Οι παρενέργειες της θεραπείας καρκίνου μαστού στην καρδιά

Μεγαλύτερες πιθανότητες κολπικής μαρμαρυγής σε γυναίκες που έχει επιβιώσει από καρκίνο μαστού, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα Δανών επιστημόνων.

Ο καρκίνος είναι ο πιο διαδεδομένος καρκίνος στις γυναίκες, παγκοσμίως. Μόνο το 2018 αναφέρθηκαν 2 εκατομμύρια περιστατικά γυναικών που διαγνώστηκαν με τη νόσο. Σύμφωνα με νέα έρευνα η νόσος συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, ενώ οι αιτίες παραμένουν αδιευκρίνιστες.


«Οι σύγχρονες θεραπείες διασφαλίζουν την επιβίωση των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο μαστού, σε ποσοστό 80%» αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Maria D’Souza, καρδιολόγος στο τμήμα καρδιολογίας στο νοσοκομείο Herlev and Gentofte στην πόλη Hellerup, της Δανίας. Ωστόσο, οι γυναίκες αυτές μπορεί να αναπτύξουν κάποιες μακροχρόνιες επιπλοκές από τη θεραπεία του καρκίνου, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Η ομάδα της D’Souza, συνέκρινε τα ιατρικά δεδομένα 74.000 γυναικών που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο από το 1998 έως το 2015 με αυτά 222.000 γυναικών από τον γενικό πληθυσμό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι γυναίκες με καρκίνο μαστού είχαν αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, ο οποίος εξαρτιόνταν από την ηλικία και τη χρονική απόσταση από τη διάγνωση. Η αύξηση κινδύνου σε γυναίκες κάτω των 60 ετών ήταν διπλάσια τους πρώτους έξι μήνες μετά τη διάγνωση και αυξάνονταν κατά 80% τρία χρόνια μετά τη διάγνωση. Οι γυναίκες άνω των 60 είχαν ίδιο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο έξι μήνες μετά τη διάγνωση αλλά αυξάνονταν κατά 14% τρία χρόνια μετά τη διάγνωση.

Τα ευρήματα αυτά θα βοηθήσουν τους γιατρούς να εστιάσουν την προσοχή τους στη γενικότερη υγεία των ασθενών τους και ιδιαίτερα στον εντοπισμό τυχόν καρδιαγγειακής νόσου, ώστε οι γυναίκες αυτές να τύχουν έγκυρης διάγνωσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης.
Πηγή: HeartRhythm

 

Call Now Button