Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που χάνουν βάρος μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μαστού

Έως σήμερα γνωρίζαμε ότι η αύξηση του βάρους στην εμμηνόπαυση συνδέεται με αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου στο μαστό. Σε αυτό το δεδομένο προστίθεται μία νέα ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο ASCO (American Oncology of Clinical Oncology) που υποστηρίζει ότι η μείωση του βάρους στην εμμηνόπαυση συνδέεται με μείωση του κινδύνου ανάπτυξης της νόσου. Ένα ακόμη κίνητρο όχι μόνο για να μην πάρει αλλά και για να χάσει βάρος μια γυναίκα στην κρίσιμη αυτή ηλικιακή περίοδο της ζωής της


Βασικά σημεία

  • Από τις 61.335 συμμετέχουσες που έλαβαν μέρος στη μελέτη, οι 3.061 ανέπτυξαν διηθητικό καρκίνο μαστού κατά τη διάρκεια ενός μέσου χρόνου 11.4 ετών παρακολούθησης.
  • Συγκριτικά με τις γυναίκες που διατήρησαν σταθερό το βάρος τους, εκείνες που έχασαν βάρος, (≥5% αλλαγή βάρους) εμφάνισαν 12% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο μαστού.
  • Η μείωση του βάρους κατά ≥15% συνδέονταν με 37% μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης καρκίνου.
  • Παρόλο που η αύξηση κιλών (≥ 5% αλλαγή βάρους) δεν συνδέονταν με συνολική αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου, συνδέονταν ωστόσο με περισσότερο από 50% αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης τριπλού αρνητικού καρκίνου μαστού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Δρ. Chlebowski, MD, PhD, ερευνητής καθηγητής στο ερευνητικό κέντρο “CityofHope”, τμήμα Κλινικής Ογκολογίας και Έρευνας Θεραπείας, στην πόλη Ντουάρτε της Καλιφόρνια, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που χάνουν βάρους έχουν σημαντική μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου μαστού. Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής ερευνητή, «Πολλές μελέτες έως σήμερα έχουν συνδέσει τον υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου και παρόλο που τελικά αυτός ο παράγοντας κινδύνου μπορεί σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό να αντιμετωπιστεί, υπολογίζεται ότι περισσότερες από το 65% των αμερικανίδων γυναικών είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες».

Για τα πορίσματα της μελέτης του Dr. Chlebowski αναλύθηκαν τα ιατρικά δεδομένα και παρακολουθήθηκε η υγεία μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών ηλικίας από 50 έως 79 ετών, με το 41% από αυτές να έχουν φυσιολογικό βάρος, το 34% να είναι υπέρβαρες και το 25% παχύσαρκες. «Στα χρόνια που διήρκησε η μελέτη, σημειώθηκε σχετικά μικρό ποσοστό μείωσης του βάρους με αξιοσημείωτη ωστόσο μείωση των περιστατικών καρκίνου μαστού», δήλωσε ο επικεφαλής καθηγητής και τόνισε πως «Από αυτή τη μελέτη έχουμε σοβαρά στοιχεία που μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως μία στρατηγική μείωσης του βάρους μπορεί τελικά να είναι αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης της νόσου σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες».

Πηγή: ASCO

Call Now Button