Περπάτημα: 7 απρόσμενα οφέλη για την υγεία μας!

To lockdown ώθησε πολλούς από εμάς να αλλάξουμε πορεία εκγύμνασης και από τους κλειστούς χώρους να στραφούμε στην ύπαιθρο και στους χωρίς αυτοκίνητα δρόμους, άλλοι για να περπατήσουμε, κάποιοι για να τρέξουμε και αρκετοί για να κάνουμε ποδήλατο.

Ωστόσο οι ειδικοί της διάσημης ιατρικής σχολής του Harvard μας απέδειξαν επιστημονικά πως το «απλό» περπάτημα που δεν απαιτεί κάποιον ιδιαίτερο κόπο, δρέπει πολλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία μας: πολεμά την παχυσαρκία, μειώνει ορισμένες μορφές καρκίνου και ανακουφίζει από πόνους των αρθρώσεων, ενώ αποδεικνύεται ενισχυτικό της λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος. «Είναι ό,τι πιο κοντινό σε ένα θαυματουργό φάρμακο» δήλωσε ο Dr. Thomas Frieden, πρώην Διευθυντής του Αμερικανικού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Παθήσεων (CDC). Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς ερευνητές το περπάτημα βελτιώνει την υγεία μας με τους εξής τρόπους:

1. Εξουδετερώνει τα γονίδια που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Ερευνητές του Χάρβαρντ μελέτησαν 32 γονίδια που συνέβαλαν στην παχυσαρκία σε περισσότερους από 12.000 ανθρώπους, προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο τα γονίδια αυτά επηρέαζαν τον πραγματικό βάρος των ανθρώπων αυτών και διαπίστωσαν πως η δυναμική των γονιδίων αυτών μειώνονταν κατά το ήμισυ όταν οι άνθρωποι περπατούσαν μία ώρα ημερησίως.

2. Μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νόσων. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση, το ήρεμο περπάτημα για 150 λεπτά εβδομαδιαία, βελτιώνει την αρτηριακή πίεση και μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

3. Αυξάνει την μακροζωία. Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση εκτιμά πως κάθε ώρα ήπιας άσκησης με περπάτημα ισοδυναμεί με δύο επιπλέον ώρες ζωής.

4. Βελτιώνει τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. Μία μεγάλη αυστραλιανή έρευνα έδειξε πως η μέτριας έντασης άσκηση, όπως το περπάτημα, βελτίωσε την ποιότητα ζωής γυναικών στη μέση ηλικία.

5. Μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μαστού. Μελέτη της Αμερικανικής Εταιρίας για τον καρκίνο ανέδειξε πως οι γυναίκες που περπατούσαν επτά ή και περισσότερες ώρες εβδομαδιαία είχαν 14% μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο, συγκριτικά με αυτές που περπατούσαν τρεις ή και λιγότερες ώρες.

6. Ανακουφίζει τους πόνους των αρθρώσεων. Το Ίδρυμα για την αρθρίτιδα υποστηρίζει πως το περπάτημα στην πραγματικότητα στηρίζει τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις ενισχύοντας τα με οξυγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, χωρίς το περπάτημα, οι αρθρώσεις στερούνται ζωτικά υγρά, επιταχύνοντας έτσι τον εκφυλισμό.

7. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ, σε περισσότερους από 1.000 άνδρες και γυναίκες διαπιστώθηκε ότι αυτοί που περπατούσαν τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα για πέντε ημέρες την εβδομάδα, ασθενούσαν κατά 43% λιγότερες μέρες συγκριτικά με αυτούς που ασκούνταν μία ημέρα εβδομαδιαία ή και λιγότερο, ενώ ακόμη και όταν ασθενούσαν, η νόσος εμφανίζονταν λιγότερο σοβαρή.

Πηγή: Newsmax.com

Call Now Button