Πιο συχνή η επανεμφάνιση του καρκίνου στις υπέρβαρες γυναίκες

Οι παχύσαρκες και οι υπέρβαρες γυναίκες φαίνεται πως είναι πιο πιθανό να νοσήσουν ξανά από καρκίνο συγκριτικά με αυτές που διατηρούν ένα φυσιολογικό βάρος, ανεξάρτητα από τον τύπο του καρκίνου ή τη θεραπεία που έχουν λάβει, σύμφωνα με δημοσίευμα της επιθεώρηση Cancer.

Ο Joseph Sparano, MD από το Albert Einstein College of Medicine’s Montefiore Medical Center της Νέας Υόρκης και η ερευνητική του ομάδα που συνίσταται από ογκολόγους από διαφορετικά μέρη των ΗΠΑ συνέλεξαν ιατρικά αρχεία από υπέρβαρες και παχύσαρκες ασθενείς με καρκίνου μαστού σε στάδιο 1 έως 3.

Διαπίστωσαν πως οι γυναίκες με υψηλό BMI (Δείκτη Μάζας Σώματος) παρουσίαζαν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας και επιστροφή του καρκίνου του μαστού συγκριτικά με αυτές που διατηρούσαν ένα φυσιολογικό βάρος με ΒΜΙ 20 έως 25. Ο κίνδυνος μάλιστα επέμενε ακόμη και ανάμεσα στις υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες που είχαν λάβει ιδανική θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, συμπεριλαμβανόμενης της ορμονοθεραπείας και της χημειοθεραπείας.

Η σύνδεση μεταξύ υπέρβαρου/παχυσαρκίας και υψηλής πιθανότητας επιστροφής του καρκίνου του μαστού και θνησιμότητας ήταν ιδιαίτερα αισθητή ανάμεσα στους ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους του μαστού, τύπος που αφορά περισσότερο από το 60% των περιπτώσεων της νόσου.

Ο Δρ. Σπαράνο δήλωσε πως διαπίστωσαν πως η παχυσαρκία συνδέεται με περίπου 30% μεγαλύτερο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού και με σχεδόν 50% αυξημένο κίνδυνο θανάτου ανεξάρτητα από τη λήψη ή μη ενδεδειγμένης θεραπείας.

Call Now Button