Πώς η εμμηνόπαυση επηρεάζει τους μαστούς μας;

Ίσως η μεγαλύτερη αλλαγή στη ζωή μιας γυναίκας είναι η διακοπή της έμμηνου ρύσης ή εμμηνόπαυση, η οποία μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε μέρος του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένων και των μαστών.

Ήδη, κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου, οι περισσότερες γυναίκες αντιλαμβανόμαστε αλλαγές στο μέγεθος και στο σχήμα των μαστών μας. Επίσης, μπορεί να νιώθουμε ευερεθιστότητα και πόνο ή μπορεί οι μαστοί μας να είναι επιρρεπείς στο σχηματισμό μικρών οζιδίων. Τι είναι φυσιολογικό και τι πρέπει να μας προβληματίσει ώστε να απευθυνθούμε σε ειδικό;
Η κλιμακτήριος και η εμμηνόπαυση επηρεάζουν τους μαστούς μας με τρεις τρόπους:

  1. Ευερεθιστότητα και πόνος: Οι ορμονικές αλλαγές της περιόδου πριν την παύση της, δημιουργούν διαταραχές του κύκλου και πόνο στους μαστούς. Ένας εύκολος τρόπος για να αντιμετωπιστεί ο πόνος έως και 60% είναι η εφαρμογή κατάλληλου στηθόδεσμου. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του 2014, ο πόνος στους μαστούς ανακουφίζονταν σημαντικά με την εφαρμογή ενός αθλητικού στηθόδεσμου ή με τεχνικές χαλάρωσης. Ωστόσο, εάν ο πόνος επιμένει, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό για τον έλεγχο των μαστών σας.
  2. Αλλαγές στο μέγεθος και στο σχήμα: Κοντά στην εμμηνόπαυση τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται σημαντικά. Η μείωση αυτή προκαλεί την σταδιακή συρρίκνωση του αδενικού ιστού. Σε μεγάλο ποσοστό των γυναικών οι μαστοί εμφανίζονται λιγότερο πυκνοί και περισσότερο λιπώδεις. Οι μαστοί δεν είναι πλέον «γεμάτοι» και αλλάζουν σε σχήμα. Είναι ώρα να ξεκινήσετε γυμναστική με βάρη. Η άσκηση βοηθά τους μαστούς να φαίνονται καλύτεροι με την ανάπτυξη και την τόνωση των μυών που τους στηρίζουν, ενώ επιπλέον, η συχνή άσκηση μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο μαστό. Επίσης, για καλύτερη ενίσχυση θα πρέπει να επιλέγετε στηθόδεσμους που εφαρμόζουν σωστά. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις το 70% των γυναικών φορά λάθος νούμερο.
  3. Συχνή εμφάνιση μικρών οζιδίων. Οι ορμονικές αλλαγές συχνά προκαλούν την εμφάνιση οζιδίων στους μαστούς, τους οποίους αφού εντοπίσετε θα πρέπει να τους εξετάσετε αμέσως με τον γιατρό σας. Μπορεί να πρόκειται για απλές κύστεις, οι οποίες συχνά εξαφανίζονται όταν μπούμε στην εμμηνόπαυση, αλλά μπορεί και να παραμείνουν κυρίως σε γυναίκες που προβαίνουν σε ορμονική αποκατάσταση. Οι ινοκυστικές αλλαγές είναι ένα ακόμη αίτιο για τη διαμόρφωση οζιδίων. Ωστόσο καμία από τις δύο αυτές καταστάσεις δε συνδέονται με κακοήθεια.

 

Call Now Button