Οι γυναίκες πρέπει να ενημερώνονται για την πυκνότητα των μαστών τους

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) προτείνει τη θέσπιση νέων κανονισμών αναφορικά με την ενημέρωση των γυναικών για την πυκνότητα των μαστών τους, από τον ακτινοδιαγνώστη που διενεργεί τη μαστογραφία. Το σημαντικό αυτό βήμα που ανακοινώθηκε στα τέλη Μαρτίου έχει ως στόχο την ενημέρωση των γυναικών για τον εξειδικευμένο απεικονιστικό έλεγχο των μαστών, έτσι ώστε να είναι σε θέση να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις σχετικά με τον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού.


Σύμφωνα με την Dr. Amy Abernethy, Αναπληρωτή Επίτροπο στον Οργανισμό, οι πυκνοί μαστοί αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού και επιπλέον, καθιστούν δύσκολη την ερμηνεία των αποτελεσμάτων της μαστογραφίας. Η Dr. Abernethy σε δηλώσεις της είπε πως «Οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς, θα πρέπει να συζητούν με τον γιατρό τους για την πυκνότητα των μαστών τους, για τη συσχέτιση της πυκνότητας με την εμφάνιση της νόσου και για την αξία της εξατομικευμένης προσέγγισης» και τόνισε πως «Με δεδομένη την ύπαρξη πυκνών μαστών σε περισσότερες από τις μισές γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών στις ΗΠΑ, θα πρέπει να διασφαλίσουμε πως οι γυναίκες θα γνωρίζουν την πυκνότητα των μαστών τους και θα ενημερώνονται για τους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου που ενοχοποιούνται για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού».

«Η μαστογραφία έχει αποδειχθεί πως σώζει ζωές», αναφέρει η Dr. Laurie Margolies, επικεφαλής του απεικονιστικού τμήματος μαστού στο Mount Sinai Health System, στη Νέα Υόρκη και συμπληρώνει «Ο συμπληρωματικός απεικονιστικός έλεγχος εντοπίζει επιπλέον καρκίνους, όταν το αποτέλεσμα της μαστογραφίας είναι αρνητικό. Ελπίζουμε πως οι νέοι αυτοί κανονισμοί του FDA θα καταστήσουν υποχρεωτικό τον συμπληρωματικό έλεγχο των γυναικών με πυκνούς μαστούς».

 

 

Call Now Button