Οι αποφάσεις των διασήμων επηρεάζουν τις δικές μας και ίσως και τις ζωές μας

Ερευνητές από κλινική μαστού στο Μάντσεστερ, στην Αγγλία, παρατήρησαν σημαντική αύξηση των προληπτικών διπλών μαστεκτομών, αρχής γενομένης το Μάιο του 2013, όταν η Αντζελίνα Τζολί ανακοίνωσε ότι υποβλήθηκε στην ίδια διαδικασία.


Οι ερευνητές από το κέντρο πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, Genesis Breast Cancer Prevention Centre, ανέφεραν ότι ο αριθμός των γυναικών που προχώρησαν σε διπλή μαστεκτομή για προληπτικούς λόγους διπλασιάστηκε από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2015, με 83 επεμβάσεις κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου, συγκριτικά με 29 επεμβάσεις που έγιναν το αντίστοιχο διάστημα –Ιανουάριος 2011 έως Ιούνιος 2012.

Παρόλο που οι ερευνητές δεν συνέλεξαν πληροφορίες αναφορικά με τα κίνητρα των γυναικών που υπεβλήθηκαν στην προληπτική επέμβαση, υποθέτουν ότι η αύξηση οφείλεται στη συνειδητοποίηση της διαδικασίας και του τρόπου με τον οποίο προστατεύει τη ζωή της γυναίκας που έχει αυξημένο κίνδυνο να νοσήσει από καρκίνο μαστού, όταν η Αντζελίνα Τζολί γνωστοποίησε δημοσίως την απόφασή της να προχωρήσει σε διπλή μαστεκτομή. Η διάσημη ηθοποιός έχασε τη μητέρα της από καρκίνο μαστού, ενώ και η ίδια μεταφέρει τη μετάλλαξη του γονιδίου BRCA1, το οποίο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μαστού και ωοθηκών.

Στο Genesis Prevention Centre, η κλινική οικογενειακού ιστορικού κατέγραψε αύξηση της διαδικασίας της προληπτικής μαστεκτομής σε γυναίκες με BRCA 1 ή/και BRCA2 από 12 περιστατικά σε 52 για το διάστημα Ιανουαρίου 2011 έως Ιουνίου 2012 στο αντίστοιχο διάστημα Ιανουαρίου 2014 και για 18 μήνες.

Οι συντάκτες της έκθεσης επεσήμαναν ότι το χρονικό διάστημα των 9 με 12 μηνών που μεσολάβησε από την ανακοίνωση της Αντζελίνα Τζολί έως την «ανταπόκριση» των γυναικών και την αύξηση των προληπτικών επεμβάσεων είναι το εύλογο διάστημα που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να εξετάσει τη διαδικασία και να συμβουλευτεί το γιατρό του.

Πηγή: Science Daily

Call Now Button