Οι στατίνες μειώνουν την επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού;

Τα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης θα μπορούσαν να κόψουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου του μαστού σύμφωνα με νέα Δανέζικη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the National Cancer Institute.

Οι ερευνητές που ήθελαν να εξετάσουν την πιθανή σύνδεση μεταξύ της χρήσης των στατίνων (ουσίες που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης) και της επανεμφάνισης καρκίνου του μαστού, παρακολούθησαν για διάστημα περίπου 7 ετών 18.769 περιστατικά γυναικών που είχαν διαγνωστεί με επιθετικό καρκίνο του μαστού. Το 17% των γυναικών είχε λάβει κάποια χρονική στιγμή στατίνες. Οι γυναίκες που είχαν λάβει λιπόφιλες (λιποδιαλυτές) στατίνες σημείωσαν λιγότερες πιθανότητες επανεμφάνισης της νόσου σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είχαν λάβει ποτέ τη συγκεκριμένη ουσία ή σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν λάβει υδρόφιλες (υδατοδιαλυτές) στατίνες.

Οι ερευνητές τονίζουν πως η συγκεκριμένη μελέτη δεν υποδεικνύει την προστατευτική δράση των στατίνων ενάντια στην ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, ενώ επισημαίνουν πως απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξακριβωθεί η δράση των συγκεκριμένων ουσιών.

Call Now Button