Ο θηλασμός ενάντια στον καρκίνο μαστού

Τα ευρήματα μίας νέας μελέτης συνδέουν το θηλασμό με τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης μίας επιθετικής μορφής καρκίνου του στήθους.

Ο τύπος του καρκίνου –μη ορμονοεξαρτώμενος καρκίνος μαστού, αφορά περίπου το 20% των περιστατικών καρκίνου του μαστού στις Ηνωμένες Πολιτείες και εντοπίζεται περισσότερο σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, σε έγχρωμες γυναίκες και σε αυτές που φέρουν τη γονιδιακή μετάλλαξη BRCA 1.

mitrikos_thilasmosΗ ευεργετική επίδραση του θηλασμού

Η εκτεταμένη διεθνής μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που είχαν θηλάσει στο παρελθόν, εμφάνιζαν μειωμένη κατά 20% πιθανότητα ν’ αναπτύξουν μη ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του μαστού συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν είχαν θηλάσει. Οι ερευνητές που διαπίστωσαν τη σύνδεση, δεν κατάφεραν ωστόσο ν’ αποδείξουν τη σχέση αιτίας –αιτιατού.

 

Ανάγκη για ενημέρωση

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Annals of Oncology, στις 26 Οκτωβρίου, καταδεικνύεται η ανάγκη για τη δημιουργία προγραμμάτων υγείας με στόχο την ενημέρωση των γυναικών αναφορικά με τα οφέλη του θηλασμού και για την απομάκρυνση των εμποδίων εκείνων που δε βοηθούν τις γυναίκες να θηλάσουν (άδεια θηλασμού, ειδικοί χώροι στην εργασία, κ.ά.).

Σύμφωνα με τη Δρ. Μαρίζα Βάις, πρόεδρο και ιδρύτρια του οργανισμού Breastcancer, διευθύντρια του τμήματος μαστού στο ιατρικό κέντρο Lankenau στην Πενσυλβάνια και μία εκ των συγγραφέων της έρευνας, «ο θηλασμός είναι μία σχετικά προσιτή, οικονομική και βραχυπρόθεσμη στρατηγική που αποδίδει μακροπρόθεσμα παρέχοντας φυσική προστασία».

 

Οι έγκυες γυναίκες κάνουν σωστές επιλογές για την υγεία τους

Επιπλέον, ο Δρ. Πάολο Μποφέτα, αναπληρωτής διευθυντής στις ανθρωπιστικές σπουδές στο ινστιτούτο για τον καρκίνο Tisch στη Νέα Υόρκη, δήλωσε πως «οι έγκυες γυναίκες και οι νέες μητέρες είναι πολύ ευαισθητοποιημένες και κινητοποιημένες για να κάνουν σωστές επιλογές για την υγεία τη δική τους και του παιδιού τους. Θα πρέπει λοιπόν οι γυναίκες αυτές να ενθαρρύνονται ώστε να μπορούν να θηλάσουν και για την υγεία του στήθους τους αλλά και για την υγεία των παιδιών τους».

Στα συμπεράσματα της έρευνας τονίζεται η αναγκαιότητα για περαιτέρω μελέτες ώστε να βρεθούν οι παράγοντες εκείνοι που συνδέουν το θηλασμό με τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης επιθετικών ή λιγότερο επιθετικών μορφών καρκίνου του μαστού.

Πηγή: health.com

Call Now Button