Οι φυτικές ίνες προλαμβάνουν τον καρκίνο μαστού;

Μία νέα μελέτη με τίτλο «Η πρόσληψη φυτικών ινών σε νεαρή ηλικία και ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού», που δημοσιεύθηκε την 1η Φεβρουαρίου στην επιθεώρηση Pediatrics, καλύφθηκε εκτενώς απ’ όλα τα αμερικάνικα media και έγινε επίκεντρο συζήτησης και αντιπαράθεσης στα social media.

Μία νέα μελέτη με τίτλο «Η πρόσληψη φυτικών ινών σε νεαρή ηλικία και ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού», που δημοσιεύθηκε την 1η Φεβρουαρίου στην επιθεώρηση Pediatrics, καλύφθηκε εκτενώς απ’ όλα τα αμερικάνικα media και έγινε επίκεντρο συζήτησης και αντιπαράθεσης στα social media.

Η μελέτη κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η πρόσληψη φυτικών ινών από κορίτσια σε νεαρή ηλικία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στην ενήλικη ζωή. Και ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνονται εξαιρετικά ελπιδοφόρα, έγκριτα επιστημονικά δημοσιεύματα αποσαφήνιζαν τον τρόπο με τον οποίο οι ερευνητές μελέτησαν τα ευρήματα και έβγαλαν τα πορίσματά τους.

Οι 44.263 γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, όλες νοσοκόμες, ήταν μεταξύ 33 και 52 ετών όταν ρωτήθηκαν σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες στο γυμνάσιο. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες αυτές θα έπρεπε να θυμηθούν με λεπτομέρειες τι έτρωγαν πριν από 18 έως 37 χρόνια, κάτι μάλλον απίθανο, δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να θυμηθούν τι έτρωγαν 6 μήνες πριν, πόσο μάλλον ν’ ανατρέξουν με ακρίβεια στη διατροφή τους στα γυμνασιακά τους χρόνια. Ωστόσο, τα συμπεράσματα της έρευνας στηρίχθηκαν αποκλειστικά σε ό,τι οι συμμετέχουσες δήλωσαν ότι θυμούνται. Επειδή όμως αυτές οι μαρτυρίες είναι σχεδόν απίθανο να είναι ακριβείς, το ίδιο ανακριβή θα πρέπει να είναι και τα αποτελέσματα της έρευνας, ενώ το δείγμα των γυναικών που επελέγη για τη διεξαγωγή της έρευνας, δεν αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αμερικανίδων γυναικών. Απαιτείται λοιπόν περαιτέρω έρευνα για να γνωρίζουμε επιβεβαιωμένα ότι η πρόσληψη φυτικών ινών στα γυμνασιακά χρόνια συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού ή όχι.

Ωστόσο, οι φυτικές ίνες αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα υγιεινούς διατροφής. Βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου και διευκολύνουν τη διαδικασία της πέψης, ενώ κρατούν χαμηλά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη. Το αμερικάνικο υπουργείο Γεωργίας (USDA), προτείνει για τις γυναίκες την ημερήσια κατανάλωση φυτικών ινών με 3 φλιτζάνια λαχανικών και 2 φλιτζάνια φρούτων, ενώ οι ειδικοί στη διατροφή θεωρούν ότι το «κλειδί» στην πρόσληψη φυτικών ινών είναι η ποικιλία, με διαφορετικά φρούτα και λαχανικά, που έχουν διαφορετικά θρεπτικά στοιχεία και διαφορετικό ποσοστό φυτικών ινών.

Ένας μάλιστα εύκολος τρόπος για να τρώει κανείς ποικιλία λαχανικών και φρούτων είναι να επιλέγει τροφές με όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Πράσινο για το μπρόκολο, κόκκινο για την πιπεριά, κίτρινο για την μπανάνα, μωβ για τη μελιτζάνα και πορτοκαλί για το πορτοκάλι ή πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ενότητα της διατροφής στο Breastcancer.org, Nutrition

Call Now Button