που ξεκινούσε στα 30-35 έτη πολύ περισσότερο από την έναρξη στα 40 χρόνια», επισήμανε η Dr. Lee.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της RSNA (Radiological Society of North America – Ακτινολογική Εταιρία Βόρειας Αμερικής), στο Σικάγο, ενώ η έρευνα αναμένεται να δημοσιευθεί σε σχετική επιστημονική επιθεώρηση τις επόμενες ημέρες.

«Η εκτίμηση του κινδύνου ανάπτυξης μαστού και η πιθανή έναρξη της μαστογραφίας στην ηλικία των 30-35 δεν αντιβαίνουν με τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες», αναφέρει ο Πρόεδρος της απεικόνισης καρκίνου της Αμερικάνικης Εταιρίας για τον Καρκίνο (ACS), Robert Smith. «Οι κατευθυντήριες της ACS για τις γυναίκες υψηλότερου κινδύνου συστήνουν ήδη την έναρξη του προληπτικού ελέγχου πριν τα 40 έτη, εάν η γυναίκα φέρει ύποπτες γονιδιακές μεταλλάξεις για ανάπτυξη καρκίνου μαστού ή εάν έχει εκτεθεί σε ακτινοθεραπεία για καρκίνο σε παιδική ηλικία» συμπληρώνει ο Smith, ενώ τονίζει πως «Οι γυναίκες και οι γιατροί τους θα πρέπει να λαμβάνουν εξατομικευμένες αποφάσεις. Έτσι, εάν μία γυναίκα έχει βαρύ οικογενειακό ιστορικό δεν θα είναι καθόλου αναίτιο να προβεί σε απεικονιστικούς προληπτικούς ελέγχους πριν την ηλικία των 40 ετών».

Ακόμη και η U.S. Preventive Services Task Force (Ομάδα Προληπτικού Ελέγχου των Ηνωμένων Πολιτειών) συμπεριλαμβάνει κάποια ευελιξία στις οδηγίες της αναφέροντας πως ο τακτικός προληπτικός έλεγχος θα μπορούσε να ξεκινήσει πριν τα 50 σε περιπτώσεις όπου ο γιατρός μαζί με τον ασθενή κρίνουν απαραίτητο τον εξατομικευμένο έλεγχο.
Πηγή: SBI και ACS

Call Now Button