Οι προληπτικοί έλεγχοι επηρεάζουν τα ποσοστά θανάτων από καρκίνο του μαστού.

Έντονη ήταν η αντίδραση του ACR (American College of Radiology) Αμερικανικού Κολεγίου Ακτινολογίας και της SBI (Society of Breast Imaging) Εταιρίας Μαστού σε δημοσίευμα της British Medical Journal (Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση) που ισχυρίζεται πως η μαστογραφία δεν επηρεάζει τα ποσοστά θανάτων από τη νόσο. Οι ευρωπαίοι συγγραφείς της έκθεσης υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει πως η μαστογραφία συνδέεται άμεσα με τη μείωση των θανάτων από καρκίνο του μαστού.
Σε ανακοίνωσή της, η ACR και η SBI έγραψαν πως «αυτά τα συμπεράσματα έχουν μικρή σχέση ή ομοιότητα με τους προληπτικούς ελέγχους που γίνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου έχει καλά τεκμηριωθεί η επίδραση της μαστογραφίας στην επιβίωση των γυναικών από καρκίνο του μαστού».
Και οι δύο φορείς, ACR και SBI επισημαίνουν τη δραματική αύξηση επεισοδίων καρκίνου του μαστού ανάμεσα στον γυναικείο πληθυσμό στις ΗΠΑ και την απότομη πτώση των ποσοστών θανάτου, πτώση που ξεκίνησε αμέσως μετά την εισαγωγή της μαστογραφίας ως προληπτική πράξη ρουτίνας στα μέσα της δεκαετίας του 1980, αρχές του 1990. Πριν την εισαγωγή της μαστογραφίας στις ΗΠΑ στα πλαίσια της πρόληψης της νόσου, τα ποσοστά θανάτου από αυτή παρέμεναν τα ίδια υψηλά για πενήντα περίπου χρόνια. Οι δύο αμερικάνικοι φορείς συνεχίζουν να συστήνουν στις γυναίκες άνω των 40 να μην παραλείπουν την ετήσια μαστογραφία τους, ενώ θεωρούν πως η δημοσίευση της BMJ στηρίζεται σε επιστημονικές ελλείψεις που επηρέασαν τα συμπεράσματα των ευρημάτων.

Call Now Button