Οι «κακοί» υδατάνθρακες μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού

Γυναίκες και άνδρες που καταναλώνουν καθημερινά πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες –όπως σνακ και γλυκίσματα –και ζαχαρούχα ποτά, μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και του προστάτη αντίστοιχα.

Γυναίκες και άνδρες που καταναλώνουν καθημερινά πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες –όπως σνακ και γλυκίσματα –και ζαχαρούχα ποτά, μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και του προστάτη αντίστοιχα.


Σύμφωνα με τα πορίσματα μίας νέας μελέτης, τα οποία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της American Society of Nutrition στο San Diego, οι «κακοί» υδατάνθρακες δεν προκαλούν καρκίνο, ωστόσο φαίνεται να συνδέονται με δύο από τους πιο συχνούς καρκίνους στις Η.Π.Α., τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη. Η σύνδεση μάλιστα αυτή, σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Nour Makarem, αιτιολογεί, αν όχι επιβάλει, τη διακοπή των επεξεργασμένων τροφών από το καθημερινό μας διαιτολόγιο. Η Makarem, διδακτορική υποψήφια διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, τόνισε πως η ποιότητα των υδατανθράκων που προσλαμβάνουν έχει ιδιαίτερη διατροφική αξία για πολλούς λόγους. Στο παρελθόν, πολλές έρευνες έχουν καταλήξει στο να συστήνουν τον περιορισμό των ζαχαρούχων ποτών και των επεξεργασμένων υδατανθράκων και την διατροφική πρόταση για περισσότερα φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια και «καλά» ακόρεστα λιπαρά.Τα νέα δεδομένα –προκαταρκτικά έως τη δημοσίευσή τους σε ιατρική επιθεώρηση -, προσθέτουν βαρύτητα σε ό,τι έχει έως σήμερα έχει επιστημονικά αποδειχθεί.

Στην περίπτωση του καρκίνου του προστάτη, η ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε τριπλασιασμό των περιστατικών ανάπτυξης καρκίνου σε άντρες που κατανάλωναν καθημερινά ζαχαρώδη ποτά και αναψυκτικά, ανθρακούχα ή και χυμούς φρούτων, συγκριτικά με αυτούς που τα κατανάλωναν σποραδικά, σε εβδομαδιαία βάση. Στην διεξαγωγή των πορισμάτων συνυπολογίστηκαν και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα και άλλες διατροφικές συνήθειες.Ωστόσο, είναι δύσκολο να αποκλείσει κανείς την επίδραση άλλων διατροφικών συνηθειών στην ανάπτυξη καρκίνου, σύμφωνα με την Marji McCullough, διευθύντρια στρατηγικής του τμήματος διατροφικής επιδημιολογίας της American Cancer Society.

Πράγματι, μόλις μερικοί διατροφικοί παράγοντες, εκτός του αλκοόλ και/ή της παχυσαρκίας έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη μετεμηννοπαυσιακού καρκίνου μαστού και καρκίνου του προστάτη. Το κατά πόσο η ποιότητα των υδατανθράκων επηρεάζει την ανάπτυξη καρκίνου –ανεξάρτητα από την ύπαρξη παχυσαρκίας –αποτελεί ένα «σημαντικό ερώτημα» που μένει να απαντηθεί, σύμφωνα με την McCullough.

Τα νέα ευρήματα βασίστηκαν σε περίπου 3.200 ενήλικες συμμετέχοντες στην έρευνα, των οποίων οι διατροφικές συνήθειες και τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου μελετήθηκαν για περισσότερο από 20 χρόνια. Κατά τη διάρκεια του χρόνου αυτού, 565 άνθρωποι διαγνώσθηκαν με καρκίνο. Με μία πρώτη ματιά, η αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, η εικόνα άλλαξε όταν έλαβαν υπόψη την ποιότητα των υδατανθράκων. Οι γυναίκες που έδιναν έμφαση στην πρόσληψη υγιεινών υδατανθράκων –λαχανικά, φρούτα, καρποί ολικής άλεσης, όσπρια – εμφάνισαν 67% λιγότερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με τις γυναίκες που προτιμούσαν επεξεργασμένους υδατάνθρακες, που περιλάμβαναν ακόμη και λευκό ψωμί και πατάτες.

Σύμφωνα με την McCullough, είναι αρκετά δύσκολο να εξακριβωθεί εάν συγκεκριμένες τροφές οδηγούν στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή του προστάτη ή εάν η συνολική πρόσληψη θερμίδων και η αύξηση του βάρους αποτελούν τους πραγματικούς παράγοντες. Ωστόσο, συμπερασματικά, οι τροφές υψηλής θρεπτικής αξίας είναι σίγουρα μία πολύ πιο υγιεινή επιλογή από αυτή της πρόσληψης επεξεργασμένων τροφών.

 

Call Now Button