Περισσότερα φρούτα στην εφηβεία, λιγότερος ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στην ενήλικη ζωή

Σύμφωνα με τα ευρήματα μίας νέας έρευνας που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal στις 11 Μαΐου, οι έφηβες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φρούτων μπορεί να εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στο μέλλον. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση φρούτων, όπως μήλα, μπανάνες και σταφύλια, κατά τη διάρκεια της εφηβείας συνδέονταν στενά με τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στην ενήλικη ζωή.

Αναλυτικότερα, τρεις μερίδες τέτοιων φρούτων συνδέονταν με 25% πτώση του κινδύνου ανάπτυξης της νόσου στη μέση ηλικία, συγκριτικά με την κατανάλωση μισής μερίδας φρούτων την ημέρα. Επίσης, οι έφηβες που κατανάλωναν πορτοκάλια ή/και λαχανίδα επίσης εμφάνιζαν μειωμένα ποσοστά ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στην ενήλικη ζωή, το ίδιο ωστόσο δεν παρατηρήθηκε με την κατανάλωση φρουτοχυμών.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης Maryam Farvid, συνεργάτη ερευνήτρια στο τμήμα διατροφής του Harvard T.H. Chan School of PublicHealth στη Βοστώνη, «αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει τόσο ειδικά την κατανάλωση φρούτων με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποδείξει πώς αυτό επιτυγχάνεται, εξαιτίας της φύσης της ίδιας της μελέτης που βασίζεται στην παρατήρηση.

Τα πορίσματα της μελέτης βασίστηκαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή, τα οποία συμπληρώθηκαν το 1991 από περισσότερες από 90.000 γυναίκες –ηλικίας από 27 έως 44 ετών –οι οποίες συμμετείχαν στη «Nurses’ Health Study II», μελέτη που αφορούσε στη διατροφή κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών της ενήλικης ζωής.

Το 1998, περισσότερες από 40.000 γυναίκες συμμετείχαν σε μία δεύτερη μελέτη, στην οποία οι συμμετέχουσες καλούνταν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους τι έτρωγαν κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους. Στη διάρκεια των ετών αυτών και κάθε δύο χρόνια καταγράφονταν η υγεία των μαστών των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα. Στις δύο δεκαετίες της μελέτης περισσότερες από 3.200 γυναίκες ανέπτυξαν διηθητικό καρκίνο του μαστού, ενώ για τις 1.350 από αυτές υπήρχαν επαρκείς διατροφικές πληροφορίες προς ανάλυση.

Ομάδα του University of Oxford που έγραψε συνοδευτικό σημείωμα για την έρευνα, ζητούσε τη συνέχισή της ώστε να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα της δημοσιευμένης αυτής μελέτης, ενώ απευθυνόμενη στους γονείς, τους προέτρεπε να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να υιοθετήσουν ένα υγιεινό μοντέλο ζωής.

Σε σχολιασμό της, η Lona Sandon, διευθύντρια προγράμματος του τμήματος κλινικής διαιτολογίας στο UT Southwestern Medical Center στο Ντάλλας, προσέθεσε ότι «τα φρούτα έχουν βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και πολλές ακόμη ουσίες που αποδεικνύονται εξαιρετικά ωφέλιμες για την υγεία μας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι εάν οι έφηβοι καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικά, την ίδια στιγμή τρώνε λιγότερα γλυκά και αναψυκτικά».

 

Call Now Button