Ο τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό

Οι γυναίκες που φέρουν γονίδια που συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου ακολουθώντας υγιεινούς κανόνες ζωής, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας.

Οι γυναίκες που φέρουν γονίδια που συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου ακολουθώντας υγιεινούς κανόνες ζωής, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, ο τρόπος ζωής μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετικός σε γυναίκες που φέρουν γονίδια που σχετίζονται με υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου.

Η έρευνα που διενεργήθηκε στη σχολή Δημόσιας Υγείας του John Hopkins, Bloomberg, βρήκε ότι τέσσερις είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τη μείωση του κινδύνου: το φυσιολογικό βάρος, η αποχή από το κάπνισμα, ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ και η αποφυγή αγωγής ορμονικής υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση. Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι εάν όλες οι λευκές γυναίκες στις Η.Π.Α. ακολουθούν και τους τέσσερις αυτούς κανόνες, τότε τα περιστατικά καρκίνου του μαστού θα μειώνονταν κατά 30%.

Η έρευνα δεν συμπεριελάμβανε γυναίκες που φέρουν τις μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και ωοθηκών. Ωστόσο, εστίασε το ενδιαφέρον της σε 92 παραλλαγές γονιδίων, που το καθένα μεμονωμένα είχε μικρή επίδραση στην αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, αλλά απαντώνται πιο συχνά από τις μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA και η επίδρασή τους στην ανάπτυξη της νόσου είναι συσσωρευτική.
Η έρευνα
Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση JAMA Oncology βασίστηκαν στα ιατρικά δεδομένα 40.000 γυναικών που ελέγχθηκαν για 24 παραλλαγές γονιδίων που συνδέονταν με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Η ομάδα των ερευνητών δημιούργησε ένα «μοντέλο» για να προβλέψει τον κίνδυνο που είχε κάθε γυναίκα να αναπτύξει καρκίνο του μαστού χρησιμοποιώντας γενετικές πληροφορίες και λαμβάνοντας υπόψη άλλους παράγοντες. Οι παράγοντες αυτές συμπεριελάμβαναν μερικούς παράγοντες που δεν μπορούσαν να αλλάξουν –όπως οικογενειακό ιστορικό και το χρόνο έναρξης της εμμήνου ρύσης –καθώς και παράγοντες που μπορούσαν να διαφοροποιηθούν, όπως τον τρόπο ζωής. Στη συνέχεια, προσέθεσαν έναν ακόμη παράγοντα: εκτίμησαν την επίδραση 68 ακόμη γονιδιακών παραλλαγών, για τα οποία γονίδια οι γυναίκες αυτές δεν είχαν ελεγχθεί.
Τα πορίσματα της έρευνας
Συνολικά, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κατά μέσο όρο, μία 30χρονη λευκή γυναίκα έχει 11% πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο στο μαστό πριν την ηλικία των 80 ετών. Κάποιες γυναίκες εμφάνιζαν υψηλότερες πιθανότητες εξαιτίας των γονιδίων τους και άλλων μη μεταβλητών παραγόντων αλλά οι επιλογές του τρόπου ζωής τους μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα και να μειώσουν τον κίνδυνο. Ακόμη και οι γυναίκες με το μεγαλύτερο ποσοστό κινδύνου, μπορούσαν να μειώσουν αισθητά το μέσο όρο κινδύνου τους διατηρώντας σταθερό, φυσιολογικό βάρος, αποφεύγοντας το κάπνισμα και το αλκοόλ καθώς και την ορμονική υποκατάσταση μετά την εμμηνόπαυση. Οι ερευνητές θεωρούν πως οι πληροφορίες αυτές μπορεί να βοηθήσουν τους γιατρούς να δίνουν εξατομικευμένες οδηγίες αναφορικά με το διαγνωστικό απεικονιστικό έλεγχο των μαστών των γυναικών που παρακολουθούν, τονίζοντας πως η εύρημα αφορούσε αποκλειστικά γυναίκες λευκές φυλής.

 

Call Now Button