Ο ρόλος της Σόγια στην Μετεμμηνοπαυσιακή υγεία

Η κατανάλωση της σόγια και η εισαγωγή της στο διαιτολόγιο των προεμμηνοπαυσιακών και εμμηνοπαυσιακών γυναικών αναθεωρήθηκε πρόσφατα από την North American Menopause Society (NAMS). Σύμφωνα με νέα έκθεση της NAMS (Βορειοαμερικανική Εταιρία για την Εμμηνόπαυση) για τους κινδύνους και τα οφέλη από την πρωτεΐνη της σόγιας, τα ισοφλαβονοειδή και τους μεταβολίτες της στην εμμηνοπαυσιακή υγεία, θα πρέπει πλέον να υποστηρίζεται η εισαγωγή της στη γενική ιατρική πρακτική για την αντιμετώπιση των στρεσσογόνων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις.


Παρόλο που υπάρχει ήδη ένας σημαντικός όγκος μελετών σχετικά με τα οφέλη της σόγιας στην υγεία της γυναίκας, η υιοθέτησή της στη φροντίδα της γυναίκας στην εμμηνόπαυση γίνονταν έως σήμερα κυρίως από ιατρούς που ασχολούνται με την ολιστική, εναλλακτική ιατρική πρακτική.
Η νέα όμως αυτή έκθεση εστιάζει στον μηχανισμό δράσης της σόγιας και στην επεξεργασία της από τον οργανισμό μας και σε άλλες, πολλές θεραπευτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της δράσης της σόγια στην αντιμετώπιση των εξάψεων αλλά και στη σύνδεση της κατανάλωσής της με τη μειωμένη εμφάνιση καρκίνου του μαστού και του ενδομητρίου.
Η έκθεση που εγκρίθηκε από την NAMS και φέρει την υπογραφή 22 καταξιωμένων κλινικών ιατρών και ερευνητών ειδικών στην υγεία της γυναίκας και των φυσικών συστατικών, εξέτασε τα δεδομένα από περισσότερες από 200 δημοσιευμένες κλινικές έρευνες και εργαστηριακές μελέτες. Ενώ επιπλέον προτείνεται η περαιτέρω έρευνα για την πιθανή επίδραση των ισοφλαβονοειδών της σόγια στην υγεία των οστών και του καρδιαγγειακού αλλά και στη διαδικασία της νόησης, που περιλαμβάνει σκέψη, λογική και μνήμη.

Call Now Button